De Inspecteur heeft alle op de zaak betrekking hebbende stukken overgelegd. Stukken die niet of niet meer te zijner beschikking staan, kunnen niet worden overgelegd. Van de bezoeken op 8 juli 2010, 1 december 2011 (kennelijk heeft belanghebbende zich vergist in de datum en gesteld 1 december 2012) en 6 maart 2012 zijn geen aparte verslagen opgemaakt, omdat deze onderdeel zijn van de rapportage van het boekenonderzoek. Het bezoek van 20 februari 2013 volgde op een op 14 februari 2013 gemaakte afspraak om een query uit de database te maken. De screenshots zijn onderdeel van een notitie van de computerdeskundige van de Belastingdienst en zijn grotendeels overgelegd in de uitspraak op bezwaar en volledig bij het verweer in hoger beroep. De e-mailwisseling met de controle-EDP-ambtenaar hebben belanghebbenden zelf ook.
Belanghebbenden hebben niet voldaan aan de administratieplicht als bedoeld in artikel 52 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen door geen aantekening van de voorraadadministratie te houden. Het is niet mogelijk gebleken om de integriteit, authenticiteit en volledigheid van het kassasysteem vast te stellen. Door het ontbreken van de voorraadgegevens kan geen sluitende verbandscontrole op de geld-goederenbeweging worden uitgevoerd.
Met de uitkomsten van deze waarnemingen in samenhang met de gegevens van de ter beschikking gestelde SQL-database heeft de Inspecteur volgens de normale bewijslastregels aannemelijk gemaakt dat voor 2010 niet de vereiste aangifte is gedaan.
De Inspecteur heeft de omzet in redelijkheid geschat, rekening houdend met het feit dat hij op andere wijze zich een beeld moest vormen over de verantwoorde omzet. Hij mocht zich daarbij baseren op zichtwaarnemingen in 2010 en bedrijfsbezoeken in 2012 en 2013.
Belanghebbenden weerspreken dat de gemiddelde verkoopopbrengst per klant rond € 12 bedraagt, maar noemen zelf geen bedrag. Als exploitant van de coffeeshop moeten zij geacht worden te weten wat de gemiddelde verkoopopbrengst dan wel is.
Belanghebbenden stellen dat de heer [C] het computerprobleem waarvan sprake was (een 'plakkende' cookie) op korte termijn heeft weten te verhelpen. Op 4 en 6 maart 2012 zijn verschillen geconstateerd in het kassasysteem tussen de aangeslagen en verantwoorde omzet. Deze verschillen kunnen niet verklaard worden door een 'plakkende' cookie.
Blijkens het rapport van [K] is er geen separate voorraadadministratie binnen het systeem bijgehouden noch werd de voorraad middels mutatietabellen bijgehouden. Er is in het systeem geen inkoop- of voorraadinformatie beschikbaar.
De vergrijpboeten zijn terecht belopen, omdat belanghebbenden willens en wetens te lage omzet hebben verantwoord. Het gebruikte kassasysteem koppelt door een uniek nummer de tabel 'Dienst' aan de tabel 'Verkopen'. Het kassasysteem maakt gebruik van een MYSQL-database. Dagelijks wordt er een back-up gemaakt op deze server. Uit onderzoek van de EDP-medewerker blijkt dat het merendeel van de aan de avonddiensten gekoppelde verkoopopbrengsten niet aanwezig is in de database. Dit kan slechts leiden tot de conclusie dat deze verkoopopbrengsten uit de database zijn gewist met het doel behaalde winsten aan het zicht van de fiscus te onttrekken. Uit een eerdere controle over de jaren 2006 tot en met 2009 is bovendien gebleken dat in het kasboek niet de daadwerkelijke uitgaven voor de inkopen van de softdrugs worden geboekt, maar dat de inkoopwaarde theoretisch wordt 'teruggerekend' aan de hand van de (wel) verantwoorde verkoopopbrengst. Als gevolg hiervan is geen controle mogelijk op de inkopen en derhalve ook niet op de met de inkopen behaalde omzet. Belanghebbenden doen het voorkomen alsof de inspecteur tijdens de wtp's in 2010 uitsluitend kasverschillen heeft vastgesteld. De inspecteur heeft ook aansluitverschillen tussen de aanwezige voorraad en de voorraadlijsten vastgesteld.