Uitspraak
1.[appellant] ,
[appellanten],
[geïntimeerde],
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
- de dagvaarding in hoger beroep d.d. 13 april 2022,
- de memorie van grieven d.d. 2 augustus 2022 (met producties)
- de memorie van antwoord d.d. 11 oktober 2022.
2.De kern van de zaak
3.De feiten
“(…)Nadat ik eigenaar werd van de woning, ontdekte ik op 23-02-2020 een aantal gebreken:1 lekkage in de badkamer (douchebak)(…)2 diverse lekkages aan het keukenplafond(…)3 in de kamer aan de achterkant hebben wij ook een lekkage ontdekt op het plafond.(…)Ik weet nog niet wat de reparatiekosten zullen zijn, en ga daarom een offerte opvragen. Graag wil ik met u overleggen over een oplossing voor deze problemen. Wilt u daarom binnen 14 dagen contact met mij opnemen? (…)
“Geachte Heer/Mevrouw”, die, voor zover van belang, als volgt luidt:
“(…)Nadat ik eigenaar werd van de woning, ontdekte ik op 23-02-2020 een aantal gebreken.Diverse lekkages aan het keukenplafondIn de kamer aan de achterkant hebben wij ook een lekkage ontdekt op het plafond.Wij hebben gisteren 24-02 de buren gesproken van de winkel waar u het pand aan verhuurd, nadat wij vroegen of hun ook lekkage hadden, en daaruit kwam dat u al eerder een conflict hebt gehad met de oude bewoners van ons huis. Wij eisen dat u binnen 14 dagen reageert, of dat u actie gaat ondernemen, om de gevel te repareren.(…)Wij stellen u ook aansprakelijk aan de gevolg schaden door achterstallig onderhoud van u pand waardoor wij nu schade hebben aan onze woning. Wilt u daarom binnen 14 dagen contact met mij opnemen? (…)”
“(…)Wat erg zeg! Wat vervelend voor [appellante] en [appellant] – er is bijna niks erger dan lekkages.Inderdaad ook voor ons niet nieuw in het huis.(…)Als we de waterschade in de keuken hadden, wilden wij het graag goed samen met de buurvrouw aanpakken. De conflict ontstond omdat zij weigerde aan haar huis iets te laten doen. De oorzaak was volgens haar alleen ons huis. Diverse aannemers hebben ons toen bevestigd dat het van 2 kanten zou moeten worden aangepakt:De loten rand (door een aannemer geplaatst) was te laag.Bij de buitenmuur van huis nummer 45 is boven onze keuken ooit een kozijn inclusief ruit “dicht” gemetseld met een heel dunne laag steen en heel slecht mortel. Je kon toen de “nieuwe muur” met je vingers weg trekken en het raam zien.Daarop hebben wij van een bedrijf de schade laten repareren. Het loods werdt toen zo hoog en diep aangebracht dat het over het kozijn weg diep in de muur ging. In de bijlage de factuur hiervoor. Dat was in maart 2016 – dus bijna 3 jaar geleden.Sindsdien hadden wij gelukkig GEEN ENKEL LEKKAGE in de keuken meer!(…)Wij hebben geen lekkage genoemd omdat er gewoon geen was geweest. Er was zoveel regen en storm in de herfst – wat de toestand van de schuur nog schlechter heeft gemaakt – maar in het huis was gelukkig niks.(…)En met de douche -nou, wat bizarr. Wij hebben de hele badkamer door een aannemer laten inbouwen. Hebben zelf bijna 7 jaar lang in gedoucht en wij hadden niet EEN KEER lekkage beneden. Nu zijn we allebei niet zo groot en bewegen misschien niet zo veel tijens het douchen. En waren we maar met zijn tweeën.Maar dat vinden we natuurlijk ook – DAT ZOU NIET MOGEN GEBEUREN!Wij hebben absoluut laten weten dat de muur van de buurvrouw niet goed was. De huidige bewoner weet hiervan en heeft zelfs een aannemer erbij gehad voor nieuw voegwerk en inpregneren vd wand. De buren beneden hadden lekkage, maar wij niet – sporen hiervan kan je echt niet verdoezelen.Wij vinden het echt zo verschrikkelijk voor de twee!Maar aansprakkelijk is hier toch echt de eigenaresse van huis nummer 45 die nooit iets aan haar huis heeft laten doen. (…)”
“(…)Bij brief van 26 februari 2020 heeft cliënt u reeds hiervoor in gebreke gesteld en u een termijn van veertien dagen gegeven om de gebreken te (laten) herstellen. Ook heeft cliënt u in die brief aansprakelijk gesteld voor alle uit de non-conformiteit voortvloeiende gevolgschade. U heeft deze termijn ongebruikt laten verlopen als gevolg waarvan u in verzuim bent geraakt. Cliënt maakt derhalve niet langer aanspraak op nakoming, maar op vervangende schadevergoeding op grond van artikel 6:87 BW.(…)Het totaalbedrag aan (vervangende) schadevergoeding dat u derhalve aan cliënt verschuldigd bent bedraagt EUR 20.730,39.(…)”.
