Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.Neuzer Kerékpár Kft,
Leader 96 Ltd.,
MKB Bank Zrt,
Neuzer c.s. en afzonderlijk Neuzer, Leader en MKB Bank,
de curator,
1.Het verdere verloop van de procedure in hoger beroep
2.Waar gaat de zaak over en wat vindt het hof?
3.De feiten
A. Lender will supply and deliver the bikes in enclosure 1 to Borrower in November 2018
A. Lender will take care of the financial administration of the bikes in enclosure 1 to
All delivered products shall remain property of the Seller (products with reserved right of
4.De procedure bij de voorzieningenrechter
5.De beoordeling
primair
(1) de fietsen die BIG van haar heeft geleend op basis van zogeheten ‘Lender- Borrower’-overeenkomsten (van 1 november 2018 en 6 februari 2019),
lender” aangemerkt en BIG als “
borrower”. Uit de bewoordingen “
lender” en “
borrower” blijkt dat het gaat om een lening. In die zin verschilt deze overeenkomst van de eveneens in het geding gebrachte tussen Neuzer en BIG gesloten ‘Buyer-Seller’-overeenkomst van 7 februari 2019. Uit de bewoordingen van de overeenkomst blijkt niet dat de fietsen in bruikleen of in bewaring/consignatie zijn gegeven. Zo volgt uit die bewoordingen nog niet dat is overeengekomen dat BIG fietsen leent van Neuzer, zoals Neuzer stelt. In de ‘Lender-Borrower’-overeenkomst van 1 november 2018 is onder de aanhef opgenomen dat Neuzer “
will supply and deliver the bikes” aan BIG. Dit duidt niet op het door Neuzer (uit)lenen van fietsen aan BIG. Het hof stelt vast dat in diverse bepalingen van de ‘Lender-Borrower’-overeenkomsten de betalingsverplichting van BIG centraal staat. Zo is (in artikel 3) opgenomen dat wanneer BIG niet terugbetaalt, Neuzer het openstaande bedrag van een zogeheten “
borrower account” mag afboeken, is onder de aanhef opgenomen: “
B. Borrower will pay the orders in enclosure on the week mentioned in the enclosure 1”, in artikel 2: “
No interest will be paid” en luidt de aanhef van artikel 3: “
Repayment and voluntary redemption”. Uit deze bewoordingen in deze context blijkt dat het in de overeenkomsten gaat om kredietverschaffing. Ook de bewoordingen van de artikelen 4 en 6 kunnen alleen betrekking hebben op een geldlening en niet op het lenen van fietsen. In artikel 4 lid 1 staat dat Neuzer “
the amount”onder bepaalde omstandigheden direct kan opeisen en in artikel 6 dat de administratie van Neuzer leidend is voor de vraag wat “
payable”is aan Neuzer. In de bewoordingen van de ‘Lender-Borrower’-overeenkomsten zijn geen aanknopingspunten te vinden die duiden op het (uit)lenen of in consignatie geven van fietsen. Neuzer c.s. verwijzen ook niet naar dergelijke bewoordingen. Daarnaast is in de overeenkomst van 1 november 2018 opgenomen dat Neuzer tot zekerheid van terugbetaling van het leverancierskrediet een derderangs pandrecht krijgt op de debiteuren. Ook hier staat het leverancierskrediet centraal. Het hof komt op grond van dit alles tot de slotsom dat de bewoordingen van de overeenkomst niet aannemelijk maken dat is overeengekomen dat
higher purchase price”, wat duidt op koop. Neuzer heeft begin november 2018 wel aan BIG laten weten dat haar (voormalige) bank als één van twee opties noemt dat Neuzer rechtstreeks factureert aan de (eind)klant van BIG, waarna BIG een marge ontvangt, maar daaruit volgt nog niet dat dit tussen Neuzer en BIG is overeengekomen. Geen van de overgelegde e-mails tussen Neuzer en BIG bevat daarvoor aanknopingspunten. Voor de door Neuzer gestelde handelwijze – dat zij de marge van door BIG verkochte fietsen aan BIG afdroeg – zijn geen aanknopingspunten te vinden. Neuzer heeft zich niet beroepen op in het geding gebrachte facturen of betalingsbewijzen die deze stelling zouden kunnen ondersteunen.
(...) From the bikes previously shipped to BIG and stored there, Neuzer will take back the clearly identified items in the appendix from BIG’s own inventory. (...)” De curator betwist niet alleen dat deze overeenkomst, waarop Hongaars recht van toepassing is, kan gelden als titel voor overdracht, maar ook dat de fietsen zijn geleverd. Ook daar strandt volgens de curator een retro-overdracht op.
As security of the fulfillment of all present and future obligations of the Borrower to the Pledgee(hof: pandhouder)
pursuant to the Loan Agreement, the Pledgor(hof:
pandgever)
by deed of pledge dated 26 January 2017 (hereinafter referred to as "the Deed of Pledge") granted a first ranking pledge(hof: pandrecht eerste in rang)
on any and all goods in stock(onderstreping hof)
held by the Pledgor from time to time (hereinafter referred to as: "the Stock")”
'as a consequence of the waiver [...] it may be that Granpool's right of pledge on the stock now ranks behand Neuzer's right of pledge'. Kennelijk meende Neuzer dat zij al over een pandrecht op de handelsvoorraad beschikte vóórdat Granpool op 4 november 2019 afstand deed van haar reeds bestaande pandrecht.
Neuzer recapture these items into ‘stock of Neuzer property items’.” Dat is naar het oordeel van het hof in het licht van alle overige stukken onvoldoende.
As discussed a very practical solution for to transfer of stock ownership from BIG Wholesale to Neuzer would in my opinion be: Neuzer makes an agreement with Martens and they then store bikes for Neuzer as they do or us – wo we don’t need to physically move the bikes, but only on paper.” BIG draagt in deze e-mail een praktische oplossing aan om de zich bij Martens Logistiek bevindende handelsvoorraad in eigendom over te dragen aan Neuzer. Dit bericht bevestigt de lezing van de curator dat BIG de handelsvoorraad verkreeg ten titel van koop. Het onderwerp van de e-mail is
'regarding transfer of stock’. Deze e-mail maakt niet aannemelijk dat Neuzer en/of Leader een eigendomsrecht op de handelsvoorraad van BIG hebben.