Uitspraak
1.1. Het verloop van de procedure in hoger beroep
- het beroepschrift dat is ontvangen op 12 mei 2023,
- het verweerschrift,
- het verslag (proces-verbaal) van de mondelinge behandeling die op 4 oktober 2023 is gehouden.
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
“Hierbij meld ik mij ziek! Graag afspraak bedrijfsarts inplannen. (Gelieve contact vermijden tot nader order)”
“Wij houden ons aan het advies van de bedrijfsarts waarin deze aangeeft dat u in staat bent een aantal uren per dag lichte werkzaamheden te verrichten. Indien u zich niet aan het advies van de bedrijfsarts houdt zien wij ons genoodzaakt uw salarisbetaling direct stop te zetten tot het moment dat u uw re-integratie-activiteiten weer hervat. Indien u het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts verzoeken wij u een deskundige oordeel aan te vragen bij het UWV.”
“Zoals u reeds door de consulent van de arbodienst telefonisch is gemeld heeft u nog steeds re-integratieverplichtingen. Ondanks dat u nu melding maakt van nieuwe/aanvullende klachten. Wij verwachten dan ook dat u zich morgen meldt voor de re-integratie activiteiten zoals deze door de bedrijfsarts en uw leidinggevende met u zijn besproken. Indien u zich niet meldt zullen wij uw loondoorbetaling opschorten. Wij zullen u inplannen voor een consult met onze nieuwe bedrijfsarts. Hierover ontvangt u op korte termijn meer informatie. Indien de bedrijfsarts van mening is dat er een situatie van “geen benutbare mogelijkheden” op u van toepassing is zullen wij alsnog uw opgeschorte salaris aan u uitkeren. Indien hij echter van mening is dat u beschikt over enige re-integratiemogelijkheden zullen wij de periode vanaf het moment dat u afwezig bent tot het moment dat wij het advies van de bedrijfsarts hebben ontvangen als onbetaald verlof aanmerken.”
“Morgen om 09.00 uur heb je mij verzocht om aanwezig te zijn op het bedrijf. Zoals ik je al eerder per mail heb laten weten ben ik op dit moment volledig arbeidsongeschikt. Ik herhaal met deze mail dan ook nogmaals mijn ziekmelding en verzoek je om zo snel mogelijk een afspraak bij de bedrijfsarts in te plannen en mijn salaris op de normale manier door te betalen”
“Zoals wij u per mail hebben bevestigd zullen wij uw loondoorbetaling met ingang van vandaag 27 augustus opschorten. Zodra u zich weer meldt voor uw re-integratie activiteiten zuilen wij uw loondoorbetaling wederom hervatten. Zoals toegezegd zullen wij u spoedig uitnodigen bij de bedrijfsarts.”
“Op 27 augustus jl. geeft u aan de loonbetaling op te schorten tot het moment dat cliënt aan zijn re-integratie activiteiten voldoet. Client is altijd blijven voldoen aan zijn re-integratie activiteiten, hij heeft zich alleen helaas wederom volledig ziek moeten melden. Van enige reden tot het staken van de loonbetaling is geen sprake. Het opschorten van het loon is namelijk slechts bedoeld als pressiemiddel om de werknemer alsnog te bewegen de controlevoorschriften na te leven. Deze voorschriften leeft cliënt na.”
“Bevindingen / verloop
Vandaag is uw cliënt gesproken door de bedrijfsarts. Middels deze brief willen wij u informeren over zijn bevindingen en adviezen. Conform advies vanuit de bedrijfsarts zullen wij uw cliënt met ingang van 16 september voor halve dagen oproepen voor re-integratiewerkzaamheden. Het loon dat wij vanaf 25 augustus hebben opgeschort zullen wij met ingang van 25 augustus alsnog aan uw cliënt uitbetalen. Wij willen u en uw cliënt informeren over het feit dat wij de bedrijfsarts hebben verzocht om uw cliënt bij twee specialisten op te laten roepen. Hij zal hiervoor op korte termijn een oproep ontvangen. Daarnaast zullen wij op korte termijn het voorgestelde mediation traject inzetten. Hiertoe zijn wij inmiddels in gesprek met een door de bedrijfsarts voorgestelde mediator. Hierdoor komt het geplande gesprek van donderdag 10 oktober tussen uw cliënt en zijn werkgever te vervallen.”
