Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
[appellante sub 2],
[appellant sub 3],
[appellant sub 4]en
[appellant sub 5],
1.de per 1 juni 2011 ontbonden maatschap Mr. Keizer & Van Goor Notarissen en
[geïntimeerde sub 2]en
[geïntimeerde sub 3],
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.De motivering van de beslissing in hoger beroep
“Of ik tevoren stukken toegestuurd had gekregen? Ik weet het niet maar ik denk 1 dag van te voren.(…) Of ik voor 17 juli een concept akte gelezen heb? Ik zal er misschien even doorheen gegaan zijn (…). Wij zijn inderdaad met onze families bij Van der Valk in Emmeloord geweest, ik denk op 16 juli. Of er toen een conceptakte voorlag? Ik denk het wel, maar weet het niet.”
“Of ik een conceptakte had ontvangen? Dat weet ik niet, ik denk dat we die ter plekke daar gekregen hebben.”
“Daar op kantoor lag een conceptakte klaar, die we volgens mij niet eerder thuis toegestuurd gekregen hadden.”
“Ik weet niet of voor de overdracht een concept akte aan ons is toegestuurd. U vraagt mij of ik enkele dagen voor de bespreking van 17 juli misschien een stuk thuis heb ontvangen van het notariskantoor. Nee, volgens mij niet.”
“Of ik voor 17 juli stukken heb ontvangen die besproken zouden worden? Dat kan ik mij niet herinneren.”
“Op 17 juli hebben wij (…) uitgebreid op het notariskantoor gesproken (…). Over de nabetaling van ƒ 25 wilden we duidelijkheid hebben, vanwege de cryptische omschrijving. Dat gaf een lang gesprek met [getuige 5]. (…) Daarna in ditzelfde gesprek hebben we heel lang gesproken over de ƒ 1.000.000 voor de [venootschap 2] gronden. (…) De bespreking van 17 juli duurde uren, een paar uur.”
“De 5 miljoen moest daar natuurlijk nog in verwerkt worden (…). Daarover is heen en weer gesproken (…). De tweede kwestie die aan de orde kwam was wanneer de nabetaling zou plaatsvinden. Wij vonden cryptisch wanneer er dan precies betaald zou worden in geval van bestemmingswijziging. (…) De discussie is lang over deze passage gegaan. (…) Dit alles heeft met de hele groep wel een paar uur geduurd, hoelang weet ik niet precies. Ik zit vaker bij een notaris en voor een bespreking duurde dit erg lang.”
“Het was een warrige, ongestructureerde bijeenkomst.”
“De bijeenkomst van 17 juli was zeer chaotisch. Er was geen leiding en geen structuur.”
“Het was een beetje een rommelige middag, chaotisch. (…) Volgens mij is voor die kwestie toen een oplossing (…) gevonden, maar het heeft heel lang geduurd.”
“Over de nabetaling van ƒ 25 wilden we duidelijkheid hebben, vanwege de cryptische omschrijving. (…) Daarna in ditzelfde gesprek hebben we heel lang gesproken over de ƒ 1.000.000 voor de [venootschap 2] gronden.”
“De 5 miljoen moest daar natuurlijk nog in verwerkt worden (…) Ik vond het handig om er een rekenvoorbeeld bij te hebben. Daarover is heen en weer gesproken en dat is ook opgenomen. (…) De tweede kwestie die aan de orde kwam was wanneer nabetaling zou plaatsvinden. Wij vonden cryptisch wanneer er dan precies betaald zou worden in geval van bestemmingswijziging. (…) De discussie is lang over deze passage gegaan.”
“We hebben het toen (…) gehad (…) over het moment waarop de nabetaling verschuldigd zou worden. (…) Er is ook vrij lang gepraat over hoe die 1 miljoen moest worden betaald en daarvan zijn voorbeelden in de akte opgenomen.”
“Er stond niet duidelijk in of de groenvoorziening nu ook bouwgrond zou zijn of niet (…) Er is veel over heen en weer gepraat (…). Er is wel gepraat over een boeteregeling maar ik weet niet exact waarover. Of het ging over een boeten over het verleden of over de toekomst? Nee dat weet ik echt niet.”
“Er moest nog gesteggeld worden over (…) of er betaald zou worden over goede of slechte grond. Dat was een groot hangijzer.”
“Of iemand op 17 juli over de boetebepaling heeft gesproken? Daar kunnen we ons niets meer van herinneren. (…) We kunnen ons helemaal niet herinneren dat [getuige 5] iets gezegd zou hebben op 17 juli over de aanpassing van de boetebepaling.”
