2.4De deskundige heeft op 1 juni 2022 gerapporteerd en de door het hof gestelde vragen als volgt beantwoord:
Vraag 1
Voldeed het door Scholten-Franke uitgevoerde behangwerk aan de professionele standaard, te weten de eisen van de branche, althans aan de eisen van redelijk deskundig vakmanschap? Zo neen, wilt u dit toelichten (voor zover dat niet nader aan de orde komt bij de volgende vragen)?
Antwoord:
Over het algemeen voldoet het werk en kan gesproken worden van professioneel en goed
vakmanschap.
Vraag 2
Verschilt de kwaliteit van de eerste zending aan vinylbehang, dat niet bevestigd kon worden, met die van de tweede zending aan vinylbehang, dat wel aan de wanden is bevestigd? Zo ja, wat was daarvan de oorzaak en wat was daarvan het gevolg?
Antwoord:
In eerste instantie is geen verschil waarneembaar. Na intensivering van de inspectie is enig verschil waarneembaar. Dit lijkt een licht kleurverschil, wat als niet storend aan te duiden is.
Vraag 3
Heeft de voorbewerking van de wanden op de juiste wijze plaatsgevonden en met daartoe geschikte materialen? Zo neen, waarom komt u tot dat oordeel?
Antwoord:
Er is geen aanwijzing om aan te nemen dat de voorbewerking onjuist is uitgevoerd. Het behang zit over het algemeen vast.
Uit correspondentie is gebleken dat er moeilijkheden waren bij aanbrengen. Dit is bevestigd door de aanwezigen. Bij de inspectie zijn geen nadelige gevolgen waargenomen.
Vraag 4
In hoeverre is de kwaliteit van het gebruikte materiaal (behang en lijm) en/of ondergrond voor de oorzaak van het loskomen van het behang relevant?
Antwoord:
Over het algemeen zit het behang vast (zie antwoord 1).
Het in geringe mate loskomen ter plaatse van naden kan als incident beschouwd worden en staat niet specifiek in relatie tot tekortkomingen van prepareren van de ondergrond.
Vraag 5
Op welke wijze is het vinylbehang door Scholten-Franke aangebracht, en in hoeverre is er
conform de instructies ter zake het materiaal (voorbereiden en aanbrengen van vinylbehang van het merk Kobe, type Discovery) gehandeld?
Antwoord:
Het vinylbehang is stotend en in wildverband (free match) aangebracht.
Betreffende het voorbereiden van de ondergrond, is er geen sprake van het aftekenen van
oneffenheden, zoals deuken, scharen etc. Dit impliceert dat de ondergrond glad en gelijk van structuur is.
Met betrekking tot het aanbrengen van het vinylbehang vermeldt het verwerkingsvoorschrift van Koroseal de volgende aanpak:
"De naden van Koroseal wandbekleding kunnen op een van de volgende twee manieren worden verwerkt:
De aanbevolen methode is om stroken op de muur met elkaar te overlappen en door de overlapping te snijden, waarbij u ervoor zorgt dat u de gipsplaat niet raakt. (DUBBEL DOORSNIJDEN). Om ervoor te zorgen dat u geen lijm op het materiaal krijgt, raden we u aan om de naad met tape af te plakken.
Overlap de stroken ongeveer 2 centimeter en snij met een beschermde liniaal het midden van het dubbele overlappende materiaal. Gebruik voor elke dubbele snede een nieuw mes. Verwijder de bovenste en onderste stroken en werk in een strakke naad met een vochtige spons of wrijf zachtjes met een polyetheen- of PVC-afvlakmes. De tweede methode is om het materiaal tegen elkaar aan te plaatsen (STOTEN). Hierdoor blijft het reinigen tot een minimum beperkt, wat vooral belangrijk is bij het werken met donkere kleuren. De beste resultaten krijgt u met een beschermde liniaal op een snijtafel".
Hiermee is de aanpak conform verwerkingsvoorschriften.
Vraag 6
Vertoont het door Scholten-Franken aangebrachte vinylbehang schade en zo ja waaruit bestaat deze, wat is de exacte oorzaak van de schade en wanneer moet naar uw oordeel het ontstaan van de schade, dan wel de oorzaak ervan, zijn ingetreden?
Antwoord:
Er is geen sprake van schade. Incidenteel is sprake van in geringe mate loszittende naden (zie antwoord 1).
Vraag 7
Is het door Scholten-Franke aangebrachte vinylbehang overal op dezelfde en consistente
wijze (waaronder begrepen: stotend en niet overlappend en niet op patroon) aangebracht? Zo nee, op welke plekken is het vinylbehang afwijkend aangebracht en wat houdt de afwijking exact in?
Antwoord:
Het behang is consistent op dezelfde manier aangebracht, te weten stotend en in wildverband.
Vraag 8
Was het bij het aanbrengen nodig te 'snappen' (dubbel door te snijden) en is dit gebeurd?
Antwoord:
Gezien het eindresultaat is het dubbel doorsnijden van banen niet noodzakelijk gebleken. Dit is echter wel het voorschrift en conform de gebruiksaanwijzing.
Vraag 9
Indien het door Scholten-Franke uitgevoerde behangwerk niet voldoet aan de professionele standaard, althans aan de eisen van redelijk deskundig vakmanschap, op welke wijze kunnen de gebreken worden hersteld, en wat zijn de (herstel)kosten daarvoor?
A
ntwoord:
Het uitgevoerde behangwerk voldoet wel aan de eisen die als professionele standaard beschouwd mag worden.
Een verbeterpunt is het nalopen van de incidenteel voorkomende naden en vastzetten van loszittende delen. Deze actie is te beschouwen als opleverpunt. Dit betreft een halve mandag.
Een halve mandag staat in dit geval voor € 300,- (inclusief materiaal en BTW).
Vraag 10
Geeft het onderzoek overigens nog aanleiding tot het maken van opmerkingen, die in verband met de beslissing van dit geschil van belang zouden kunnen zijn?
Antwoord:
Antwoord bij vraag 5 is tot stand gekomen aan de hand van verwerkingsvoorschriften, geleverd bij een gedane bestelling van (een geringe hoeveelheid van) het betreffende materiaal.
De deskundige heeft daaraan voorafgaand zijn bevindingen ter plaatse weergegeven, luidende voor zover relevant als volgt: “(…)
• Het behangwerk heeft een strakke en verzorgde uitstraling.
• Bij circa 10% van de naden is enigszins ruimte tussen banen waargenomen waarin een
voelermaatje (0,2 millimeter) inpast. Dit Is enkel waarneembaar bij een micro-opname. Bij een
afstand van 1 meter is dit niet te zien (foto 4).
• Het behang zit overwegend vast. Een enkel incident betreft gering loslatende randen (foto 5). Dit is
bepaald met behulp van een voelermaatje (0,2 millimeter). Het is incidenteel mogelijk ± 1 millimeter
achter het behang te steken (foto 6).
• Door gebruikmaking van een voelermaatje is het behang incidenteel en in zeer beperkte mate los
van de ondergrond te krijgen (foto 7).
• Een enkele smalle baan achter de bar oogt ietwat minder strak. Dit betreft een op maat gemaakte
baan, geplaatst tussen hele banen (foto 8).
• De hoekafwerkingen zijn overwegend strak.
• Door later plinten te plaatsen is er sprake van een strakke kantafwerking.
• Ter plaatse van het oppervlak zijn geen loszittende delen, zoals blazen en vouwen e.d.,
waargenomen. (…)”.