Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.[appellante1]
C&N Tam Holding B.V.,
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
In deze zaak, die voor het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden werd behandeld, staat de aansprakelijkheid van een indirect bestuurder centraal. De appellante, [appellante1], is de indirect bestuurder van C&N Tam Holding B.V. en wordt beschuldigd van het verzenden van valse facturen aan U-Diagnostics B.V. U-Diagnostics, dat een medisch laboratorium exploiteert, heeft in de coronatijd facturen ontvangen van XSS4Care, een vennootschap waarvan C&N Tam Holding de bestuurder is. U-Diagnostics heeft in totaal € 24.005,- aan facturen betaald, maar stelt dat deze facturen frauduleus zijn, omdat [appellante1] slechts op twee dagen in de teststraat heeft gewerkt. U-Diagnostics vordert terugbetaling van € 23.706,50 op grond van bestuurdersaansprakelijkheid, omdat XSS4Care failliet is verklaard en geen verhaal biedt.
De rechtbank heeft de vorderingen van U-Diagnostics toegewezen, met uitzondering van de vordering tot betaling van de werkelijke proceskosten. In hoger beroep heeft het hof de bezwaren van [appellante1] en C&N Tam Holding verworpen. Het hof oordeelt dat de betwisting van de valsheid van de facturen onvoldoende onderbouwd is. De appellanten konden geen bewijs leveren voor hun stellingen en de rechtbank heeft terecht geoordeeld dat er sprake is van opzet bij het versturen van de valse facturen. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en veroordeelt de appellanten tot betaling van de proceskosten in hoger beroep.
De uitspraak benadrukt de verantwoordelijkheden van bestuurders en de gevolgen van het verzenden van valse facturen. Het hof concludeert dat de appellanten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de kosten en dat de conservatoire beslagen niet onrechtmatig zijn, aangezien deze zijn gelegd voordat het moratorium voor slachtoffers van de toeslagenaffaire van kracht werd. De uitspraak is openbaar uitgesproken op 21 maart 2023.