Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.de vennootschap onder firma[appellante1] V.O.F., (mede) h.o.d.n. Europa Trade,gevestigd te [vestigingsplaats1] (Gld.),
wonende te [woonplaats1] ,
Europa Trade B.V.,
gevestigd te Arnhem,
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
“Tijdens ons bezoek constateerden wij dat er diverse elektrische componenten waren bijgeplaatst. De reparateur gaf ons aan dat dit in opdracht van de vorige eigenaar was gebeurd, derhalve voor aankoop voor verzekerde. Onder andere waren twee omvormers bijgeplaatst alsmede een acculader. Deze omvormers en acculader waren weer op de accu aangesloten. De bedrading oogde rommeling en draadkleuren waren niet consistent. (…) De reparateur gaf aan dat er tussen de nul aansluiting en de massa een verschil van 1.2V is gemeten. Dit verklaart de forse corrosie aan de buitenboordmotor. Er is klaarblijkelijk een lekstroom gaan lopen. Vermoedelijk is dit veroorzaakt door de montage van de omvormers en acculader. Nader onderzoek zou kunnen uitwijzen wat de exacte oorzaak is. Resumerend is de corrosie van de motor veroorzaakt door een lekstroom die veroorzaakt lijkt te zijn doordat achteraf componenten zijn aangesloten. Deze componenten waren in opdracht van de vorige eigenaar aansloten. Het corrosieproces aan de motor zal toen ook gestart zijn en is tijdens het bezit van verzekerde verergerd.”
“Aangekomen bij de firma (…) werd ik begeleid naar de zolder verdieping alwaar de gedeeltelijk gedemonteerde motor lag. Duidelijk waarneembaar is een zeer ernstige vorm van elektrolytische corrosie. (…) Gezien de enorme schade aan de buitenzijde van het staartstuk en de eventuele schade aan de binnenzijde van het staartstuk, is niet anders te concluderen dan dat de reparatie van deze motor de dagwaarde te boven zal gaan. Aangekomen bij de andere locatie van (…) heeft de heerPanhuizen mij de vaste ligplaats van de sloep van de heer [geïntimeerde] gewezen en heb ik deze kunnen onderzoeken. Ik heb geen enkele aanwijzing kunnen vinden welke zou kunnen duiden op een mogelijke invloed van buitenaf aangaande de corrosie van de onderhavige buitenboord motor. (…)
Hierbij verklaar ik dat ten tijde van het plegen van onderhoud aan de sloep en het terugleggen in het water, de sloep in uitstekende staat verkeerde en er geen problemen waarneembaar waren, zoals op de foto's. Ook verklaar ik dat de walstroominstallatie, waarvan ik nu ook foto's heb gezien, op het moment van het in het water leggen van de sloep in het voorjaar van 2020 niet dezelfde was als nu op de foto's is te zien. Dit ziet er allemaal zeer slordig uit en niet professioneel.”
Roestvorming, oxidatie of elektrolyse wordt over het algemeen veroorzaakt door slechte isolatie/bescherming van het staartstuk door antifauling (een aangroeiwerende laag die wordt aangebracht op het onderwaterschip en ervoor zorgt dat (micro) organismen zich niet of slecht kunnen hechten aan de romp) of door het niet plaatsen of tijdig vervangen van anodes, of het plaatsen van verkeerde anodes. Welke anodes moeten worden geplaatst hangt namelijk ook af van het water waarop wordt gevaren (zout, zoet of brak). Uit de stukken blijkt niets over het voorgaande, dus of er sprake is geweest van (voldoende) onderhoud, onder meer met betrekking tot antifauling enlof anodes. Dit, terwijl de oorzaak daar wel degelijk in gelegen kan zijn. In het licht van het voorgaande wil ik vermelden dat de betreffende sloep zeer kort voor levering onderhoud heeft gehad bij [naam5] Recreatie te [plaats1] , een watersportbedrijf. Daar heb ik de sloep gezien, terwijl deze uit het water was. Onderkant en staartstuk verkeerden nog in bijna nieuwstaat, net als de motor (een Suzuki DF150APL). Het probleem was dus nog niet aanwezig. Als de oorzaak zou zijn gelegen in het lekstroom, zou het probleem logischerwijs eerder zijn opgetreden. Bovendien, daar zijn nu juist anodes voor bedoeld. Daar komt bij dat hier sprake is van een polyester boot, waarbij elektrolyse/geleiding een veel minder grote rol speelt, omdat simpelweg polyester minder geleidt.”
3.Het oordeel van het hof
wie de acculaders en omvormers geplaatst heeft in de boot? Heb je eventueel de factuur daarvoor?
ik heb even die man op de haven gevraagd
wat een verhaal zeg die motor is nog geen jaar oud, , electrolise is haast onmogelijk er zitten anodes in het motorblok, volgens mij
En als er corrosie plaatsvind door de spanningslader dan zouden de spoelen doorbranden en de zenerdiodes
Kan onmogelijk aan de acculader/s liggen. Die poolen
Verder is het vervelend voor die aardige mensen jij bent
4.De beslissing
- de akte van cessie als bedoeld in rov. 3.2,
- de rapport van Lengkeek voorzien van kleurenfoto’s,
- de kleurenfoto’s zoals overgelegd bij productie 10 bij de dagvaarding voor de rechtbankprocedure,
- indien aanwezig, andere kleurenfoto’s van de (elektrische installatie van de) sloep. Deze dienen genummerd te zijn en voorzien van een korte toelichting met daarbij de datum waarop zij gemaakt zijn.