Uitspraak
DocMinded c.s.,
1.SmartDocuments Nederland B.V.,
SmartDocuments c.s.,
SmartDocuments c.s.,
1.DocMinded B.V.,
DocMinded c.s.,
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.Processuele kwesties
3.Waar gaat deze zaak over en hoe beslist het hof?
4.De feiten in beide zaken
dat hen bekend is dat Verkoper(hof: [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] )
direct dan wel indirect, via de door hem gevoerde onderneming concurreert c.q. in de toekomst zal concurreren" In artikel 7.3 van de overeenkomst staat dat aan [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] “
absolute finale kwijting voor eventueel onrechtmatig handelen, handelen in strijd met in kort geding opgelegde verboden” wordt verleend. Artikel 7.4 van deze overeenkomst bepaalt: “
De kwijting ziet niet op aanspraken die voortvloeien uit nieuwe feiten die in de toekomst bekend worden op basis waarvan geconcludeerd moet worden dat Verkoper(hof: [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] )
onrechtmatig heeft gehandeld, dan wel geboden uit het kort geding vonnis heeft overtreden”.
5.De vorderingen over en weer
6.De beoordeling
hoofdelijkeveroordeling terecht (grief 15)
hoofdelijkeaansprakelijkheid (grief 8)
ver in de tijd teruggeworpen". DocMinded c.s. hadden echter door hun handelwijze een zo goed als afgeronde versie van webclient tot hun beschikking. Die software hebben zij vervolgens zelf, als eigen product, op de markt gebracht ("
(…) voor eigen rekening (…) aan de markt geïntroduceerd en verkocht", memorie van grieven onder 93).
Volgens mij kan je helemaal niet binnen zes maanden een dergelijk softwarepakket in elkaar draaien. Dat duurt tenminste een jaar of anderhalf jaar."
ver in de tijd werd teruggeworpen".
folder met inhoud" is verwijderd. Die inhoud bestaat uit "
64 Java-bestanden (…) die er afgerond uitzien als een werkende code". Het gaat, aldus [F] , om "
een waardevolle code die niet elders al opgeslagen is". Dat die folder van enig belang was voor de ontwikkeling van webclient valt in deze passages of elders in het rapport niet te lezen.
Door de FOS projecten te verwijderen is het dus niet langer meer mogelijk geweest om de
Er is bewust gekozen voor het meenemen van de ‘Personeels Top 8’ van het huidige High
Daarnaast heeft [G] wat mij betreft een totaal onwerkbare situatie gecreëerd door ons als personeel duidelijk niet serieus te nemen");
het daarom niet meer zo best trekken";
onomstotelijk vast dat die zijn benaderd door Xential/Interaction Next/DocMinded om over te stappen" (memorie van antwoord sub 365). DocMinded c.s. hebben in eerste aanleg ter comparitie en in de memorie van grieven al gemotiveerd weersproken dat aldus gehandeld is. Zij hebben vervolgens met de in hoger beroep op 22 mei 2020 door het hof ontvangen producties I, II en III dat verweer nog meer handen en voeten gegeven. Daarbij wordt echter meteen aangetekend dat die producties niet bij de beoordeling behoeven te worden betrokken en het hof dat dan ook niet doet.
nagenoeg allemaal zijn benaderd en overtuigd om over te stappen door dezelfde medewerker van DocMinded die in de tijd dat de klant nog bij SmartDocuments zat de accountmanager was. Met andere woorden: DocMinded maakte er een bestendige praktijk van dat de “oude” accountmanager bij SmartDocuments de klant ging bewerken en over ging halen om over te stappen naar DocMinded." Ook het enkele feit dat de accountmanager (in voorkomend geval) telkens dezelfde was, onderbouwt nog niet dat deze gebruik maakte van vertrouwelijk verkregen kennis of gegevens. Van verdere onderbouwing is geen sprake. DocMinded heeft het gebruik van dergelijke kennis en/of gegevens bovendien gemotiveerd betwist.
