Uitspraak
[Appellant],
Xsens,
1.Het geding in eerste aanleg
30 maart 2018 en 7 mei 2018 die de kantonrechter in de rechtbank Overijssel, locatie Enschede, heeft gegeven.
2.Het geding in hoger beroep
- het beroepschrift in hoger beroep met producties, binnengekomen bij de griffie van het hof op 28 juni 2018;
- het verweerschrift van Xsens met producties;
3.3. De feiten
No forced termination in 2 years following the acquisition, all current employees will remain employed by the company (at least) in their current positions for at least a period of two years after the transaction; any individual employment decision will be made according to Dutch law.
Payment of 2016 Xsens annual profit sharing bonus prior to the conclusion of the performance period without corporate approval.
Specifically, as it relates to the 2nd retention bonus, you[hof: [Appellant] ]
were required to communicate appropriately with your superior, [Senior VP strategic business ventures van ON] , regarding any and all elements of the divestiture process of Xsens. You had conversations with third parties related to the divestiture without prior approval. While you did disclose them after the fact. (…)”
and concluded that there are some unclear statements.
- Why are you bringing this up more than two months after we handed out the retention letters?
- I recall during our last meeting (…) you told me that all but one employee has signed and not to worry about it. The only open issue is that you personally have not signed it because you wanted to have the full picture with the stock options and bonus plan for yourself.
, the moment we ask for an approval, I my perception we operate going concern and if changes are needed, we are informed and have an alignment and take decisions before implement changes. (…)”
4.Het verzoek aan de kantonrechter en de beoordeling daarvan
5.De beoordeling in hoger beroep
“disturbed employment relationship/other grounds that necessitate to your dismissal”. In de oproep worden daaraan de navolgende kwesties ten grondslag gelegd:
travel authorization’(zie 3.23);
‘profit share 2017’voor de kerst in december 2017 (zie 3.20)
“disturbed employment relationship/other grounds that necessitate to your dismissal”als redelijke gronden voor het ontslag genoemd.
aligned’). Dat [Appellant] met zijn enkele verzoek om goedkeuring voor de voorgenomen reis de travel policy van Xsens zou hebben geschonden is niet gebleken. Niet valt dan ook in te zien dat daardoor de arbeidsrelatie is verstoord, zoals bedoeld in de g-grond. Evenmin valt in te zien dat [Appellant] door dat verzoek voorafgaande aan de voorgenomen reis een eigen koers heeft gevaren waardoor een verschil van inzicht over het te voeren beleid is ontstaan tussen [Appellant] en Xsens/mCube/ [CEO mCube] in de zin van de h-grond. Immers stelt [CEO mCube] voor overleg te voeren over het integreren van de travel policies van Xsens en mCube en gesteld noch gebleken is dat [Appellant] niet bereid was tot het voeren van een dergelijk overleg. Ter zitting is namens Xsens nog aangevoerd dat het op dit punt met name ging om de houding van [Appellant] die geen antwoord gaf op de vraag van [CEO mCube] naar het doel van de reis. Dit raakt allicht aan het vertrouwen van de aandeelhouder in de statutair bestuurder, maar doet aan het vorenstaande niet af waar het [Appellant] als werknemer betreft.
‘profit share’als bonus aan de medewerkers uit te keren voor de kerst (zie 3.20), geldt het volgende. Volgens [Appellant] is het gewoonte bij Xsens om deze bonus, als de cijfers het toelieten, voor de kerst uit te keren omdat dit goed is voor de moraal van de medewerkers. Weliswaar is dit volgens mCube/ [CEO mCube]
‘inconsistant with Xsens profit sharing in place for 2017’, maar het hof stelt vast dat [Appellant] onvoldoende gemotiveerd betwist heeft aangevoerd hiervoor toestemming te hebben gekregen van mCube en dat hij de betaling
‘in compliance’– naar het hof begrijpt: in overeenstemming – met Xsens policy heeft gedaan. Ook heeft Xsens niet bestreden dat de gewoonte om een dergelijke bonus voor de kerst uit te keren bij Xsens bestond, althans heeft zij zelf gesteld dat hierover het jaar ervoor ook al discussie bestond, waaruit het hof afleidt dat het dus al eerder aan de orde is geweest. Verder heeft [Appellant] onbestreden aangevoerd dat hij heeft afgesproken met [CEO mCube] om nieuwe regels op dit punt te introduceren voor 2018. Hieruit blijkt naar het oordeel van het hof niet van een verstoorde arbeidsverhouding en/of een eigengereide managementstijl nu de discussie over deze bonus transparant is gevoerd - [Appellant] heeft immers vooraf toestemming verzocht hiervoor -, [CEO mCube] zijn akkoord heeft gegeven en [Appellant] en [CEO mCube] hebben afgesproken om voor 2018 nieuwe regels te introduceren.
‘travel authorization’, de rententiebonus-overeenkomst oktober en de profit share 2017-uitkering niet voldoende zijn om een g-grond of h-grond aan te nemen, zoals hiervoor is overwogen, spreekt daaruit wel de irritatie van [CEO mCube] over de houding van [Appellant] , zoals ook op zitting door Xsens verwoord. Volgens Xsens gaf [Appellant] in zijn hoedanigheid van statutair bestuurder zich te weinig rekenschap van zijn verhouding tot de nieuwe aandeelhouder. Dat [Appellant] in die setting nog jarenlang en in ieder geval tot het einde van de werkgelegenheidsgarantie-termijn op 30 september 2019 in dienst zou zijn gebleven van Xsens staat dan ook bepaald niet vast.