“Goed om te horen dat u alsnog het loon met terugwerkende kracht per 25 augustus jl. zal blijven
“Conform uw verzoek hebben wij uw cliënt ingepland bij een second opinion arts, te weten de heer [naam1] . Wij verzoeken uw cliënt zich woensdag 16 september aanstaande om 14 uur te melden bij deze arts op de Bakkerij te Hedel. Wij willen uw cliënt er op attenderen dat het aanvragen van een second opinion geen opschortende werking heeft. Met andere woorden het advies dat de heer [naam2] aan ons en uw cliënt heeft gegeven ten aanzien van de werkhervatting op 16 september aanstaande blijft staan. Wij roepen uw cliënt bij deze dan ook op om aanstaande woensdag 16 september zijn re-integratie activiteiten conform advies vanuit de bedrijfsarts te hervatten. We verwachten dat uw cliënt zich na het bezoek aan de second opinion arts zal melden bij de heer [naam3] (Bakkerijmanager). De heer [naam3] zal uw cliënt aangeven welke werkzaamheden hij vanaf 14.30 tot 18.30 uur kan verrichten. Indien uw cliënt weigert zijn re-integratie-inspanningen conform advies van de heer [naam2] te hervatten zullen wij zijn salarisdoorbetaling wederom opschorten. Wij begrijpen dat uw cliënt zich zorgen maakt over eventuele kosten die de inzet van de twee voorgestelde experts met zich mee zouden brengen ten aanzien van zijn eigen risico. Hierover kunnen wij berichten dat wij deze kosten aan uw cliënt zullen vergoeden. Tenslotte melden wij u dat wij de NAM gegevens van uw cliënt vandaag hebben doorgegeven aan de eerder genoemde mediator. Hij zal op korte termijn contact met uw cliënt opnemen.”
Bevindingen / verloop: Betrokkene gesproken en met hem het nieuwe beeld doorgenomen. Het beleid zie onder is aangepast aan de situatie die met het nieuwe beeld erbij bestaat. NB: betrokkene heeft aangegeven een deskundigenoordeel aan te willen vragen bij het UWV. Ik heb met hem besproken dat hij dit zelf moet aangeven en bespreken met de werkgever. De mediation moet naar mijn mening overigens ondanks die aanvraag bij het UWV wel door kunnen gaan.”De bedrijfsarts geeft een uitvoerige lijst van beperkingen die bij de uitvoering van de werkzaamheden door [appellant] gelden.
13 oktober 2020wordt de aanvraag van [appellant] om een deskundigenoordeel ontvangen door het UWV.
“Werknemer claimt psychische en lichamelijke klachten en voelt zich geenszins gehoord door de bedrijfsarts die werknemer tweemaal fysiek heeft gezien (op 9 september 2020, van de 2e keer weet werknemer de datum niet meer). Hij heeft alle adviezen van de bedrijfsartsen opgevolgd (psycholoog, fysiotherapeut, orthopeed en mediation) en begrijpt niet waarom werkgever hem laat hervatten in werkzaamheden die werknemer als niet passend heeft ervaren. De verzekeringsarts is gevraagd antwoord te geven op de volgende vragen:
“De ernst van de problematiek (aantal symptomen of ervaren belemmering door de klachten op het gebied van school/werk, sociaal functioneren en gezinsleven) wordt als ernstig ingeschat.Er lijkt sprake te zijn van een laag risico op suïcide en een matig risico op ernstige conflicten en/of geweldsincidenten. De complexiteit (comorbiditeit en interferentie met de behandeling)van de problematiek is hoog gezien de comorbiditeit, en aanhoudende stressfactoren in de omgeving. Wat betreft het beloop van de klachten is er sprake van aanhoudende symptomen die aan de DSM criteria voor de duur van een stoornis voldoen.”
