Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het verdere verloop in hoger beroep
2.De vorderingen in hoger beroep
in principaal hoger beroepgeconcludeerd dat het hof het bestreden vonnis zal vernietigen voor zover de in eerste aanleg door [eiser] ingestelde vorderingen daarin zijn afgewezen en, opnieuw rechtdoende, deze vorderingen alsnog zal toewijzen, en dit vonnis zal vernietigen voor zover de door [verweerder] in reconventie ingestelde vorderingen daarin zijn toegewezen, en opnieuw rechtdoende, deze vorderingen in reconventie alsnog zal afwijzen, met veroordeling van [verweerder] in de kosten van het geding in beide instanties.
in incidenteel hoger beroepgeconcludeerd dat het hof het bestreden vonnis zal vernietigen en onder eventuele aanvulling en/of verbetering van de gronden, opnieuw rechtdoende:
3.De feiten
4.De beoordeling
Deelt u de mening dat mogelijk zou moeten worden dat onder omstandigheden, bijvoorbeeld in een situatie zoals omschreven in de petitie, geen sprake is van nietigheid indien een concepttestament voldoende duidelijk maakt wat de wil van de erflater is?”
Ik vind het van groot belang dat de uiterste wil wordt uitgevoerd overeenkomstig hetgeen de erflater werkelijk heeft gewild. Zo moet bij de uitleg van een uiterste wilsbeschikking worden gelet op de verhoudingen die de erflater met zijn uiterste wil kennelijk heeft willen regelen en op de omstandigheden waaronder de uiterste wil is gemaakt. Tot die omstandigheden kan worden begrepen de situatie dat de erflater vanwege zijn plotselinge overlijden het concept van een testament niet meer heeft kunnen ondertekenen en daarmee zijn uiterste wil niet meer rechtsgeldig heeft kunnen vastleggen. Het ontbreken van het formele passeermoment bij de notaris waarbij de erflater de akte ondertekent en daarmee zijn uiterste wil bevestigt, brengt echter mee dat niet de voor de uiterste wil vereiste zekerheid bestaat dat hetgeen in een concepttestament staat overeenstemt met wat de erflater daadwerkelijk heeft gewild. Het is aan de rechter om in individuele gevallen te beslissen of onder de bijzondere omstandigheden van het gegeven geval aanleiding bestaat om voorbij te gaan aan het vereiste van ondertekening van de uiterste wil en de nalatenschap af te wikkelen overeenkomstig een concepttestament dat de erflater door zijn overlijden niet meer heeft kunnen ondertekenen. Een algemene regel die onder bepaalde omstandigheden afwijkt van het vereiste van ondertekening door de erflater en een concepttestament juridische gelding geeft, acht ik vanuit het oogpunt van de rechtszekerheid en de bescherming van de laatste wil van erflaters onwenselijk en praktisch onuitvoerbaar. De situatie dat de uiterste wil niet is ondertekend vergt een rechterlijke beoordeling van alle omstandigheden van het geval. Die beoordelingsruimte heeft de rechter reeds binnen het bestaande wettelijke kader.”
tzt in aanmerking zou willen komen voor de erfenis het gaat om een huis […] en mijn nalatenschap - schilderijen etc, fotoarchief (analoog en digitaal) en dagboeken.