Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
In de Spelregels DBC staat dat behandelaren bij het registreren van patiëntgebonden activiteiten moeten aangegeven of het om directe of indirecte tijd gaat.
- de informatie die VGZ heeft gekregen van haar verzekerden wijst uit dat [appellant] (directe) tijd heeft gedeclareerd voor zorg die niet is geleverd;
- tijdens de dossiercontrole is gebleken dat niet is aangetoond dat [appellant] rechtmatig parallelle zorgtrajecten heeft geopend voor al de verzekerden van VGZ;
- uit de dossiercontrole is gebleken dat de gedeclareerde directe en indirecte tijd (althans voor een zeer groot deel) niet aantoonbaar is geleverd;
- de handtekeningen van de verzekerden van VGZ op tenminste vijf van de documenten, genaamd “behandelingsovereenkomst”, die [appellant] aan VGZ heeft getoond tijdens de dossiercontrole, zijn vervalst;
- de handtekeningen van de verzekerden van VGZ op tenminste acht documenten, genaamd “afsluiten behandelingsovereenkomst”, die [appellant] aan VGZ heeft getoond tijdens de dossiercontrole, zijn vervalst;
- bij tenminste acht verzekerden van VGZ is in het geheel geen behandelplan met de cliënt overeengekomen en daarom is niet voldaan aan de normen voor verantwoorde zorg zoals omschreven in de Zorgovereenkomst.
4.Eerste aanleg
5.Hoger beroep
6.Beoordeling
’20 april 2018 onze visitatie van de NVvP’en opmerkt, voor zover van belang: “
Jij hebt 10 dossier van mij onderzocht en je hebt het gebruik van de richtlijnen depressie en angst getoetst. Je hebt alle tien door mij ingebrachte dossiers de beoordeling goed toegekend en je hebt ook vastgesteld dat ik de richtlijnen depressie en angst op juiste wijze had toegepast(…)
Ik kan me nog herinneren dat we een zeer kritische visitatie hebben gehad maar dat iedereen uitstekend functioneerde over de referteperiode’ en vraagt aan [naam 2] ‘
Zou je dit willen bevestigen(..)”. [naam 2] antwoordt daarop in zijn mail met de e-mail van [appellant] attached, voor zover van belang: “
Ik kan onderstaande, zoals jij beschreven hebt, bevestigen.”
om van deze handgeschreven verwijsbrief de authenticiteit vast te stellen”, en
De brief isechtvan dokter [naam 4] de voormalige huisarts waarvan wij de praktijk hebben overgenomen. Mijn collega heeft 14 jaar voor hem gewerkt en werkt hier nog steeds.”
Een getypte verwijzing was iets wat dr. [naam 4] nooit deed en handtekening/paragraaf komt niet bekend voor. "
Deze brief is niet door dokter [naam 4] opgesteld. Ik kan dit wel met zekerheid stellen. Zijn handtekening is niet echt. Dhr. [naam 4] heeft een andere handtekening. Verder schreef dhr. [naam 4] zijn verwijzingen altijd met de hand. Dhr. [naam 4] typte nooit verwijzingen. De tekst die geschreven is zou niet een tekst zijn die dhr. [naam 4] zou schrijven. Ik heb als collega vele verwijzingen van hem gelezen. Verder sloot dhr. [naam 4] nooit zijn brief af met Hoogachtend.".
"Voorts is dit een ontstellend slechte verwijzing. Ik neem contact op met de huisarts. Die belooft mij een nieuwe getypte verwijzing te sturen met een meer uitgebreidere verslaglegging en met een vraagstelling. [naam 4] zal die verwijsbrief door een assistente of collega laten opstellen en ook laten ondertekenen omdat [naam 4] naar eigen zeggen daar zelf geen tijd voor heeft. [naam 4] delegeert de verwijsbrief maar met mondelinge bevestiging. Dat is voor mij akkoord."
ik heb deze behandelovereenkomst niet eerder gezien dan nu in de kopie van mijn dossier. Ik heb deze dan ook zeker niet ondertekend. Het is wel mijn handtekening en handschrift, maar die kunnen alleen maar komen van de door mij getekende toestemmingsverklaring om informatie op te vragen zoals ik boven al schreef”. En over de afsluitingsovereenkomst versie b: “
ook deze tekst zie ik nu voor het eerst en ik heb er zeker niet mee ingestemd en het ondertekend. Het is niet aan mij voorgelegd en besproken”.