“Aangezien dit oordeel niet bindend is vervolgen wij het traject op basis van de adviezen van de bedrijfsarts.”[appellant] wordt opgeroepen voor een gesprek op 23 december op de bakkerij.
“Uitgangspunt van het gesprek moet zijn het opstellen van een nieuw plan van aanpak waarin we spreken over passend werk eventueel op een andere werkplek en het hervatten van het mediationtraject. Mocht je aan bovenstaande geen gehoor geven, dan zullen wij genoodzaakt zijn om over te gaan tot sanctioneren wat inhoudt dat wij het loon zullen stop zetten. We gaan ervan uit dat je het zover niet zult laten komen.”
Advies
“De bedrijfsarts gaat geheel voorbij aan het oordeel van het UWV. Het UWV geeft aan cliënt de
“Tijdens het gesprek op 23 december hebben partijen. ondanks een verschil van mening omtrent de vraag welk advies leidend is, op een constructieve wijze gesproken en is er een vervolgafspraak voor 31 december aanstaande ingepland. Client blijft zolang zijn gezondheid het toe laat graag met u in gesprek. Client hoopt dat hij, als gevolg van een intensieve behandeling die hij zal ondergaan, zal herstellen. Zijn insteek is om op een duurzame wijze zijn werkzaamheden te kunnen hervatten en te re-integreren.”
“Hierbij roepen we je dan ook op voor vrijdag 5 februari om je reïntegratie voort te zetten. Deze dag zal je beginnen met 2 uur
“Mede gezien de klachten verder adviseer ik u om hem deze week te laten werken 2 uur per dag;
“Tot verbazing van cliënt begon de Teamleider zijn stem te verheffen, kwam hij bijna tegen cliënt aan staan en duwde hij zijn wijsvinger nagenoeg tegen de neus van cliënt. Op deze afstand schreeuwde de Teamleider tegen cliënt; “Je moet niet bijdehand doen” en “Nu snap ik dat jij thuis zit, het gaat niet goed in jouw bovenkamer en ik ben niet bang van jou’. In een reactie heeft cliënt de hand van de Teamleider weggeduwd uit zijn gezicht en gezegd dat de Teamleider anderhalve meter afstand moest houden. Dit was voor de Teamleider kennelijk een reden om allerlei vervelende dingen over cliënt te roepen, die cliënt hier liever niet wil herhalen. Vervolgens liep de Teamleider weg.”Verderop:
“Zoals cliënt eerder aan mevrouw [naam4] heeft doorgegeven is cliënt het niet eens met het advies van de bedrijfsarts dat hij op 5 februari 2021 twee uren werkzaamheden zou kunnen verrichten en vanaf 8 februari 2021 alweer drie uren per dag. Cliënt is eenvoudigweg in het geheel niet in staat werkzaamheden te verrichten en zal het UWV (opnieuw) een deskundigenoordeel vragen.”
“Dit betekent dan ook dat de heer [appellant] op maandag 1 maart aanstaande wordt verwacht om zijn re-integratiewerkzaamheden te hervatten. Indien de heer [appellant] weer niet verschijnt dan is cliënte genoodzaakt zijn loon stop te zetten. Ook betekent dit dat van de heer [appellant] wordt verwacht dat hij zich in het kader van goed werknemerschap op collegiale, dat wil zeggen niet-agressieve wijze op de werkvloer beweegt en zich van dreigementen onthoudt. Mocht de heer [appellant] zijn collega’s desondanks dreigend bejegenen dan zal de heer [appellant] op staande voet worden ontslagen.”
