Uitspraak
Zonnewende,
Verwelius,
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.De feiten
“dat hij de gebreken, die vanaf het gereedkomen (…) tot aan de oplevering van het werk en in aansluiting daaraan gedurende een periode van 5 jaren voor bevestigingsmiddelen, 5 jaar aflopend voor oppervlaktebehandeling thermisch verzinken en 10 jaar aflopend voor oppervlaktebehandeling poedercoaten, aan dit onderdeel mochten voorkomen op eerste aanzegging van de opdrachtgever of diens rechtsopvolger met inachtneming van de gestelde voorwaarden zal herstellen.Voor de oppervlaktebehandeling thermisch verzinken en of poedercoaten gelden de volgende voorwaarden:1. Uitsluiting van garantieUitgesloten van garantie is:- (…)- Wijziging atmosferische omstandigheden, vervuiling:alle schade is uitgesloten die is ontstaan als gevolg van of in verband met tijdens de garantieperiode gewijzigde atmosferische omstandigheden, alsmede als gevolg van schaden ontstaan door langdurige vervuiling met bijvoorbeeld bouwproducten (zoals kalk, cement, oplosmiddelen), stof of andere aanslag (bijvoorbeeld door uitstoot verkeer).- Gebrekkige of onoordeelkundige handelingen:alle schade is uitgesloten als gevolg van of in verband met gebrekkige of onoordeelkundige handelingen op het gebied van:* reiniging en onderhoud, i.c. niet reinigen en onderhouden:- dwz min. 6 en bij voorkeur 12 x per jaar schoonmaken met een licht reinigingsmiddelen water:- poedercoatlaag dient te allen tijde vrij te zijn van vuil en aanslag:- opdrachtgever dient de opdrachtnemer op verzoek nader te informeren over hetuitgevoerde schoonmaakprogramma en verschaft opdrachtnemer de mogelijkheid omonbelemmerd de staat van de hekwerken te controleren tijdens de garantieperiode* mechanische belasting:- ontwerp- constructie- of materiaalfouten:alle schade is uitgesloten die is ontstaan als gevolg van of in verband met ontwerp-constructie- of materiaalfouten (behoudens de coating zelf en debevestigingsmiddelen).”
“Het frequent en grondig schoonmaken van de hekken is echt essentieel voor de levensduur. Dit voorbehoud is danook een belangrijk onderdeel in de garantiebepaling. Er staat overigens een bewassingseis in de garantie van minimaal 6 keer per jaar en het advies van 12 maal per jaar. Dat er binnen dit bewassingsprogramma toch enig zand en zout op de coating kan terechtkomen en dit niet á-la’minute verwijderd kan worden, lijkt ons niet meer dan redelijk en billijk. Maar het gaat er vooral om dat er geen sprake is van aanslag en vuilafzetting, want dat moet echt voorkomen worden.”
3.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
4.De beoordeling van de grieven en de vorderingDe vermeerdering van eis
Subsidiair vordert Zonnewende betaling van het oorspronkelijk gevorderde bedrag ad € 98.070,01, eveneens vermeerderd met buitengerechtelijke incassokosten, wettelijke rente en proceskosten.
Inleiding
Kan Zonnewende een geslaagd beroep doen op de garantieverklaring?
“De kans op corrosie is groter wanneer er niet goed en niet vaak wordt gereinigd. De nabijheid van veel industrie en van de zee zal de aantasting van het coatwerk verder bevorderen.”Op 23 mei 2012 heeft Zonnewende daarbij van Verwelius de garantieverklaring ontvangen zoals Coatinc deze aan Van Galen heeft verstrekt. Ook in de bij deze garantieverklaring gevoegde reinigingsvoorschriften is te lezen dat de kans op corrosie groter is wanneer niet goed en te weinig wordt gereinigd en dat de nabijheid van zeeklimaat aantasting van het coatwerk verder bevorderen. In de garantieverklaring is gecoat materiaal dat zich binnen de schadelijke invloed van zeewater bevindt, dan ook uitgesloten van garantie. Kort na het afgeven van de garantieverklaring door Verwelius hebben partijen ook nog met elkaar gecorrespondeerd over (onder andere) de vraag hoe de bewassingseis zich verhoudt tot de aanspraak op garantie, waarbij Verwelius heeft benadrukt dat het frequent en grondig schoonmaken van de hekken essentieel is voor de levensduur (zie rechtsoverweging 2.8).
“Ik maak de hekken na een storm sowieso schoon (…) Ik maak de hekken niet na elke storm schoon maar wel als er sprake is van veel zout en zand. (…) Vier van de appartementen betreffen vakantiewoningen, ik maak dan de hekken schoon voordat de bewoners komen. (…) Als ik zie dat het hek vuil is maak ik het schoon. Dat doe ik dan niet allemaal tegelijk maar dan doe ik de ene dag de ene verdieping en de andere dag de volgende verdieping, zo verdeel ik de werkzaamheden over een week. (…) Ik maakte schoon na een storm en daarbuiten ook geregeld, en daarnaast maakte Van Rijn vier keer per jaar schoon,”.Bewoner [D] voegde hier aan toe:
“Ik maak de hekken altijd goed schoon met een schoonmaakmiddel, we hebben daar een werkster voor die goed schoonmaakt (…) Wij maken wel twintig keer per jaar schoon”.
Het hof stelt vast dat Zonnewende zich dus in eerste instantie op het standpunt stelde dat de bewoners de hekken zelf minimaal maandelijks schoongemaakt hebben (de bewoners verklaren hier verschillend over) terwijl huismeester [B] ter zitting in hoger beroep verklaart dat híj de schoonmaakwerkzaamheden van de hekken uitvoert (over de frequentie daarvan verklaart ook hij wisselend). Dit verhoudt zich niet tot zijn eerdere verklaring dat hij alleen de hekken van twee bewoners, en later een derde, heeft schoongemaakt. Vast is komen te staan dat vier van de zeven appartementen vakantiewoningen betreffen die dus niet permanent bewoond worden, terwijl bovendien is sprake geweest van tijdelijke leegstand van sommige appartementen. Gelet op dit alles heeft Zonnewende niet aannemelijk kunnen maken dat de hekwerken van
alleappartementen vanaf oplevering minimaal zes keer per jaar gereinigd zijn.
Is Verwelius anderszins gehouden de schade van Zonnewende te vergoeden?
In hoeverre is Verwelius schadeplichtig?
- het extreme zeeklimaat waaraan het hekwerk is blootgesteld;
- de kantendekking op de hoeken van het hek;
- de porositeit in het laswerk.
Hoe hoog is de schade die Verwelius dient te vergoeden?
De slotsom