Uitspraak
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
- De buiten nok verwijderen en de steenwol eruit halen.
- Het dal van de panelen ter plaatse van de nok opzetten. (niet verplicht)
- Aansluiting paneel naar paneel vullen met of harde isolatie en flexpur of alleen flexpur afhankelijk van de grote van de naad.
- Overlappen middels ons hulpmiddel lichten en daarna de naad vullen met flexpur.
- Overlappen af schroeven om de ca. 800 mm zoals ook omschreven in de MDG richtlijnen.
“nieuwe goed aansluitende nieuwe dakelementen”of verwijdering van de niet passende dakelementen en deze te vervangen door nieuwe, wel goed aansluitende dakelementen). Verder moet de nokconstructie worden verbeterd door toepassing van Pir isolatieplaten met aluminium folie aan de onderzijde, waarbij de aansluiting op de dakelementen met flexibele pur wordt gedicht.
“Alleen op deze wijze kan het dak worden geleverd waarvoor is gekozen en waarbij de vereiste Rc waarde voldoet.”Ook wordt in deze brief ingegaan op enkele andere gebreken, waaronder die aan de gevel, die moeten worden opgelost, zoals de roestvorming op de zaagvlakken van de buitenbeplating als gevolg van het door de binnenbeplating heen slijpen.
- bij bijna de helft van alle dakpanelen is bij de langsnaden isolatieschuim zichtbaar,
- de panelen sluiten bij de langsnaden niet goed aan,
- aangrenzende panelen sluiten niet goed aan de constructie aan,
- bij de nok is geen stalen ondernok/zetstuk gemonteerd waardoor warme binnenlucht kan wegstromen en condenseren,
- er bestaan vraagtekens bij de luchtstromingsdichte afwerking van de windveren,
- de goten zijn niet op gelijke hoogte gemonteerd,
- “De ruimte tussen het gecoate zetstuk en de SV lekdorpel is gering, waardoor eventueel aanwezig lekwater moeilijk, of niet uit de aansluiting kan stromen. Dit moet wel gebeuren, omdat ‘staand water’ zeer negatief is voor de duurzaamheid van metalen onderdelen.”;
- Min of meer hetzelfde geldt voor de SV lekdorpel aan de onderzijde van de gevel;
- Enkele panelen zijn te ver ingezaagd.
“de nieuw aangebrachte SV lekdorpel wordt vervangen door een gecoate lekdorpel met voldoende afschot. Er wordt voor gezorgd dat lekwater dat eventueel op deze gecoate lekdorpel terecht kan komen te allen tijde wordt afgevoerd naar buiten en dat staand water wordt voorkomen.”
“de panelen worden aan de onderzijde ingezaagd (met de juiste machine en zaagbladen), zodat er meer ruimte ontstaat tussen de onderzijde van de panelen en de lekdorpel. Daarna wordt er over de SV lekdorpel een gecoate (overzet)dorpel geplaatst die afstromend water afvoert, dus voldoende afschot heeft. Het gecoate zetstuk dat nu is geplaatst kan dan weer worden gehermonteerd, mits water te allen tijde uit de aansluiting kan stromen. Anders moet ook dit zetstuk worden aangepast/vervangen.”
“schade op ‘storend zichtbare’ plaatsen worden door een specialistisch herstelbedrijf hersteld. (…)”
.
- a) zou de uitvoering van het herstelplan van Harleman Constructies hebben geleid tot een dak en gevel zoals tussen partijen overeengekomen?
- b) wat zijn de kosten van de uitvoering van het herstelplan?
- c) gelet op het tijdsverloop: is uitvoering van het herstelplan nog steeds mogelijk? Zo nee, waarom niet? Hoe moet dat worden opgelost?
- d) als het herstelplan niet (geheel) leidt tot een dak en gevel als bedoeld onder (a) welke herstelmogelijkheden stelt de deskundige voor en welke kosten zouden daarmee gemoeid zijn?
- e) heeft de deskundige andere opmerkingen die voor de beoordeling door het hof van belang zijn?