Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
[geïntimeerde2 in principaal HB zaak4],
[geïntimeerde3 in principaal HB zaak4],
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
- de akte uitlaten na tussenarrest nadere bewijslevering van 4 september 2018 van Lodder&Co met producties;
- de akte getiteld ‘stukken ten behoeve van bewijs van ontvangst aangetekende brieven’ van Lodder&Co met producties;
- de akte getiteld ‘stukken ten behoeve van bewijs hoogte gesecureerde vordering’ van Lodder&Co.
- de akte uitlaten na tussenarrest van 28 april 2020 van Lodder&Co met producties;
- de akte overleggen arrest 11 augustus 2020 van Lodder&Co;
- de antwoordakte van geïntimeerden van 18 augustus 2020.
2.Inleidende opmerkingen
Rust een pandrecht op een vordering, dan is de pandhouder – na mededeling daarvan aan de schuldenaar – bevoegd in en buiten rechte nakoming van de vordering te eisen en betalingen in ontvangst te nemen (art. 3:246 lid 1 en lid 4 BW). Deze in art. 3:246 lid 1 BW geregelde bevoegdheden strekken zich uit over alle vorderingen die door de pandgever aan de pandhouder zijn verpand, ongeacht het beloop van de vordering waarvoor het pandrecht is verstrekt.” Hieruit volgt dat het pandrecht van Lodder&Co op alle door NuAdvies aan Lodder&Co verpande vorderingen in beginsel is blijven rusten en niet ‘teniet’ is gegaan. In zoverre komt het hof terug op genoemde overweging van het tussenarrest van 4 september 2018. Tot een andere uitkomst leidt dit niet omdat, zoals hierna zal blijken, voldoende is komen vast te staan dat Lodder&Co per saldo nog een (rest)vordering op NuAdvies heeft.
Het levert een bewijs van verzending middels een barcode op en elk aangetekend stuk kan via een track and trace systeem worden gevolgd. Er is een eindscan en een handtekening van ontvangst. Het werkt dan als volgt. De chauffeur krijgt een handheld. Daarin zitten een aantal vaste routes.
Ik heb samen met de secretaresse destijds deze verzending, productie J3, van 67 aangetekende brieven verzorgd. Dat ging zo dat er van af een stickervel stickers werden geplakt op de brieven met daarop een nummer en een barcode. Onder die stickers zat een klein stickertje dat werd geplakt in een klein boekje waarvan u een kopie bij J3 ziet. Op dat stickertje staat hetzelfde nummer als op de grote sticker. In dat boekje zijn ook de adressen van de aangeschreven personen en bedrijven geschreven. Dit heeft de secretaresse gedaan. Ik heb zelf de zending naar Post NL gebracht en ik kreeg toen de bon met bewijs van aanpakken zoals u ziet bij productie J3, pagina 1. In dat boekje werd ook nog een stempel gezet door Post NL als extra bewijs van afgifte. Ik ben degene geweest die in het systeem van Post NL de prints heeft gemaakt van de detailpagina’s van de verzendingen zoals gevoegd bij productie J4. Ik heb die prints gemaakt op de data die onderaan die prints staan, dus op 4 december 2012 en 28 november 2012. Op sommige pagina’s kon je klikken op ‘toon handtekening’ en dan verscheen een pagina met daarop een handtekening, dit zit ook bij productie J4. Mij viel toen ook op dat die handtekening heel vaak van [naam2] of [naam1] was. Ik heb daar niks op uitgedaan want ik ging ervan uit dat met de melding op de detailpagina dat de zending was afgeleverd vaststond dat de desbetreffende brief was ontvangen. De naam [naam2] zegt mij niets. Een van de aangeschreven debiteuren heet [naam1] maar of de handtekening zoals vermeld van deze persoon is weet ik niet. Mr. Van Biezen merkt op dat dit nummer 52 op productie J2 zal zijn, [naam3] te [woonplaats3] . Dat zou inderdaad hem kunnen zijn.
U houdt mij voor dat op de producties J3 en J4 op de detailpagina zending met als kopje ‘de handtekening’ meer dan eens de handtekening van [naam1] en [naam2] , althans handtekeningen waaronder die naam staat getypt. Wat betreft de procedure is het zo dat als de handtekening voor ontvangst is gezet de postbode daaronder de naam van degene die de handtekening heeft gezet typt. Dus als we daar [naam1] of [naam2] zien staan dan moet dat door de postbode getypt zijn in de handheld. U vraagt mij of het mogelijk is dat dit dan de handtekening van de postbode zelf is. Dat lijkt mij niet omdat zoals u ook zei die handtekening is geplaatst bij verzendingen aan woonplaatsen die uit elkaar liggen terwijl de postbodes in relatief kleine regio’s werkten en werken (…) Mij wordt gevraagd naar de betekenis van de handtekening ten opzichte van de eindscan. Die handtekening geeft extra zekerheid en geeft ook informatie wie de zending in ontvangst heeft genomen.
Het standpunt dat mr. Van As als curator tijdens het faillissement van NuAdvies in rechte heeft ingenomen (hetgeen mede door mij als zijn advocaat is verwoord), is dat de door Lodder gepretendeerde vordering jegens NuAdvies volledig is betwist. De vordering van Lodder is ook opgenomen in de lijst van betwiste crediteuren.
Tot meerdere zekerheid voor de terugbetaling van het in artikel 1 genoemde krediet als opgenomen in bijlage1. Deze bijlage bevindt zich niet bij de processtukken.