3.10.Hof concludeert uit de rapporten van ZNEB en Nieman dat sprake is van een gebrek in de uitvoering van het aangenomen werk. Het hof baseert dit op het volgende onderdelen van het rapport van ZNEB:
-
Wij stelden vast dat er aan de onderzijde van de kelderdekken alwaar natuursteen buitenterrassen op waren aangebracht sprake van lekkages, dit getuige de nog aanwezige vochtresten in de vloer ten tijde van onze expertise na een periode van droog weer.
Voorts stelden wij vast dat er sprake was van gebreken aan het uitgevoerde tegelwerk van het terras, in de vorm van onder meer gescheurde mortelvoegen, deels ontbrekende mortelvoegen, gescheurde/onthechte kitvoegen, niet waterdichte aansluitingen van de gootconstructies en plaatselijk een tegenschot in het terras. Alsook was er plaatselijk sprake van een onvoldoende overstek van terrastegelranden en/of was de afstand tussen waterhol in tegelwerk en ondergelegen wandbekleding onvoldoende om het water dat over de tegelrand stroomde zonder kans op inwatering direct naar beneden te kunnen laten druipen.
[…]
ACI adviseerde onder meer om jaarlijks het voegwerk te vervangen. Los van het feit dat dit een jaarlijks terugkerende kostenpost is, dient te worden gesteld dat het jaarlijks vervangen van voegwerk niet tot de oplossing zal leiden. Immers het water kan bij de terrassen van de woning van [geïntimeerde] op meerdere locaties onder de tegelvloer dringen, zoals bij de aansluiting van de metalen goten tegen de onderzijde van het tegelwerk. De gehele tegelvloer met bijbehorende aansluitingen waterdicht maken en deze met normaal onderhoud (waaronder 5-jaarlijks vervangen van kitwerk) waterdicht te houden is in deze vorm onzes inziens niet mogelijk. De terrassen inclusief de gootconstructies moeten als waterafhoudend worden gezien. Water dat op de terrassen terecht komt moet zoveel mogelijk naar de goten worden afgevoerd om vervolgens de goten zoveel mogelijk water af te laten voeren naar het riool (of tenminste een afvoerpunt buiten de terrassen). Water dat door voegwerk, tegelwerk, naden en kieren in de constructie dringt moet worden afgevoerd tussen de bovenste laag (tegels en goot) en de waterdichte laag op het kelderdek (de epdm-folie).
[…]
Huisman stelde dat regulier en essentieel onderhoud niet consequent was uitgevoerd. Wij stelden inderdaad kitwerk vast wat gescheurd was en niet meer waterkerend was. Dit zou men uitgaande van een realisatie in 2012/2013 en onze schouwing in 2019 toe kunnen schrijven aan het ontbreken van correct regulier onderhoud uitgaande van een functionele levensduur van kitwerk van 5 jaar. Een correcte waterdichting tussen goot en tegelwerk was onzes inziens allereerst niet optimaal aanwezig, alsook is deze aansluiting niet naar behoren te onderhouden doordat de kitvoegen niet op normale wijze kunnen worden vervangen. Alsook dienen de wortelvoegen een langere levensduur te hebben dan circa 5 jaar. Als Huiskamp bedoelde dat [geïntimeerde] vaker het mortelvoegwerk diende te vervangen, achten wij dit een onjuist onderhoudsadvies, van de eindgebruiker kan men onzes inziens niet verwachten dat deze jaarlijks (zoals ACI dat stelde) het voegwerk laat vervangen.
Voorgaande zijn wij van mening daar de waterdichting onder het tegelwerk ligt in de vorm van de epdm-folie. Deze folie dient als hoofdwaterkering te worden gezien, daar waar het terrastegelwerk als waterafhoudend moet worden gezien.
