Uitspraak
[appellant],
Harmes.,
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
(nog wel checken!!!)”. Uit de toegezonden kabellijst blijkt dat:
- in stal 1 en stal 2 een voedingskabel lag met een vermogen van 80 ampère;
- in stal 1 en 2 daarnaast een aparte voedingskabel lag van 160 ampère;
- in stal 5 en 6 een voedingskabel lag met een vermogen van 125 ampère;
- in stal 3 een voedingskabel lag met een vermogen van 50 ampère;
- in stal 4 een voedingskabel lag met een vermogen van 63 ampère.
Wij zijn van 300kw uitgegaan”.
Er is destijds door jullie (i.o.m. [naam1 2]– toevoeging hof: [naam1 2]
) rekening gehouden voor 300 kWp.
De 100.000 WP voor stal 5 en 6 (2x BPM) zoals aangegeven kan wel maar is echt het maximum! Ook voor de kabel! We gaan dan al over de 5%! We hebben natuurlijk het eigen verbruik ook nog wel. Meer kan natuurlijk ook wel, maar dan wel aftoppen!!! (…). Ook heeft Kosse in die e-mail de opmerking geplaatst: “
E.e.a. zal in de praktijk gecheckt moeten worden!”.
- op stal 1 en stal 2 kan maximaal 80 ampère worden aangesloten per aanwezige kabel;
- op de aparte voedingskabel naar stal 1 en 2 van 160 ampère kunnen omvormers worden aangesloten van maximaal 80 ampère per omvormer
- ten aanzien van stal 5 en stal 6 kunnen op de groepen van omvormers maximaal 63 ampère (dus 2x 63 ampère) worden gelegd (want maximale afgezekerde waarde per voedingskabel was 125 ampère).
We zijn altijd uitgegaan van:
De advisering en begeleiding zal op hoofdlijnen bestaan uit de volgende activiteiten:
De 100.000 WP voor stal 5 en 6 zoals aangegeven kan wel maar is echt het maximum”. Als dit al onjuiste informatie was, dan nog mocht [appellant] naar het oordeel van het hof er niet zonder meer vanuit gaan dat een pv-installatie met een vermogen van 500 kWp op de bij Harmes aanwezige stroomvoorziening kon worden aangesloten, zoals [appellant] heeft gedaan. Kosse had namelijk de nodige rode vlaggen uitgezet. Het hof stelt vast dat Kosse in diezelfde e-mail van 5 oktober 2018 een duidelijk voorbehoud heeft gemaakt door daarin op te nemen: “
E.e.a. zal in de praktijk gecheckt moeten worden!”. Het hof stelt verder vast dat Kosse [appellant] al eerder in een e-mail van 30 mei 2018 (zie 3.8) en ook daarna heeft geschreven: “
Wij zijn van 300kw uitgegaan”. Kosse heeft [appellant] in een e-mail van 1 mei 2019 (zie 3.16) laten weten dat de uitgangspunten nooit zijn gewijzigd. In die mail verwijst Kosse naar eerdere mails. Uit door Harmes overgelegde e-mails blijkt dat Kosse steeds heeft weersproken dat hij [appellant] deze verkeerde informatie heeft gegeven. Het hof betrekt bij dat oordeel verder dat op door Kosse op 29 mei 2018 (zie 3.8) aan [appellant] toegestuurde kabellijst staat “
(nog wel checken!!!)”.