De gemeente Bergen op Zoom heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in een
Door Interaction Next (IN) ben ik nooit benaderd. Wel heeft [geïntimeerde8] mij benaderd. Later kwam
De getuigenverhoren hebben eveneens aangetoond dat gedaagden bij hun activiteiten
algemene griefvan DocMinded c.s. alsmede de
deelgrieven 2 tot en met 7slagen.
grief 1(feitenvaststelling) hebben DocMinded c.s. geen belang. Het hof heeft hiervoor de feiten zelfstandig vastgesteld en daarbij rekening gehouden met wat in deze grief naar voren is gebracht. Ook bij
grief 8(beperking periode van onrechtmatige concurrentie) bestaat geen belang nu niet is komen vast te staan dat van onrechtmatige concurrentie sprake was.
grief 9(kwijting [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] ) geldt hetzelfde. Bovendien geldt het volgende. Op 28 januari 2011 is tussen [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] enerzijds en M. Drost Holding B.V. en High Concept anderzijds een overeenkomst van koop/verkoop gesloten. Onderwerp van de transactie was het aandelenpakket van [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] in High Concept. In die overeenkomst is in artikel 7.2 expliciet opgenomen dat bekend is dat [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] via een door hem gevoerde onderneming met SmartDocuments concurreert, waarna (in artikel 7.3) aan [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] "absolute kwijting" is verleend voor eventueel onrechtmatig handelen. Uitzondering (artikel 7.4) is gemaakt voor "nieuwe feiten" op grond waarvan geconcludeerd moet worden dat [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] onrechtmatig heeft gehandeld. SmartDocuments c.s. voeren aan dat van nieuwe feiten sprake is, dat deze pas gebleken zijn tijdens de voorlopig getuigenverhoren in 2016 en dat de kwijting niet zag op de bestuurdersaansprakelijkheid van [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] .
bestuurder[appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] doende was een eigen bedrijf op te zetten. Op 20 november 2009 (productie 2 bij conclusie van antwoord) werd [appellant4 (zaak1) / geïntimeerde4 (zaak2)] aansprakelijk gesteld voor schade als gevolg van het benaderen van (zeker 50) klanten van SmartDocuments, het onder druk zetten van die klanten, het ontwikkelen van een product (xential) dat vergelijkbaar is met dat van SmartDocuments (webclient), het gebruik van kennis en ervaring die is opgedaan bij SmartDocuments en het met gebruikmaking van vertrouwelijke kennis aftroggelen van klanten. Kortom: de concurrentie die in het ondernemingsplan al was uitgewerkt. De in deze procedure door SmartDocuments c.s. aan hun vorderingen ten grondslag gelegde feitelijkheden (zie hiervoor) zijn in wezen en/of grotendeels dezelfde als toen
grieven 10 tot en met 15(schade, vereenzelviging, verstrekken bedrijfsinformatie en hoofdelijkheid) hebben DocMinded c.s. geen belang omdat aan die
van verzoeksters in 2009, de totstandkoming van de zogeheten "Xential software", en het benaderen van werknemers en (toenmalige) klanten van verzoeksters."
en overige werknemers" zijn in hun beknoptheid, bij gebreke van verdere uitwerking en gegeven de opname in een brief waarin wordt opgeroepen als
getuigeop te treden onvoldoende om daarin handhaving van aansprakelijkstelling jegens hen te kunnen lezen. Niet bestreden is voorts het argument dat de rechtbank in dit verband ook nog heeft gehanteerd, te weten dat in het verzoekschrift voorlopig getuigenverhoor wel is aangekondigd dat de verweerders in die zaak een schadevordering tegemoet konden zien, maar [geïntimeerde8] , [geïntimeerde9] en [geïntimeerde7] niet als partij (verweerder) genoemd zijn in dat verzoekschrift. De brief kan daarom niet worden aangemerkt als een stuitingsbrief. Grief I faalt.