“Helaas laat de gezondheid van cliënt het niet toe om werkzaam te zijn. Zoals u bekend heeft cliënt in dat kader een deskundigenoordeel aangevraagd bij het UWV en is hij in afwachting van een oproep en vervolgens een beoordeling. Zijn gezondheid is mede de reden dat hij niet kan ingaan op het voorstel zoals u gedaan. Dit met als doel te komen tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Het treffen van de regeling tijdens arbeidsongeschiktheid zal zoals u bekend er toe leiden dat hij hoogstwaarschijnlijk geen
“Bevindingen / verloop
“Ik constateer dat uw cliënt tot op heden weigert om zijn re-integratiewerkzaamheden te verrichten. Op 18 maart 2021 is uw cliënt opnieuw op het spreekuur bij de bedrijfsarts geweest en de bedrijfsarts blijft van oordeel dat uw cliënt zijn re-integratiewerkzaamheden kan verrichten. Sterker nog, de bedrijfsarts meent dat de uren verder opgebouwd kunnen worden. Bijgaand treft u de rapportage van de bedrijfsarts aan. Graag wens ik van u te vernemen of de beoordeling van de aktuele bedrijfsarts voor uw cliënt aanleiding is om te volharden in zijn standpunt, of dat uw cliënt bereid is te voldoen aan zijn verplichting tot re-integratie. Mocht uw cliënt volharden in zijn weigering dan heb ik in beginsel opdracht om een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in te dienen. Cliënte is hiertoe dan gedwongen, enerzijds aangezien de heer [appellant] weigert aan zijn reïntegratieverplichting te voldoen, anderzijds dat evident is dat de arbeidsverhoudingen dusdanig zijn verstoord dat in redelijkheid niet gevergd kan worden dat de overeenkomst voortduurt.”
“De verzekeringsarts, mevrouw (…), concludeert in haar Verzekeringsgeneeskundige Rapportage de dato 30 maart 2021 (in het kader van een deskundigenoordeel re-integratie-inspanningen werknemer) als volgt: werknemer heeft zich op 1 februari 2021 volledig ziek gemeld Dit is een terechte ziekmelding: werknemer is vanaf 1 februari 2021 volledig arbeidsongeschikt te achten. Hij gaat starten met een intensief traject met een duur van 10 weken, dus hij is doorlopend arbeidsongeschikt te achten tot het eind van dat traject. Aangezien de verzekeringsarts werknemer vanaf 1 februari 2021 volledig arbeidsongeschikt acht, beschikt werknemer vanaf 1 februari 2021 niet over voldoende functionele mogelijkheden om vorm te kunnen geven aan zijn re-integratie. Bijgevolg is het aanbieden van werk vanaf 1 februari 2021 niet
“Deskundigenoordeel re-integratie inspanningen werknemer op verzoek van de werkgever van [appellant] ”van 1 april 2021, waaruit blijkt dat [appellant] volledig arbeidsongeschikt is. Meest relevante passage: “
De re-integratie-inspanningen van werknemer zijn voldoende, omdat
Conclusie
“Spoor II is opgestart. De behandeling die hij zou krijgen is nog niet opgestart al heeft hij wel intakes gehad, de andere behandelingen gaan door.”Verderop: “
Er dient rekening gehouden te worden met verminderde conflicthantering”
“Betrokkene is begonnen met de intensieve behandeling bij de behandelaar waar hij op wachtte. Het is goed voor hem dat hij deze behandeling krijgt.”Verderop:
“Er dient rekening gehouden te worden met verminderde conflicthantering”
“De begeleiding via de behandelaar is in de afrondende fase gekomen, 8-09 zal die stoppen. Het kan zijn dat men hem daarna nog begeleiding zal geven, maar dat mag het opstarten van de spoor II activiteiten niet meer tegenhouden mijns inziens. Ik ga betrokkene een brief sturen om inlichtingen te vragen bij de behandelaar; ik wil de eindevaluatie graag ontvangen.”Verderop:
“Er dient rekening gehouden te worden met verminderde conflicthantering”
