3.De feiten
De voorzieningenrechter heeft in het vonnis onder 2.1 tot en met 2.14 de feiten opgesomd die zij bij de beoordeling van de zaak tot uitgangspunt heeft genomen. De
grieven 1 en 2betreffen deze feiten, maar weerspreken slechts concreet het aanvangsjaar van de begeleiding van [X] door Stichting perMens. Daarmee hieronder rekening houdend, zal het hof verder uitgaan van de door de voorzieningenrechter vastgestelde feiten. Bij de beoordeling van de zaak zal het hof terugkomen op hetgeen de bewindvoerder in deze grieven verder nog heeft opgeworpen. De feiten, aangevuld met andere relevante feiten die in hoger beroep aannemelijk zijn geworden, zijn de volgende.
a. Stichting perMens is een zorginstelling die als missie heeft om haar cliënten te begeleiden om op een duurzame wijze zelfstandig te kunnen wonen en leven.
b. In 2015 is Stichting perMens gestart met het begeleiden van [X] . In de beginfase van de zorgverlening woonde [X] in een zo geheten herstartstudio aan de [straatnaam 1] in [plaats] , die hij huurde van Stichting perMens.
c. Stichting perMens huurt van Woningbouwvereniging Stadgenoot de woning aan de [straatnaam 2] 249H in [plaats] (hierna: de woning). Het betreft een zogeheten omklapwoning. Dit is een woning die in eerste instantie door Stichting perMens aan de cliënt in het kader van de (woon)begeleiding wordt onderverhuurd, waarna de begeleiding stap voor stap wordt afgeschaald, met de bedoeling dat de cliënt volledig zelfstandig in de woning gaat wonen en de huurovereenkomst tussen Stichting perMens en Stadgenoot ‘omklapt’ doordat deze wordt voortgezet op naam van de cliënt.
d. Op grond van een op 1 april 2020 tussen (de rechtsvoorganger van) Stichting perMens en [X] gesloten “Onderhuurovereenkomst zelfstandige woonruimte als onderdeel van zorg- en dienstverlening Stichting Volksbond Streetcornerwork” heeft Stichting perMens vanaf die dag de woning aan [X] verhuurd. In deze overeenkomst is, voor zover van belang, het volgende bepaald:
Partijen nemen het volgende in aanmerking:
Verhuurder heeft uitdrukkelijk niet tot doel als reguliere verhuurder woningen te verhuren.
Alleen in het kader van deze zorg- en dienstverlening stelt verhuurder woonruimte ter beschikking, waarbij het zorgelement te allen tijde voorop staat, hetgeen door huurder ondubbelzinnig wordt onderkend.
Door de woonruimte gecombineerd met zorg- en dienstverlening aan te bieden, biedt verhuurder de mogelijkheid aan cliënt / huurder om met deze zorg- en dienstverlening zelfstandig te wonen.
Huurder heeft zorg- en dienstverlening nodig in het dagelijkse leven. In verband met landelijke ontwikkelingen zal deze zorg- en dienstverlening geregeld worden in een aparte met verhuurder ondertekende overeenkomst zorg- en dienstverlening, zie bijlage 2.
In de relatie tussen huurder en verhuurder zal het zorgelement overheersend zijn. De zorg- en dienstverlening door verhuurder en het in huur geven van de woonruimte zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. De onderhuurovereenkomst zal derhalve worden beëindigd wanneer de overeenkomst zorg- en dienstverlening eindigt.
Huurder onderschrijft de redelijkheid van bovenstaande en is bereid het gehuurde onder deze voorwaarden te huren.
e. Partijen hebben op 6 april 2020 een overeenkomst zorg- en dienstverlening getekend, die per 1 april 2020 is ingegaan. In deze overeenkomst is vastgelegd dat Stichting perMens de overeenkomst kan opzeggen als een of meer voor [X] uit de overeenkomst voortvloeiende verplichtingen niet of niet behoorlijk door hem worden nagekomen, of als zich een andere gewichtige reden voordoet, zoals het plegen van een strafbaar feit door [X] .
f. De begeleiding door Stichting perMens heeft zich vooral gericht op de ondersteuning in het vinden van dagbesteding, het afbouwen van methadongebruik en het op afstand houden van onstabiele contacten.
g. Stichting perMens ontvangt sinds maart 2021 klachten van met name één omwonende over door [X] veroorzaakte overlast. De klachten gaan over het zich ophouden van verslaafde personen in of rond de woning en over geluidsoverlast (in de nachtelijke uren).
h. Bij brieven van 14 april en 22 juli 2022 heeft Stichting perMens [X] een eerste respectievelijk tweede waarschuwing gegeven. In deze brieven staat, samengevat, dat [X] moeilijk te begeleiden is, hij begeleidingsafspraken herhaaldelijk niet nakomt en hij moeilijk meewerkt in het oplossen van overlastklachten.