“(…) Het gewezen vonnis neemt derhalve niet weg dat de heer [appellant] op 25 oktober 2019 een woning met verborgen gebreken heeft gekocht van u waarvoor u als verkoper aansprakelijk bent. Er is immers sprake van non-conformiteit van de woning. Op dit moment is de lekkage aan het dak/plafond boven de keuken nog steeds niet verholpen in de woning.Met deze brief verzoekt en voor zover nodig sommeert de heer [appellant] u om binnen vier weken na dagtekening van deze brief alsnog aan uw verplichtingen op grond van de koopovereenkomst te voldoen door bovengenoemd gebrek te (laten) herstellen. Graag ontvangt de heer [appellant] binnen twee weken na heden een planning en plan van aanpak voor dat herstel van u.(…)Bij gebreke van een tijdige voldoening aan bovengenoemde verzoeken, verkeert u alsnog in verzuim en zal de heer [appellant] zonder nadere aankondiging opnieuw rechtsmaatregelen treffen en de kosten van herstel op u verhalen. (…)”
“(…) Nu tracht u via de verborgen gebreken regeling alsnog de vermeende schade op cliënten te verhalen. Tijdens de zitting is hier ook al uitvoering inhoudelijk op in gegaan. Zo is uitgesproken dat cliënte jarenlang na het door haar uitgevoerde herstel geen lekkage meer heeft gehad en dat dit ook is bevestigd door de expert die uw cliënten heeft ingeschakeld, er een vochtprobleem is bij de buren en dat dit een kenbaar probleem was voor uw cliënten. Verder is besproken dat er geen bouwkundig onderzoek is uitgevoerd voor de aankoop en er bovendien sprake is van een ouderdomsclausule. Ik ga ervan uit dat u uw cliënten kan laten inzien dat nu zij eigenaar van de woning zijn, zij ex artikel 10 van de koopovereenkomst nu het risico van de woning dragen. (…)”
4.Het oordeel van het hofInleiding
De feitenvaststelling door de kantonrechter
Verzuim
“Maar aansprakkelijk is hier toch echt de eigenaresse van huis nummer 45 die nooit iets aan haar huis heeft laten doen.”Het hof volgt [appellanten] niet in dit betoog. Het hof overweegt daartoe dat de e-mail van [geïntimeerde] van 26 februari 2020 is gericht aan de verkoopmakelaar van [appellanten] en niet aan [appellanten] zelf. [geïntimeerde] geeft in deze email een reactie op de klachten van [appellanten] die haar via de makelaar ten gehore zijn gekomen. Verder geeft zij een toelichting op haar ervaringen in het verleden met de woning en legt zij uit dat zij niet bekend is met de lekkages zoals door [appellanten] benoemd. [appellanten] mochten uit dit bericht, dat zij via de verkoopmakelaar doorgestuurd hebben gekregen, redelijkerwijs geen mededeling jegens hen afleiden die inhoudt dat [geïntimeerde] niet meer zou overgaan tot herstel van de gebreken, waardoor een nadere ingebrekestelling niet meer nodig was.
“Wat veroorzaakt de lekkage in de keuken? De ‘slechte’ muur bij de buren, de winkelhaak in de dakbedekking, een combinatie van beiden, of een geheel andere oorzaak?”
“Er is tijdens het onderzoek geen lekkage aangetroffen in de keuken. Er is tijdens het onderzoek water op het platte dak gespoten en tevens is er water tegen de gevel van de buren aan gespoten.(…) Er is geen zichtbare vochtschade aangetroffen. Het is wel mogelijk dat in de toekomst schade aan het plafond zou kunnen ontstaan aangezien de diverse voornoemde gebreken, aanwezig zijn in het dak. Het is voor ondergetekende niet te beoordelen of er reeds eerdere lekkages zijn geweest in de keukenruimte.”