“Conform advies van de bedrijfsarts had u uw activiteiten in het kader van het tweede spoor vanaf 8 september weer kunnen hervatten. Wij ontvingen echter bericht vanuit uw tweede spoor begeleider dat u bij hem had aangegeven hiertoe nog niet in staat te zijn, dit i.vm. een verlengde behandeling. Wij hebben zowel uw begeleider als u geïnformeerd dat wij van mening zijn dat het tweede spoor traject hervat dient te worden, te meer nu de bedrijfsarts u hiertoe in staat acht. We begrijpen van u dat u hiertoe aankomende maandag een gesprek met uw begeleider gepland heeft staan. Wij hebben u aangegeven dat wij het advies van de bedrijfsarts zullen opvolgen en u hier aan zullen houden. Indien u het niet eens bent met het advies of van mening bent dat het advies onvolledig is kunt u zich in eerste instantie wenden tot de bedrijfsarts, indien u zich niet kunt verenigen met het advies van de bedrijfsarts verzoeken wij u een deskundige oordeel aan te vragen bij het UWV. " (...) "Ook hebben wij gesproken over het onderlinge vertrouwen. Zoals eerder in het traject al meermaals is besproken heeft dit vertrouwen over en weer een flinke een deuk opgelopen. Wij hebben middels een mediation traject getracht dit vertrouwen te herstellen. Helaas moeten we concluderen dat die poging is mislukt. Tevens concluderen we dat we na het mediation traject niet meer in staat zijn gebleken onze standpunten over en weer te herzien. Sterker nog deze lijken over en weer steeds verder te worden bevestigd. Dit maakt dat de tussenkomst van juristen af en toe noodzakelijk is en re-integratie in eerste spoor niet haalbaar is. Dit is ook eerder door het UWV geconcludeerd. Vandaar ook dat wij u op het hart hebben gedrukt om uw energie volledig in te zetten voor het tweede spoor traject.”
“Vanaf 2 april 2020 ben jij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Op 27 oktober jl. heeft er een gesprek plaatsgevonden (het gespreksverslag daarvan is per email verstuurd op 29 oktober) waarin jij aangeeft dat het opvragen van medische informatie bij jouw behandelaar niet is gelukt omdat de aanvraag niet correct ingediend zou zijn door de bedrijfsarts. Bij navraag aan de bedrijfsarts is gebleken dat het aanvraagformulier correct is opgesteld en aan jou is meegegeven om af te geven aan jouw behandelaar. Dit formulier is echter nooit door jou afgeleverd bij jouw behandelaar. Hiermee verzuim jij jouw reintegratie-verplichtingen na te komen en zorg jij er willens en wetens voor dat de beschikbare informatie niet wordt gedeeld met de bedrijfsarts. Omdat je niet meewerkt aan jouw re-integratie en jouw verplichtingen niet nakomt, is jouw loon opgeschort per 29 oktober op basis van artikel 7:629 lid 3 BW. Je hebt de mogelijkheid om voor vrijdag 5 november a.s. alsnog zorg te dragen voor de overdracht van medische informatie naar de bedrijfsarts. Indien je volhard in het niet meewerken aan je reintegratieverplichtingen, zullen wij hier opvolging aan moeten geven en ons beraden over arbeidsrechtelijke sancties waarbij het inzetten van een ontslagtraject niet is uitgesloten.”
“Welke beperkingen zijn er nu bij hem na uw behandelingen ten aanzien van de thuissituatie? Let wel; de beperkingen t.a.v. het werk zal ik zelf aangeven. De beperkingen t.a.v. thuis zijn uw expertise. Tijdens de eerste fase van het behandeltraject is client niet toegekomen aan het doorwerken van onderliggende problematiek, waardoor pijnklachten, hoge interne spanning, verstoorde emotie- en spanningsregulatie in stand gehouden blijft mede door stressoren in de gezinssituatie: relatieproblemen, pasgeboren kindje, problemen met zoon. Daarbij speelt de druk vanuit werksituatie ook spanningsverhogend.
“Bevindingen / verloop
“Inmiddels heeft de bedrijfsarts zich uitgelaten over uw vraag en ziet deze geen medische
“Advies