3.12De door de rechtbank benoemde deskundige, [F] (hierna kortweg [F] ), heeft zijn onderzoeksbevindingen vastgelegd in het rapport d.d. 1 juli 2016. [F] heeft in antwoord op de vraag wat de oorzaak is van de wateroverlast – onder meer – het navolgende geschreven:
-Opbouw dakconstructie
De platte daken zijn uitgevoerd als koud dakconstructie. Deze constructie wordt in Nederland
alleen toegepast als andere oplossingen niet kunnen of niet wenselijk zijn, omdat de risico’s van condensatie in de constructie erg groot zijn.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. De kans op condensatie is het grootst
als de binnentemperatuur hoog is en de buitentemperatuur laag. In de constructie ligt het
zogenaamde dauwpunt, waarop condensatie zal plaatsvinden. Om te voorkomen dat vocht in de constructie kan komen en daar kan condenseren dient een goede dampremmende laag te
worden aangebracht. Daarnaast is het noodzakelijk om boven de isolatie goed te ventileren om
zo eventueel toch aanwezig vocht af te voeren.
De platte daken zijn gedekt met een tweelaagse dakbedekking. De eerste laag is gespijkerd op
het dakbeschot. Het dakbeschot is uitgevoerd in 95 mm gegroefde delen. De aangebrachte
balklaag bestaat uit dakbalken met afmetingen van 95 mm x 180 mm.
Het dak is onder afschot aangebracht naar de achterzijde van de woning. Twee HWA's zijn
aangebracht in de hoeken.
Tijdens eerdere onderzoeken is in de zuidoosthoek van de garage een aantal gipsplaten
verwijderd en is de dakconstructie blootgelegd. Geconstateerd is dat een deel van het verrotte
dakbeschot is verwijderd en de onderzijde van de dakbedekking zichtbaar is. Ook zijn de nagels
voor de bevestiging van de eerste laag zichtbaar. De dakbalken zijn plaatselijk geheel verrot en
zijn onderstempeld om instorting te voorkomen. Zichtbaar is ook dat de aantasting dicht bij de
muur groter is dan verder in de ruimte (Foto 1 bijlage 1).
De isolatie is droog en is aangebracht zoals op de tekening is aangegeven. De isolatie in de
muurspouw loopt door tot onderzijde dakbalk en de spouw staat in open verbinding met de
ruimte boven de plafondisolatie (Foto 2 bijlage 1).
Verder is geconstateerd dat op nog twee plaatsen het gipsplafond voor een klein deel is
verwijderd. Eén plek bij de ophanging van de garagedeur en één meer in de zuidwesthoek van
de garage. Geconstateerd dat op dat moment druppels uit de constructie lekten (Foto 4 bijlage
1).
Verder blijkt dat ter hoogte van de ophanging van de deur het plafond zover doorhangt dat
duidelijk is dat ook daar de constructie zijn sterkte heeft verloren. Ik heb geadviseerd ook daar
stempels te plaatsen.
Op het dak is in de zuidoosthoek een grote plas van ongeveer 5 cm diep aanwezig door het
doorzakken van de dakconstructie. In het midden van het dak, ter plaatse van de
ophangconstructie van de deur, is ook een zonk aanwezig, waar geen water in staat. Bij het
betreden van het dak aan de zuidkant (zijgevel) bleek het dak onbetrouwbaar en niet
beloopbaar. Voor locaties zie schets in bijlage 2
Het dak boven de badkamer, slaapkamer en bijkeuken is stevig en hier zijn geen verzakkingen
geconstateerd. Relatief veel bladeren e.d. op het dak aanwezig.
In de badkamers zijn rond beide ventilatieopeningen vochtkringen zichtbaar.
Om te constateren waar mogelijk water aanwezig is zijn er gaatjes geboord langs de
scheidingsmuur tussen garage en atelier, in de kleedkamer en de slaapkamer. In geen van de
gevallen is enige vorm van vocht geconstateerd. Voor de locaties zie schets in bijlage 2
-Opbouw dakrandconstructie
De dakrandconstructie is uitgevoerd door middel van zinken afdekkap welke is gemonteerd op
klangen. De stootlassen zijn gesoldeerd. De dakbedekking is doorgeplakt tot onder de kap.