i. Bij brief van 6 oktober 2022 heeft Stichting perMens [X] een derde en laatste waarschuwing gegeven. In die brief staat, samengevat, dat hij moet stoppen met het veroorzaken van overlast, bij gebreke waarvan Stichting perMens de zorgovereenkomst zal beëindigen. In de brief staat uitgelegd dat dit betekent dat ook de onderhuurovereenkomst zal eindigen en daarmee voor [X] het recht op het gebruik van de woning zal eindigen.
j. Op 24 oktober 2022 is de voordeur van de woning in brand gestoken. [X] heeft hiervan op 25 oktober 2022 aangifte gedaan bij de politie. Stichting perMens heeft aan [X] een zogenaamde time-out gegeven waarbij hij tijdelijk is teruggeplaatst naar de herstartstudio aan de [straatnaam 1] in [plaats] . Gedurende de time-out mocht [X] niet in de woning aanwezig zijn. Hij heeft zich hieraan niet gehouden.
k. Bij brief van 24 november 2022 heeft Stadgenoot, voor zover van belang, het volgende geschreven aan Stichting perMens:
Overlast/brand/drugsdelicten
Uw cliënt veroorzaakt veel problemen. Deze zijn drugs-gerelateerd. Er komen veel junks/drugsgebruikers bij de heer [X] over de vloer. Zo blijkt uit verklaringen van diverse omwonenden (woonachtig op meerdere adressen). Uit hun verklaringen blijkt onder meer dat;
- er wordt gedeald en drugs gebruikt in de woning;
- er veel wordt gevochten in en bij de woning door uw cliënt en door zijn bezoek;
- er wordt veel geschreeuwd;
- er wordt met voorwerpen gegooid;
- om de haverklap wordt er op ramen gebonkt door personen die op bezoek komen bij uw cliënt. Soms kloppen bezoekers ook op de ramen van omwonenden;
- uw cliënt en zijn bezoek uiten bedreigingen naar omwonenden toe;
- regelmatig komt er politie bij uw cliënt over de vloer; en
- er is tot twee keer toe sprake geweest van brand/brandstichting bij de woning van uw cliënt (op 11 januari 2022 en recent, op 25 oktober 2022).
De overlast vindt zowel overdag als diep in de nacht plaats.
De overlast heeft een grote impact op de buurt; omwonenden – huurders van Stadgenoot – voelen zich niet meer veilig, slapen slecht en zijn angstig. (…)
Sommatie
Gezien het bovenstaande sommeer ik uw organisatie namens Stadgenoot om de heer [X] onder te brengen op een ander adres en om de woning vervolgens leeg en ontruimd en vrij van gebruik en gebruiksrechten aan Stadgenoot op te leveren. Het is niet mogelijk om een nieuwe cliënt in de woning onder te brengen. De omwonenden hebben de laatste tijd te veel last gehad van agressief en overlast-gevend gedrag. Stadgenoot wil nu grip hebben op de toewijzing van de woning (zij wil zelf een bewoner uitzoeken die passend is voor de woning). Een bewoner waarvan Stadgenoot de overtuiging heeft dat deze zich niet schuldig zal maken aan overlast-gevend gedrag.
l. Bij brief van 29 november 2022 heeft Stichting perMens de overeenkomst zorg- en dienstverlening en de onderhuurovereenkomst met [X] opgezegd tegen 29 december 2022, omdat het [X] ondanks meerdere waarschuwingen en een laatste kans niet is gelukt zijn gedrag te verbeteren en hij tijdens de time-out toch in de woning is geweest. Vanwege de feestdagen is de einddatum van de overeenkomsten verzet naar 16 januari 2023.
m. Op 14 februari 2023 zijn twee medewerkers van Stichting perMens langs geweest in de [straatnaam 2] om te spreken met omwonenden. Drie omwonenden wilden geen verklaring afleggen. Een omwonende heeft anoniem verklaard veel overlast te ondervinden van junkachtige types en zich hierdoor minder veilig te voelen. Een andere omwonende heeft anoniem verklaard dat er veel junks aan de deur van [X] komen en dat zij ’s nachts aanbellen bij [X] waardoor de nachtrust wordt verstoord. Verder verklaart deze omwonende sinds de brand bij [X] met kleren aan te slapen, zodat de woning snel kan worden verlaten. Nog een andere omwonende, die wel haar naam heeft genoemd, heeft onder meer over [X] als volgt verklaard:
Ik ben woest en dat weet hij (…). Hij is zo’n nare man, hij licht ze op. Ik heb laatst een gesprek gehad met een verslaafde die mij vertelde dat hij bij de buurman naar binnen gaat en dan geld moet geven en dat hij over een uur terug moet komen. Vervolgens komt hij na een uur terug en dan is de buurman er niet. Dan ontstaat ruzie en wanhoop waardoor de verslaafden overal gaan aanbellen en overlast veroorzaken. Ik snap het wel dat zijn deur in de fik is gezet, hij licht ze op! En die verslaafden zijn ziek hè, hij misbruikt ze gewoon. En dat er mensen in de straat zijn die gaan verhuizen hierom, daar kan ik niet bij met mijn hoofd.
n. De bewindvoerder is bij beschikking van 27 februari 2018 van de kantonrechter te Amsterdam benoemd tot bewindvoerder van [X] .