Onze conclusie
Op basis van onze constateringen ter plaatse is er een opbouw op de bestaande kelderdekken gerealiseerd zonder afdoende rekening te houden met de hoeveelheid water dat deze terrassen moeten verwerken bij neerslag (in combinatie met het water dat van het rieten dak komt). Voorts zijn de aansluitdetails niet waterdicht en niet naar behoren te onderhouden en is er sprake van scheurvorming in voegwerk als gevolg van werking van de terrassen waardoor water vrijelijk in de constructie kan dringen en verzameld op de epdm folie. Bijkomend probleem is dat de epdm-folie (tenminste daar waar dit zichtbaar was) was opgezet tegen opgaand werk waardoor als het ware een ‘bad’ is gecreëerd, uitgaande van het niet aanwezig zijn van een juiste afvoervoorziening van water dat zich verzameld in de drainagemortel moet het water dat in de drainagemortel terecht komt op natuurlijke wijze drogen en blijft het water geruime tijd tussen de tegels en de epdm-folie aanwezig. Bij een open naad van de epdm-stroken, een beschadiging in de epdm-folie welke kan zijn ontstaan tijdens het verwerken van de folie en of de drainagemortel/tegels, een onjuist of te laag opgezette opstaande kant van de folie kan een eerste waterinstroom tot gevolg hebben. Of de epdm-folie al dan niet al is aangetast vanuit alkalische invloeden, is visueel niet vastgesteld maar moet tevens worden gezien als mogelijke oorzaak. Voorts kan het vocht onder de tegels leiden tot een verhoogde dampspanning en werking in de vloer waardoor voegen tussen de tegels makkelijker kunnen scheuren. Praktisch gezien is zonder uitgebreid specialistisch bouwkundig lekkageonderzoek, al dan niet met nog verder gaand destructief onderzoek, niet vast te stellen waar het water allemaal onder de epdm-folie kan dringen om vervolgens tot uiting te komen aan de onderzijde van de kelderdekken in de kelderruimtes onder de terrassen en ter plaatse van de overstekken grenzende aan de terrassen.
(p. 12 van het rapport van ZNEB)
-
Gelet op het bovenstaande dienen wij vast te stellen dat TWW (dan wel Hafkamp) op de door ons benoemde onderdelen bouwkundig/installatietechnisch tekort heeft geschoten. Wij concluderen dat het door TWW aan [geïntimeerde] geleverde buitenterrassen ten tijde van onze expertise niet de waterdichtheid kende welke [geïntimeerde] had mogen verwachten bij een dergelijke algehele terrasrenovatie.
Het tegelwerk op de terrassen is door de aanwezige gebreken als gevolg van een onjuiste uitvoering verminderd qua waterafhoudendheid.
Hierbij weliswaar sprake van verouderde/gescheurde kitvoegen welke normaliter bij een reguliere 5-jaarlijkse vervanging intact had moeten zijn, echter dienen wij te stellen dat de gescheurde kitvoegen in het horizontale tegelwerk weliswaar waterdoorlatend zijn, maar dat dit niet in verhouding staat tot de waterintreding door gescheurde mortelvoegen en open naden bij de gootconstructies. De lekkageoorzaak zit dieper ter plaatse van het epdm-folie en de daarbij behorende aansluitingen welke als dé waterdichting moet worden gezien.
(p. 15 van het rapport van ZNEB)
-
ACI stelt vast met een kleurvloeistof dat de voegen zeer poreus zijn en er veel water in de vloer dringt. Langs de rand van het terras leidt dit plaatselijk tot uitstromend water. In de onder de vloer gelegen ruimtes konden geen lekkages gesimuleerd worden. ACI stelt dat het enige tijd kan duren voordat de lekkage binnen kunnen optreden. Uit dit rapport blijkt niet of dit ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het feit dat het water de terrasranden uitstroomt is in principe goed verklaarbaar en kan feitelijk niet als een gebrek beoordeeld worden, de terrasrand is immers de waterafvoer voorziening voor water wat op de EPDM dakbedekking terecht komt. Er is, voor zover blijkt uit het dossier, niet voorzien in een waterafvoer met een h.w.a. in de EPDM dakbedekking.
Door de aanwezigheid van een drainagemortel is er kennelijk in voorzien dat de vloer constructie water doorlaat wat in de vloer terecht komt. De mate waarin dit optreedt is afhankelijk van de kwaliteit van het voegwerk, de stabiliteit van de ondergrond, en de mate waarin onderhoud wordt gepleegd bijvoorbeeld het reinigen van de goten en onderhoud aan het voegwerk. Het tegelvoegwerk verkeert, zo blijkt uit de rapportages, plaatselijk in slechte staat, dit maakt het aannemelijk dat er (veel) meer water doordringt tot op de waterdichte EPDM laag dan voorzien. Ook zou de goten niet waterdicht zijn aangesloten op het tegelwerk waardoor water onder de tegels kan stromen.
