Uitspraak
[appellant],
1.[geïntimeerde1] ,handelend onder de naam Bouwbedrijf [geïntimeerde1] ,
hierna:
[geïntimeerde1] ,
Moco,
advocaat: mr. J.W. de Vries, die kantoor houdt te Leeuwarden,
1.Het verdere verloop van de procedure in hoger beroep
2.Waar gaat deze zaak over?
3.De relevante feiten
“
(…) De scheurvorming ter plaatse van de deurdoorgangen is een gevolg van werking van de monolithisch afgewerkte betonnen gevlinderde vloer. In principe dienden hier destijds dilataties te zijn aangebracht om de werking van de vloer te kunnen opvangen.
niet zal schromen om u reeds nu vooralsdan in gebreke te stellen en het eventueel herstel en/of die schade en daarnaast alle daarmee gepaard gaande juridische kosten op u te verhalen(…)’
“(…) In de betonvloer van de woning is in het oppervlak een groot aantal kleine scheuren aanwezig met een wild verloop. Daar waar de scheuren bij elkaar komen is sprake van een onthechting in de top van de betonvloer. Er is (nog) geen sprake van uitgebroken vloerdelen.
(…) Om die reden acht ik het vrijwel zeker dat de oorzaak van de ontstane waterlenzen hun grondslag vinden in de samenstelling van het toegepast beton.(…) In eerste instantie zal de betonvloer geen visuele gebreken als scheurvorming hebben getoond, doch door thermische spanningen ten gevolge van de in- en uitgeschakelde vloerverwarming in de betonvloer en uitgeoefende vloerbelasting kunnen in de loop van de tijd alsnog scheuren ontstaan en bij doelgerichte inspectie holklinkende delen worden aangetroffen.”
‘
(…) Uit de rapporten van het Zneb en TBA volgt dat de door uw client, Vlinderbedrijf [appellant] , geplaatste/vervaardigde vloer niet correct is. (…) Gelet hierop is uw client aansprakelijk voor de schade. Mogelijk dat uw client de schade kan verhalen op Betoncentrale Moco. Voor zover niet reeds gedaan stel ik uw client namens mijn client bouwbedrijf [geïntimeerde1] aansprakelijk.Ik verzoek u mij te berichten of uw client dit herstel wenst uit te voeren conform het rapport met inbegrip van een oplossing voor de door ZNEB geconstateerde gevolgschade. Ik hoor dit graag uiterlijk aanstaande maandag van u opdat ik namens client de wederpartij kan berichten.Verder begreep ik van u dat de betonleverancier op 3 mei, 9 mei of 10 mei aanstaande wil komen kijken.Dit had ik ook vernomen van de advocaat Kalmijn (…)’
3.12 Op verzoek van Moco heeft Kwaliteitsdienst Beton de vloer geïnspecteerd en op 21 juli 2016 een verslag uitgebracht, waarin onder meer staat:
“(…) Gaat men uren nadien de vloer vlinderen en daarmee energie brengen in de totale dikte van de vloer, dan kan er nog verdichting/ontmenging in het ondergelegen deel van de toplaag bleeding (afscheiding van water) ontstaan. Deze waterlaag zal uiteindelijk een luchtlaag vormen en dan ook hol gaan klinken.
e-mail verzocht om hem een kopie van het door Kwaliteitsdienst Beton op 21 juli 2016 opgestelde verslag toe te sturen, waarop een reactie van de secretaresse van de gemachtigde van Moco volgt dat zij hem pas na 22 augustus 2016 hierover kan berichten.
Vraagstelling
5.5. De motivering van de beslissing in hoger beroep5.1 [appellant] is in hoger beroep gekomen in zowel de vrijwaringszaak als de ondervrijwaringszaak. [appellant] vordert de vorderingen van [geïntimeerde1] alsnog af te wijzen en zo nodig Moco alsnog te veroordelen om hem datgene te betalen waartoe [appellant] in vrijwaring mocht worden veroordeeld. [geïntimeerde1] en Moco hebben allebei voorwaardelijk incidenteel appel ingesteld.
Het fenomeen van delaminatie in de top van een monoliet afgewerkte betonvloer is een schademechanisme is dat zo nu en dan voorkomt. Hier is enige literatuur over bekend. In de literatuur worden meerdere oorzaken van schade mechanisme omschreven. In de Betoniek van oktober 2006 worden vier mogelijke oorzaken beschreven:1. Een betonmortel met een verhoogd luchtpercentage.2. Een mengsel dat onvoldoende stabiel is (bleeding).3. Beton waarvan het bovenliggende deel te vroeg opstijft.4. De methode van afwerking van de mortel.(…)’