Geconstateerd is dat op het hoogste punt van het dak de opstand minimaal is (Foto's 5 en 6
bijlage 1)
Een opstand van ongeveer 40 mm is te gering. Op het platte dak aan de achterzijde, boven o.a.
de slaapkamer, zijn de opstanden hoger. Een soldeernaad ter plaatse van de kleedkamer is
losgescheurd, waardoor beperkt water kan binnendringen door de afdekkap. Ik heb de heer
[appellant] hiervan op de hoogte gebracht.
5. Beantwoording van de vragen
1. Wat is de oorzaak van de wateroverlast waarmee [appellanten] c.s. in de garage/badkamer te kampen hebben?
(…)
De koud dakconstructie is erg kritisch en moet dus perfect en correct worden uitgevoerd. Het ventileren van de ruimte tussen isolatie en dakbeschot is van groot belang. De theoretische spouw van 20 mm boven de isolatie maakt de constructie erg kritisch. De dampremmende laag is correct aangebracht en zorgt ervoor dat geen vocht in de constructie kan dringen. De geringe hoeveelheid vocht die mogelijk toch in de constructie zou kunnen dringen is dan ook niet de oorzaak van de wateroverlast. De geconstateerde druppels tijdens het bezoek onderschrijven dit. Omdat ook de zuidoosthoek is ontdaan van de isolatie zou bij een bouwfysisch probleem de onderzijde van het dakbeschot of de dakbedekking nat moeten zijn van de condens.
Ook is geconstateerd dat nabij de scheidingsmuur tussen garage en atelier, boven de slaapkamer badkamer en kleedkamer geen water aanwezig is.
De hoeveelheid water en het lokale karakter van het water wijzen op lekkage. “water is erg dun” en de feitelijke plaats van de lekkage kan slecht worden vastgesteld. De dakbedekking ziet er goed uit, waardoor eerder moet worden gedacht aan de dakrandconstructies. Door de geringe opstand zal water door de wind onder dakkap kunnen waaien en zich een weg zoeken achter en onder de dakbedekking. Een lekje in de dakbedekking is echter ook niet uit te sluiten.
Antwoord: de wateroverlast wordt veroorzaakt door lekkage.”
2. Wat is het gevolg van deze wateroverlast?
Het lekwater is onder de dakbedekking gekomen en heeft zich een weg gebaand door de constructie. Met de uitspraak van een dakdekker dat "water erg dun is" kan het water op een geheel andere plaats zichtbaar worden dan daar waar het lek zich bevindt. Hierdoor kan het water zich op verschillende plaatsen op de dampremmende folie verzamelen. De dampremmende folie onder de isolatie heeft de functie om waterdamp uit de binnenruimte niet de gelegenheid te geven van onder naar boven in de constructie te komen. Deze heeft in dit geval ook voorkomen dat het lekwater van boven naar beneden kon komen. Het water is op de folie blijven staan en heeft hier jaren gezorgd voor een 100% vochtig milieu. Over de vele jaren is in droge perioden dit water gedeeltelijk verdampt en in natte perioden weer aangevuld. Het is overduidelijk dat al zeer lange tijd water in de constructie aanwezig is geweest. Het beschot en de balken zijn hieraan blootgesteld. Daar waar het water zich heeft geconcentreerd is het hout verrot en beschimmeld. De gevolgen van de wateroverlast zijn dan ook te definiëren als enerzijds de verrotte balken en dakbeschot, zodanig dat deze hun constructieve eigenschappen reeds hebben verloren en anderzijds de beschimmelde balken en dakbeschot ter plaatse van de rest van het platte dak wat op termijn problemen zal geven.
3. Kan verzadiging van het materiaal ertoe hebben bijgedragen dat de wateroverlast niet snel werd ontdekt?
Omdat de dampremmende folie op een correcte wijze is aangebracht en goed dampdicht en dus ook goed waterdicht is geweest is het lekwater op de folie blijven staan. Water zal alleen ter plaatse van de aansluiting bij de wanden, daar waar de folie eindigt, of bij een doorbraak in de folie door bijvoorbeeld de bevestiging van de deuren, als deze niet goed is afgeklemd, mogelijk weg kunnen lekken. Voordat dit echter het geval is kan er zich gedurende een lange periode al heel veel water op de folie verzamelen zonder dat dit wordt opgemerkt. De dampremmende folie heeft het water niet doorgelaten en heeft er voor gezorgd dat de wateroverlast niet snel is ontdekt.