Vervolgens moet het water wat doordringt in de mortel afgevoerd worden. Uit de rapportages blijkt dat er niet is voorzien in een drainmat voor waterafvoer, dit maakt het aannemelijk dat in de drainagemortel doorgedrongen water niet adequaat wordt afgevoerd onder de tegelvloer. De mortellaag raakt daardoor bij periodes van regenval verzadigd. De randdetailleringen waar de EPDM laag is opgezet tegen het opgaande werk worden daardoor zwaarder met water belast en zijn daar vermoedelijk niet tegen bestand wat tot lekkages kan leiden. De lekkages zullen in belangrijke mate optreden bij de vloerranden maar kunnen evengoed optreden in het vlak van de vloer zodra water onder de EPDM stroomt bij de randen.
[…]
Samengevat komen wij tot het volgende oordeel over de oorzaak van de schade:
- -
- De waterdoorlatendheid van de terrasvloer is hoog door de slechte staat van het voegwerk. Mogelijk zijn ook de randdetailleringen bij de gevels hierdoor niet waterdicht. De oorzaak van de slechte staat van het voegwerk kan op basis van de processtukken niet eenduidig vastgesteld worden. Beter onderhoud van het voegwerk had de schade kunnen beperken maar kan niet als enige oorzaak benoemd worden.
- De ondervloer met drainmortel is onjuist opgebouwd waardoor de waterafvoer van de drainagelaag onvoldoende functioneert.
(p. 3 en 4 van het rapport van Nieman)
-
Nieman RI heeft de situatie niet ter plaatse kunnen beoordelen. In ons schrijven was dan ook het uitgangspunt dat al het ter discussie staande tegelwerk waterdicht moet worden uitgevoerd omdat door partijen geen onderscheid is gemaakt in de ondergrond van de tegelvloeren. Door derden is thans een plattegrond van de tegeloppervlaktes beschikbaar gesteld, zie figuur 1. Naar nu blijkt moet er onderscheid gemaakt worden tussen tegeloppervlaktes die gelegen zijn boven, onder maaiveld gelegen ruimtes zoals de garages, en tegelvlakken die op het zand zijn aangebracht al dan niet met een gestabiliseerd zandpakket voor het realiseren van een stabiele ondergrond.
De tegelvlakken die waterdicht behoren te zijn, zijn de blauw gekleurde vlakken in de tekening, voor de overige tegeloppervlaktes geldt dat niet, Doordringend water door de groen en geel gearceerde tegeloppervlaktes leidt niet tot lekkage.
In tegenstelling tot de boven de garage gelegen tegelvlakken geldt voor dit oppervlak geen publiekrechtelijke eis (Bouwbesluit) ten aanzien van de waterdichtheid. Mogelijk doordringend water door de groen en geel gearceerde vlakken dringt door tot in de gestabiliseerde zandlaag en vervolgens naar het onderliggende zandpakket totdat dit uiteindelijk het grondwater bereikt. De gestabiliseerde laag is zodanig waterdoorlatend dat dit niet leidt tot verhoogde vochtwaardes die tot schade kunnen leiden in de tegelvloeren. De blauw gekleurde vlakken gelegen boven de garages, zie figuur 1 dienen waterdicht te worden uitgevoerd. Daarbij moet worden opgemerkt dat de aan de rechter zijde gelegen garage volgens opgave geheel is overdekt zodat daar geen waterbelasting is te verwachten en automatisch wordt voldaan aan de eis aan waterdichtheid volgens het Bouwbesluit, er is geen herstel nodig voor dit vloeroppervlak. Blijft over het oppervlak van de andere garage die niet of slechts gedeelte is overkapt en een L-vormig tegelvlak langs de gevel van de woning. In totaal naar schatting circa 25-30 % van het totale tegeloppervlak.
(nadere notitie van Nieman van 14 juni 2021)