Uitspraak
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
NEMEN IN AANMERKING:
gelijksoortige producten’ terughoudend uit te leggen. In de eerste plaats is van belang dat het hier gaat om een verbodsbepaling in combinatie met een boetebeding. [geïntimeerde] mag iets niet en als hij dat wel doet, krijgt hij een boete. Zowel de aard van het verbod als het daaraan gekoppelde gevolg is ingrijpend. Door het verbod wordt [geïntimeerde] immers beperkt in zijn vrijheid om als ondernemer zelf te kiezen op welke wijze hij actief is op de markt en op overtreding van dat verbod staat een boete van € 25.000,-. Daar komt bij dat de overeenkomst is opgesteld door FST en dat er niet is onderhandeld over deze bepalingen.
gelijksoortige productenals bedoeld in artikel 8.1 van de overeenkomst. Weliswaar zijn de Adblue outbox en de ECO Chip zelf hardware, maar volgens FST is het altijd de software op de hardware die het werk doet. Beide methoden (plaatsing van de hardware of uitlezen, aanpassen en terugplaatsen van de software) zouden in de automotivebranche als concurrerende oplossingen worden gezien. De vraag is echter niet of het concurrerende oplossingen zijn, maar of het
gelijksoortige productenzijn in de zin van artikel 8.1 van deze overeenkomst en of [geïntimeerde] dat ook op die manier heeft moeten begrijpen. Dat is niet het geval. Dat zowel de softwarematige oplossing van FST als de hardwarematige oplossing van de Adblue outbox hetzelfde doel dienen (zoals lijkt te volgen uit de door FST als productie 33/36 overgelegde verklaringen uit de branche) betekent immers niet dat sprake is van
gelijksoortige productenin de zin van artikel 8.1 van de overeenkomst. Dat past ook in de terughoudende uitleg die passend is bij een verbodsbepaling waarop een boete staat, zoals het hof hiervoor al heeft overwogen.
zou kunnenbeïnvloeden. Dat klopt, maar FST moet dan wel duidelijk maken wat [geïntimeerde] heeft gedaan en waarom hiervan een negatieve beïnvloeding valt te verwachten. De verkoop van een Adblue outbox of het aanbieden van de ECO Chip op de website levert, zonder nadere feiten en omstandigheden die FST niet heeft gesteld, geen schending op van artikel 8.4 van de overeenkomst. Deze producten vallen niet onder de reikwijdte van het concurrentiebeding en als klanten ervoor kiezen om een Adblue outbox of een ECO Chip te kopen van [geïntimeerde] , is dat dus ook geen schending van artikel 8.4 van de overeenkomst. Ook niet als die klanten daardoor geen behoefte meer hebben aan de (al dan niet vergelijkbare) producten van FST. Anders zou via een omweg alsnog de reikwijdte van het concurrentiebeding worden opgerekt. Dat verdraagt zich niet met de terughoudende uitleg die daaraan moet worden gegeven, zoals het hof hiervoor heeft geoordeeld. De door FST aangevoerde omstandigheid dat [geïntimeerde] de ECO Chip op zijn website kennelijk als alternatief voor de ECO Setting producten van FST heeft gepresenteerd maakt dit niet anders, zelfs niet als FST daardoor omzet is misgelopen. Dit stond [geïntimeerde] immers vrij.