Uitspraak
UAZ,
1.[geïntimeerde1] ,
[geïntimeerde1],
[geïntimeerde2],
[geïntimeerde2],
[geïntimeerde3],
[geïntimeerde3],
[geïntimeerde4] ,
[geïntimeerde4],
[geïntimeerde5],
[geïntimeerde5],
[geïntimeerde6],
[geïntimeerde6],
[geïntimeerden] c.s.,
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
In deze zaak heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 24 mei 2022 uitspraak gedaan in hoger beroep over de status van bereikbaarheidsdiensten voor ambulancepersoneel van UMCG Ambulancezorg B.V. (UAZ) op de Waddeneilanden. De zaak betreft de vraag of de tijd die ambulancepersoneel beschikbaar moet zijn voor oproepen, als arbeidstijd moet worden aangemerkt volgens de Arbeidstijdenwet en of deze tijd gelijk moet worden beloond aan aanwezigheidsdiensten. De kantonrechter had eerder geoordeeld dat de 24-uursdiensten op de Waddeneilanden als arbeidstijd moesten worden beschouwd, maar UAZ ging in hoger beroep.
Het hof heeft vastgesteld dat de bereikbaarheidsdienst niet gelijkgesteld kan worden aan een aanwezigheidsdienst, omdat er geen verplichting is om op de werkplek aanwezig te zijn. De werknemers hebben de mogelijkheid om hun tijd vrij in te vullen, hoewel ze in de nabijheid van hun piketauto of -fiets moeten blijven. Het hof concludeert dat de impact van de bereikbaarheidsdienst op het sociale leven van de werknemers niet voldoende is om deze als arbeidstijd te kwalificeren. De vorderingen van de werknemers zijn afgewezen, en het hof heeft de kosten van de procedure gecompenseerd.
De uitspraak benadrukt het onderscheid tussen bereikbaarheidsdiensten en aanwezigheidsdiensten, en bevestigt dat de beloning voor deze diensten niet gelijk hoeft te zijn. Dit arrest heeft implicaties voor de arbeidsvoorwaarden van ambulancepersoneel en de interpretatie van arbeidstijd in de context van de Arbeidstijdenwet.