Een mailbericht van 30 mei 2013 van [directeur/grootaandeelhouder EC] namens Euro-Chemicals aan de tussenpersoon, waarbij [directeur/grootaandeelhouder EC] kennelijk op het voorstel van de verzekeraar reageert, luidt onder meer als volgt:
“(…) Allereerst wij zijn een distributeur van chemische specialiteiten. In de chemiebranche komt het veelvuldig voor dat chemie concerns hun sales uitbesteden aan regionaal vertegenwoordigde distributeurs. (…)
Denk hierbij aan Albert Hein die Douwe Egberts koffie verkoopt.
Onze partners/toeleveranciers ontwikkelen en produceren en stellen hun distributeurs monsters en documentatie/documenten beschikbaar. Denk wederom aan Douwe Egberts zij maken de produkten reclame etc en Albert Hein verkoopt deze (…)
Onze klanten laten dus geen costumemade producten toeleveren bij onze toeleveranciers. Zij kopen producten die door onze toeleveranciers zijn ontwikkeld. Onze toeleveranciers is voor de juistheid van de stoffen dan ook aansprakelijk. (…)
Dit hebben we dus middels onze inkoopvoorwaarden ook afgedekt. Denk weer even aan Douwe Egberts. Deze is verantwoordelijk dat ook de juiste koffie in het pakje moet zitten en niet Albert Hein. Echter Albert Hein levert slechts alleen in de keten. En zal indien er sprake is van product Aansprakelijkheid deze doorschuiven naar de leverancier juist Douwe Egberts.
Wat doen we dan met de chemie van onze toeleveranciers, nu wij gaan naar R&D medewerkers van chemische productiebedrijven en proberen onze grondstoffen te verkopen in een bestaand of nieuw te ontwikkelen receptuur. Indien interesse krijgt hij een monster met daarbij de specificaties (certificate of analyses). Hieruit kan hij de specs aflezen waaronder onze toeleveranciers de chemie te allen tijde gegarandeerd leverd. Dit is voor zijn receptuur van groot belang. Bij elke levering van een nieuwe batch krijgen zowel wij als onze klant de specificatie van de batch erbij geleverd. Men is dus ten aller tijde op de hoogte van hetgeen men krijgt en heeft dit dus ook vooraf getest. De chemische industrie is geheel gecertificeerd en is verplicht ingangs controle te doen van de grondstoffen die binnen komen. Hier moet men toetsen of men datgene heeft gekregen dat men besteld heeft. Dus m.a.w. mocht hier al iets verkeerd geleverd worden dat niet volgens specs is word de zending geretourneerd en zal er geen sprake zijn van schade.
Mocht onze leverancier nu niet leveren wat zij schriftelijk wel hebben gezegd dan hebben we de problemen. M.a.w. in de pak koffie van Douwe Egberts zit iets anders dan dat Douwe Egberts zegt. Lijkt me duidelijk dan zal de consument hier Alberts hein op aan spreken immers zij hebben het geleverd en deze zal de aansprakelijkheid door zetten naar haar leverancier daar zij immer niet product aansprakelijk zijn.
Wij doen dus hetzelfde wij leveren onder label en specificaties van onze toeleverancier. Wij zijn slechts een doorgeefluik van het label + specs en de beschikbare verpakkingen van onze toeleveranciers. Nog even ter verduidelijking wij pakken dus ook niet om in andere verpakkingen, wij labelen ook niets om wij leveren uit zoals het binnen komt. Dus risico lijkt me zeer beperkt.
(…)
Lijkt me een duidelijke uiteenzetting en als er sprake is van aansprakelijkheid dan dekken onze inkoopvoorwaarde en leveringsvoorwaarden deze wel af.
M. a.w. de onderstaande clausules (hof: de door de verzekeraar voorgestelde beperkende clausules) heb ik geen problemen mee daar ze gewoonweg niet van toepassing zijn. MAAR ik vraag mij af of ik bij deze verzekerings maatschappij de juiste prijs krijg daar zij niet begrijpen wat wij doen en ik vraag me dan ook af of zij zich wel voldoende in onze casus hebben ingelezen.
Graag zoeken naar een partij die zich de moeite neemt om zich wel voldoende in te lezen en te beoordelen en met een betaalbare en betrouwbaar voorstel komt. (…)”