Tot het dossier behoort tevens een verslag van een bij [G] BV ingesteld boekenonderzoek. Dit onderzoek betreft onder andere de aangiften vennootschapsbelasting 2005 tot en met 2007 van die vennootschap. Voor zover van belang, is in het verslag het volgende opgenomen:
“Met ingang van 18 januari 2006 zijn drie dochtermaatschappijen opgericht, te weten [I] B.V., [Q] B.V. en [R] B.V. Deze drie dochtermaatschappijen zijn in 2006 zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. (…) Op 28 april 2008 heeft de 60%-aandeelhouder [Hof: lees: belanghebbende] zijn belang verkocht aan [S] B.V. waar ook de aandelen van de 40%-aandeelhoudster [Hof: [T]] zijn ingebracht. (…).
Op 21 januari 2009 zijn [G] B.V., [I] B.V., (…) failliet verklaard. (…) [G] B.V. was een cosmetisch centrum in de ruimste zin van het woord. De ondernemingsactiviteiten bestonden uit het verrichten van medische- en cosmetische ingrepen, zonder te snijden, “om het uiterlijk mooier te maken”. (…) De activiteiten worden verricht op het adres [a-straat] 186-188 te [U] en op locatie met name bij schoonheidssalons in het gehele land. (…)
In 2005 wordt er géén dagelijkse kasadministratie bijgehouden. De kasmutaties worden achteraf in de financiële administratie geboekt. (…) In 2005 is geconstateerd dat ten aanzien van de achteraf geboekte kasadministratie omzet wordt geboekt die gerelateerd wordt aan het kastekort. (…) Geconcludeerd kan worden dat de omzet is geboekt aan de hand van de bankstorting en niet is gerelateeerd aan de daadwerkelijk behaalde omzet(ten). Verder zijn er in 2005 negatieve kassen geconstateerd, bijvoorbeeld 1 maart 2005 +/- € 600.
Vanaf 2006 zijn bij de verschillende ondernemingen in de financiële administratie negatieve kassen geconstateerd. Het gehele kasverkeer samenvoegend worden de negatieve kassen weer opgeheven. Van een deugdelijke kasverantwoording per onderneming kan op deze wijze dan ook geen sprake zijn.
Door ons zijn, ter verificatie van de geboekte ontvangsten, een aantal derdenonderzoeken uitgevoerd. (…) Uiteindelijk moet geconstateerd worden dat in een aantal gevallen is vastgesteld dat in de financiële administratie geen omzetverantwoording in fiscale zin heeft plaatsgevonden. (…)
Nu de vragen in de laatste brief (…) onbeantwoord zijn gebleven moeten wij constateren dat (…) de omzet in fiscale zin niet is verantwoord. (…)
Geconcludeerd is dat op basis van de administratieve gebreken en de onvolledigheid van de omzetverantwoording de administratie wordt verworpen (…)
Op basis van onze bevindingen wordt een omzetcorrectie aangebracht van € 25.000 per jaar. In 2005 wordt deze correctie aangebracht bij [G] B.V. In 2006 bij [I] B.V. omdat de bij derdenonderzoek geconstateerde feiten hoofdzakelijk betrekking hebben op activiteiten van deze B.V. (…)
De omzetcorrectie wordt in fiscale zin als een uitdeling van winst aangemerkt naar rato van het aandelenbezit van de aandeelhouders over de gecontroleerde periode.”