3.15Bij aangetekende brief van 14 juli 2017 heeft SFF [verzoeker] naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten onder meer meegedeeld:
"Zoals reeds bij u bekend is naar de kwestie onderzoek verricht door BDO Investigations B.V. Specifiek is onderzoek gedaan naar de (uitgaande) geldstromen en de grondslagen daarvan over het jaar 2016 en het eerste kwartaal van 2017. In het kader van dat onderzoek bent u door de betrokken onderzoekers met de onderzoeksbevindingen geconfronteerd en in de gelegenheid gesteld daarop te reageren.
Het onderzoek is inmiddels afgerond en heeft geresulteerd in een rapportage gedateerd 13 juli 2017. U bent met de strekking daarvan reeds bekend, maar volledigheidshalve ontvangt u hierbij een afschrift daarvan.
Uit het onderzoek komt kort weergegeven naar voren dat ten koste van SFF gelden zijn verduisterd en/of weggesluisd door middel van onder meer contante opnamen, overboekingen aan derden en pintransacties ten behoeve van anderen dan SFF. De bezwaren die uit het rapport jegens u rijzen zijn dermate ernstig dat SFF de non-actiefstelling hierbij tot nader order verlengt. (…)
Voorts is uit intern onderzoek van SFF gebleken dat ook in de voorgaande jaren is gefraudeerd. Eerste onderzoek heeft uitgewezen dat met de op uw naam gestelde bankpassen van SFF in de jaren 2014 en 2015 een reeks pintransacties en contante opnamen zijn verricht ten behoeve van uzelf en/of derden, althans anderen dan SFF. Voorts is gebleken dat één en ander niet, dan wel met een onjuiste omschrijving in het grootboek is verwerkt. Ik verwijs daartoe naar bijgevoegd overzicht (bijlage 2). Ook deze bevindingen geven aanleiding tot het handhaven van de non-actiefstelling.
Voor de goede orde merk ik op dat het interne onderzoek van SFF wordt voorgezet, ook naar voorgaande jaren. Indien daaruit blijkt dat sprake is geweest van meer malversaties, dan zult u daarover nader worden geïnformeerd. SFF behoudt zich alle rechten en bevoegdheden voor. (…)
U is (herhaaldelijk) verzocht om afgifte van de inlogcodes van de e-mailadressen die u heeft gebruikt voor het zakelijke e-mailverkeer. Van het adres stichtingformido@gmail.com beschikt SFF inmiddels over de inlogcodes. Gebleken is dat het mailverkeer vanaf medio 2013 grotendeels is gewist. Kennelijk door u. Dat is onrechtmatig en SFF houdt u voor de gevolgen daarvan aansprakelijk. Verder heeft u nog steeds de inlogcodes van het overkoepelende gmailaccount niet verstrekt. Voorts is recent gebleken dat u zich in het kader van uw functie ook bediende van een viertal andere e-mailadressen, te weten info@stichtingformidofranchisenemers.nl, reind.stichtingformido@gmail.com, stichtingformido@home.nl en reind. [verzoeker] @home.nl. Ten slotte beschikt u nog steeds over de inloggegevens van het aan SFF toebehorende Dropbox-account.
Gelet hierop wordt u hierbij (opnieuw)verzocht c.q. gesommeerd om uiterlijk aanstaande dinsdag 18 juli 2017aan SFF te beschikking te stellen:
a.
a) al het ontbrekende zakelijke e-mailverkeer van het e-mailadres stichtingformido@gmail.com vanaf 2013 tot heden;
b) de inlogcodes van de e-mailadressen info@stichtingformidofranchisenemers.nl, reind.stichtingformido@gmail.com, stichtingformido@home.nl
c) al het zakelijke e-mailverkeer van het adres reind. [verzoeker] @home.nl;
d) de inloggegevens van het aan SFF toebehorende Dropbox-account.
Indien u aan deze sommatie niet voldoet, zal ik SFF adviseren onmiddellijk een kort geding te starten om aldus de afgifte af te dwingen op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 25.000,00.
Dringende reden voor ontslag op staande voet
SFF is van mening dat a) de onderzoeksbevindingen van BDO, b) de hiervoor vermelde interne nadere onderzoeksbevindingen van SFF (indien en voor zover deze in de komende dagen komen vast te staan), c) het niet tijdig verstrekken van de inlogcodes van de zakelijke e-mailadressen van SFF en d) het wissen van het e-mailverkeer van SFF, ieder zelfstandig, maar ook in onderlinge samenhang, een dringende reden geven voor ontslag ex art. 7:677 en art. 7:678 van het Burgerlijk Wetboek (BW).
Aanstaande woensdag 19 juli 2017 staat een bespreking gepland tussen het bestuur van SFF en ondergetekende enerzijds en u en uw advocaat mr. Nederlof anderzijds. Tijdens die bespreking zullen wij het voorgaande met u bespreken. U heeft dan de gelegenheid om inhoudelijk te reageren. De tussenliggende periode zal door SFF worden benut voor nader onderzoek. Voor de goede orde merk ik daarbij uitdrukkelijk op dat SFF zich het recht voorbehoudt om - na u te hebben gehoord - op basis van voormelde gronden over te gaan tot ontslag op staande voet."