4. Bestaat een reële kans dat de rest van het platte dak van het huis met dezelfde problemen te kampen zal krijgen of daarmee al te kampen?
Doordat boven de isolatie de ruimten met elkaar in verbinding staan is onder het gehele platte dak boven de garage, atelier en badkamer een te vochtig milieu ontstaan. Schimmels hebben in dit milieu de gelegenheid gekregen zich daar te ontwikkelen. Deze schimmels zullen zich ook na plaatselijke reparaties blijven ontwikkelen en zorgen voor aantasting van het hout. Doordat er, door de bijna compleet gevulde ruimte tussen de balken, een beperkt vochttransport heeft plaatsgevonden richting het atelier en de badkamer is te verwachten dat niet het gehele dak is aangetast. Omdat het platte dak van de garage geen verbinding heeft met het platte dak boven de slaapkamer, bijkeuken en kleedruimte is ook geen vochtig milieu ontstaan boven dit plafond. Dit is nog gecontroleerd door in de slaapkamer en kleedruimte gaatjes door de folie te boren. Er is boven op de folie geen water aangetroffen. De verrotting en schimmels zullen dan ook alleen het platte dak boven garage, atelier en de badkamer achter het atelier hebben aangetast. De vochtkringen ter plaatse van ventilatierozetten in de beide badkamers worden veroorzaakt doordat warme en heel vochtige lucht door de ventilatiebuis naar boven stroomt. Omdat de buis naar boven toe steeds kouder wordt zal deze vochtige lucht condenseren en druppels vormen in de buis. Dit water zakt naar beneden en is ter hoogte van het gipsplafond op de tochtband van de rozet blijven staan en zal in het gips dringen. De mechanische ventilatie is handgeschakeld en komt vertraagd in werking. Zonder ingeschakelde ventilatie zal bovenstaande zich versterkt voordoen.”
In antwoord op de vraag of de woning met de garage conform de bouwtekeningen van Ingenieursbureau voor Bouwkonstrukties [G] (hierna kortweg [G] ) is gebouwd, heeft [F] – voor zover van belang – het navolgende geschreven:
“(…) Bij een koud dakconstructie dient een spouw boven de isolatie aanwezig te zijn om potentiële waterdamp af te voeren. Naar mijn oordeel is echter de spouw in werkelijkheid nog steeds erg gering en maakt de koud dakconstructie nog meer kritisch.
De dakkapconstructie is erg globaal getekend. (…) Gezien bovenstaande heeft [geïntimeerde] niet geheel conform tekening gebouwd, maar zijn de geringe afwijkingen eerder een verbetering van de constructie dan een verslechtering.”
In antwoord op de vraag of de regels van de bouwfysica goed zijn toegepast en of er sprake is van een bouwfysisch probleem heeft [F] het navolgende geschreven:
“Bij een koud dakconstructie dienen een aantal regels te worden gevolgd:
- Een goede dampremmende folie onder de isolatie.
Goed toegepast.
- Boven de isolatie dient een spouw aanwezig te zijn.
De spouw van 20 mm is erg minimaal.
- Goede ventilatie van de spouw.
De spouw boven de isolatie staat direct in verbinding met de geventileerde muurspouw. Dit maakt ventileren mogelijk. Doordat de garage tegen het hoofdgebouw is geplaatst is het niet mogelijk over het gehele dak een luchtstroom te creëren van links naar rechts. Ook door de geringe spouw is de ventilatie beperkt.
Zoals al eerder gesteld is een koud dakconstructie erg kritisch. Door de beperkte ventilatie van het pakket in deze situatie valt of staat de integriteit van de constructie voor een groot deel met een goede uitvoering van de dampremmende folie.
De regels van de bouwfysica zijn goed toegepast, maar een grotere spouw had de constructie minder kritisch gemaakt.”
[F] adviseert het dak boven de garage, het atelier en de badkamer te vervangen. De hiermee gemoeide kosten worden door [F] geschat op € 19.131,35 exclusief btw.