“Of iemand in die tijd over de boetebepaling heeft gesproken? Nee dat bleek pas jaren later (…)”.
“Of in de loop van dit traject iemand heeft gesproken over de aanpassing van de boeteregeling? Nee. (…) Of iemand heeft gesproken over de consequenties van de aanpassing van de koopprijs in verband met de ƒ 5.000.000 voor de omvang van een eventuele boete? Nee dat is niet gebeurd. (…) [getuige 5] heeft hierover (het naast elkaar bestaan van de twee boetebepalingen, hof) absoluut niets gezegd.”
“Er is wel gepraat over een boeteregeling maar ik weet niet exact waarover. Of het ging over een boete over het verleden of over de toekomst? Nee dat weet ik echt niet.”
“Of er gepraat is over boeteregelingen voor de toekomst? Dat kan ik mij niet herinneren.”
“U vraagt mij of het notariskantoor wijzigingen in opvolgende concepten op de een of andere manier markeerde. Bij de toezending van het concept was helemaal niets ter attentie vermeld.”
“Of het notariskantoor opvolgende concepten qua wijziging markeerde weet ik niet.”
“Het klopt dus dat wij geen opdracht hebben gegeven tot wijziging van de boetebepaling, dat daarover met ons niet is overlegd, bij ons niet geverifieerd en dat wij daar ook niet over op de hoogte zijn gebracht.”
“Hij ([getuige 5], hof) heeft die middag telefonisch contact gehad met [getuige 4], meerdere keren (…). Ook [getuige 2] heeft met [getuige 4] over dit artikel (de nabetaling van ƒ 25, hof) gesproken. (…) Of met [getuige 4] over een boetebeding is gesproken in de periode van de onderhandelingen? Ik kan mij er niets van herinneren dat daarover zou zijn gesproken.”
“Uiteindelijk heeft [getuige 5] met [getuige 4] gebeld en heb ik [getuige 4] ook aan de lijn gehad. Ik heb hem die vragen ook voorgelegd. (…) In het telefoongesprek met [getuige 4] op 17 juli ging het over die vage passage (de door de getuige als cryptisch aangeduide passage over de nabetaling in geval van bestemmingswijziging, hof)”.
“Er is toen meermalen, ik dacht 2 keer gebeld met [getuige 4] hierover (het moment waarop de nabetaling verschuldigd zou worden, hof)”.
“Er stond niet duidelijk in of de groenvoorziening nu ook bouwgrond zou zijn of niet. Dat wilden we duidelijker omschreven hebben. Er is veel over heen en weer gepraat en aan het eind werd [getuige 4] erover gebeld. [getuige 5] heeft met [getuige 4] gebeld (…). [getuige 2] heeft [getuige 4] ook aan de lijn gehad.”
“Die meneer (van het notariskantoor, hof) is diverse keren uit de vergadering gegaan en heeft waarschijnlijk ook gebeld. Ik denk wel dat we iets te horen kregen als hij terug kwam, maar weet niet wat.”
“Of [persoon 1] bekend was met projectontwikkeling weet ik niet, hij zat naar mijn gevoel wel in hetzelfde wereldje want hij deed uitsluitend agrarisch.”Ook volgens de getuigenverklaring van [getuige 5] was [persoon 1] agrarisch makelaar.
hadden al flink moeten inleveren door het WVG probleem en deze boetebepaling was een douceurtje omdat op een bijbetalingsregeling geen boete staat.
eens was dat de boeteberekening moest plaatsvinden over 40 gulden per vierkante meter? Daarover is toen helemaal niet gesproken. Ze belden mij alleen maar om een gunstiger nabetalingsregeling. Ik had geen stukken bij de hand.
. Dat er dan een boete over de totale(volgens het hof is bedoeld: koop-)
som zou zijn is ridicuul en lag niet voor de hand. Mij wordt de boetebepaling voorgelezen uit de eerste overeenkomst van maart. Of ik toen zou hebben afgesproken, impliciet, dat die boete ook betrekking zou hebben op een eventuele bijbetaling? Daar was toen helemaal nog geen sprake van een nabetaling. Bij voorlezing zeg ik dat er wel sprake was van een nabetaling, dat denk ik. Mij wordt gevraagd(of, hof)
Mega Projecten ermee akkoord was dat in geval van tekortschieten met betrekking tot de nabetaling toch een boete kon worden berekend over de hele koopprijs. Nee, dat is niet logisch want de boete gaat over het deel waarover men nalatig is. Het is ook niet redelijk en voor de hand liggend.