"achtergrond van misbruik en bijGGZ
indertijd verdenking borderline, nooit geheel uitgezocht. 2 weken geleden gestart met paroxetine. Zeer snel dikke tong gevoel zag vliegjes die er niet waren, na 1 week gestopt nu nog jeuk in ogen en neus. Xyzal gestart. Oxazepam werkt onvoldoende. Als vraagstelling graag onderzoek, diagnostiek en behandeling van depressieve en angststoornis. Graag ook onderzoek diagnose en behandeling van de mogelijke borderline. Wilt u ook medicatie omzetten naar een middel waarvan patiënte niet allergisch is?"
"Forse depressie reactie n.a.v. stress op werk waarbij ook verwikkelingen met een tijdelijke relatie met een collegae. Achtergrond misbruik en bij ggz indertijd verdenking borderline, nooit geheel uitgezocht. Nu goede begeleiding via psycholoog maar erg veel angst en stemmingswisseling. 2 wk geleden gestart met paroxetine. Zeer snel dikke tong gevoel zag vliegjes die er niet waren, na wk gestopt nu nog jeuk in ogen en neus. Xyzal gestart. Oxazepam werkt onvoldoende. Gaarne uw hulp bij medicatie ondersteuning."
"Ook bij [patiënt nr 5] spreekt de huisarts over verdenking van ADHD, depressie en een vermoeden van een stoornis in de persoonlijkheid. Dit wordt geheel door de door [patiënt nr 5] zelf ondertekende behandelovereenkomsten onderschreven."
"[patiënt nr 5] verwijs ik naar je wegens een depressieve stemming. Ik kan in zijn gegevens niet vinden dat hier eerder sprake van is geweest. Het komt over als een endogene stoornis waar ik toch niet direct met een antidepressivum wilde beginnen. Ik ken hem niet goed, hij zit pas bij ons in de praktijk."
"(...) Hij ziet zijn ex en zijn dochter weer, maar de reden waarom hij van het pad geraakt is niet opgelost. Er is veel angst en vermijding en dat speelt hem nu parten, hij probeert te solliciteren maar vindt het contact moeilijk, alles gaat moeizaam, hij lijkt angstig en depressief, vermijding is het makkelijkst voor hem."
"(...) Hij ziet zijn ex en zijn dochter weer, maar de reden waarom hij van het pad geraakt is niet opgelost. Dat speelt hem nu parten, hij probeert te solliciteren, maar alles gaat moeizaam en hij lijkt depressief met een beetje belle indifference."
Kunt u mij op de hoogte houden van de stand van zaken over het afsluiten van een contract met VGZ per 2016?”, en het korte antwoord daarop van [naam 1] per e-mail van 10 februari 2015 om 16:54 uur. Deze e-mails hebben een geheel andere strekking dan de e-mails waarop [appellant] zich beroept.
Ik heb in totaal maar een mail ontvangen”.
Ik kan je aangeven dat mijn naam klopt en de rest NIET. Dit zou ik niet eens verzonnen kunnen hebben”
enkele door [naam 3] onderzochte dossiers’,kan niet dienen als onderbouwing van de betwisting van [appellant] . Het rapport vermeldt niets concreets over de daadwerkelijk verleende zorg die in geschil is en de daarbij betrokken patiëntendossiers. De e-mail van [naam 2] van 20 november 2019 maakt dat niet anders. Om die reden kan in het midden blijven of de door [appellant] overgelegde versie van het rapport is gemanipuleerd, zoals VGZ heeft gesteld.
€ 9.503,75 op grond van artikel 5.4 van de Zorgovereenkomst (3.3). Dit artikellid vereist dat sprake is van aantoonbaar frauduleus handelen. Uit het hiervoor gegeven oordeel volgt dat voldaan is aan dat vereiste. Weliswaar heeft [appellant] de hoogte van de in rekening gebrachte kosten betwist, maar nadat VGZ een toelichting heeft gegeven op de hoogte van de gemaakte kosten, is [appellant] daarop niet meer teruggekomen. Daarmee staan die kosten, als onvoldoende betwist, vast. Het gevorderde bedrag, dat het hof niet onredelijk voorkomt, is daarom toewijsbaar. Grief 5 faalt.