3.1.3.Op 10 augustus 2015 zijn tussen Limor en [geïntimeerde1] en tussen Limor en [geïntimeerde2] twee
gelijkluidende begeleidingsovereenkomsten gesloten, ingaande 10 augustus 2015.
De overeenkomsten bevatten, voor zover van belang, de navolgende bepalingen:
“(…)
overwegende dat:
Limor in het kader van door de overheid en/of anderszins extern gefinancierde zorg, professionele begeleiding biedt aan cliënten die recht hebben op deze extern gefinancierde zorg.
deze zorg bestaat uit opvang, onderdak, begeleiding en ondersteuning;
Limor zich onder meer ten doel stelt hulp te bieden aan personen die minder goed of in het geheel niet in staat zijn zelfstandig te wonen, teneinde de zelfstandigheid of zelfredzaamheid te vergroten,
cliënt bekend is met de definitie van crisisopvang zoals omschreven in artikel 1 en zich rekent tot de hierboven omschreven groep personen;
cliënt bovenstaande doelstelling vrijwillig onderschrijft en aanvaardt dat, door deze
begeleidingsovereenkomst aan te gaan, cliënt de verplichting heeft om de begeleiding te accepteren en dat de duur van het verblijf in de crisisopvang onder meer van deze acceptatie afhankelijk is, zulks ter beoordeling van Limor;
(…);
partijen verklaren dat he begeleidingsplan in zijn geheel onderdeel uitmaakt van de onderhavige overeenkomst;
(…)
Artikel 1
Onder crisisopvang wordt verstaan.
Artikel 2
Teneinde cliënt te ondersteunen om uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen en te kunnen participeren in de maatschappij komt Limor met cliënt, binnen vier weken na aanvang van de begeleiding, een individueel begeleidingsplan overeen. (… )
Cliënt verplicht zich om actief mee te werken aan de uitvoering van het begeleidingsplan om op die manier de gestelde doelen te kunnen verwezenlijken. (… )
Indien de begeleidingsovereenkomst om welke reden dan ook wordt beëindigd, heeft cliënt geen aanspraak meer op bewoning van de kamer in de crisisopvang en nadere diensten van Limor.
(…)
Cliënt zal bij beëindiging van deze overeenkomst de ter beschikking gestelde kamer ontruimen en deze in goede staat, schoongemaakt en vrij van enig niet aan Limor toebehorend goed aan Limor ter beschikking te stellen onder afgifte van alle sleutels en met achterlating van alle eigendommen van Limor,
(…).
Artikel 11
Bij ontbinding van de begeleidingsovereenkomst geldt in alle gevallen dat tegelijkertijd en onherroepelijk het verblijf in de crisisopvang wordt beëindigd.
De begeleidingsovereenkomst wordt ontbonden wanneer:
(…).
3. LIMOR de begeleidingsactiviteiten, door welke omstandigheden dan ook, niet langer uit kan voeren.
(…).
Artikel 12
Limor heeft het recht de begeleidingsovereenkomst terstond en met onmiddellijke ingang te ontbinden indien door cliënt:
1. (...);
2. (...);
3. geweldpleging, mishandeling, bedreiging en/of overlast wordt veroorzaakt.
De beëindiging vindt niet eerder plaats dan nadat cliënt van zijn gedragingen en de gevolgen daarvan schriftelijk op de hoogte is gesteld met uitzondering van de situatie onder 12.3 waarbij de begeleidingsovereenkomst terstond wordt beëindigd. Bij beëindiging van de begeleidingsovereenkomst is tevens tegelijkertijd en onherroepelijk het verblijf in de crisisopvang beëindigd.
(…)”
Bij de overeenkomsten waren als bijlage begeleidingsplannen ten aanzien van [geïntimeerde1] en [geïntimeerde2] gevoegd.
3.1.4.Bij brief van 29 september 2015 heeft Limor onder meer het navolgende aan
[geïntimeerden] c.s. bericht:
"Op 24 september 2015 is aan u mondeling medegedeeld dat u een officiële waarschuwing hebt gekregen. Deze waarschuwing en de achtergrond van deze waarschuwing worden in deze brief opnieuw aan u kenbaar gemaakt.
(…)
De reden van de officiële waarschuwing is dat u, uw volledige inkomen van september hebt opgenomen van de bank, terwijl u ervoor hebt getekend uw inkomen aan Limor over te dragen (...)."
3.1.5.Bij brief van 6 november 2015 heeft Limor het volgende aan [geïntimeerden] c.s.
medegedeeld:
"(...) Op 6 november 2015 is aan u medegedeeld dat de begeleiding van LIMOR per direct wordt stopgezet. De achtergrond van dit besluit en het gevolg worden door middel van deze brief opnieuw aan u kenbaar gemaakt.
De aanleiding van het beëindigen van de begeleiding, is dat u zich zeer dreigend hebt opgesteld naar de begeleiding op 4 november 2015. De grond waarop LIMOR de begeleiding beëindigd is artikel 8.3 (het recht om de begeleidingsovereenkomst terstond en met onmiddellijke ingang te ontbinden als er sprake is van dreiging) en artikel 7.3 (er kan van LIMOR niet langer gevraagd worden om de begeleidingsactiviteiten uit te voeren).
Volgens de geldende protocollen zal de begeleiding en hiermee de opvang per 6 november worden beëindigd. Mocht u zich hierin niet kunnen vinden dan treft u onderstaand het adres van de klachtencommissie aan. Wij verwachten van u dat u per direct de sleutels inlevert (...)."
Met bovengenoemde artikelen 8.3 en 7.3 heeft Limor bedoeld respectievelijk artikel 12 aanhef en onder 3 en artikel 11 aanhef en onder 3 van de overeenkomsten tussen partijen.
3.1.6.In interne rapportage van Limor staat onder meer het navolgende vermeld:
"Op 4 november heeft [geïntimeerde1] zich bedreigend opgesteld naar de begeleiding
De fam. [geïntimeerden] had extra geld aangevraagd i.v.m. een verjaardag, dit verzoek kon niet worden ingewilligd. [geïntimeerde1] en [geïntimeerde2] kwamen naar kantoor samen met de twee jongste kinderen om 'verhaal te halen'. [geïntimeerde1] uitte dreigende taal naar de begeleiding. (.....)."
3.1.7.De William Schrikker Stichting heeft op 5 november 2015 bij de kinderrechter van de rechtbank Noord-Nederland een verzoek strekkende tot een spoedmachtiging tot uithuisplaatsing van de drie kinderen van [geïntimeerden] c.s. ingediend. De kinderrechter heeft deze machtiging verleend bij beschikking van 5 november 2015. Op 25 november 2015 heeft de kinderrechter een machtiging tot uithuisplaatsing verleend tot 25 april 2016.