Uitspraak
1.Het geding in hoger beroep
primairbij wege van eiswijziging/-vermeerdering - kort samengevat - gevorderd dat het hof de vrouw veroordeelt haar medewerking te verlenen aan het opstellen van een verdelingsakte ten aanzien van de woning en op het eerste verzoek van de man haar handtekening plaatst onder een door de notaris op te maken akte van verdeling/notariële levering alsmede bepaalt dat het vonnis (bedoeld zal zijn: arrest) in de plaats treedt van de noodzakelijke toestemming van de vrouw tot levering, en
subsidiairdat het hof het bestreden vonnis vernietigt ten aanzien van de vorderingen van de vrouw omtrent de woning en bepaalt dat de vrouw niet-ontvankelijk is in deze vorderingen, althans deze vorderingen afwijst.
2.Feiten
3.3. Beoordeling
(zie in dit verband HR 22 januari 1982, NJ 1982, 489).
“(…) Op basis van de bij ons beschikbare informatie achten wij het haalbaar om uw ex-partner uit de hoofdelijkheid te kunnen ontslaan + een eventuele uitkoop te realiseren. (…)”.Uit deze e-mail noch uit de overige stukken in het dossier valt af te leiden welke bedragen de man heeft genoemd voor wat betreft de waarde van het aandeel van de vrouw in de woning, dan wel de hoogte van de af te sluiten hypothecaire lening ter financiering van de overname van dit aandeel en aflossing van de huidige hypothecaire lening, laat staan dat daarmee duidelijk is geworden van welke bedragen de Rabobank is uitgegaan. Ook geeft deze e-mail geen enkele zekerheid omtrent het ontslag van de vrouw uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de huidige hypothecaire lening. De man heeft een en ander tijdens de mondelinge behandeling desgevraagd niet nader kunnen toelichten. Ook op de vraag hoe zijn stelling dat hij in staat is de overname van het aandeel van de vrouw in de woning te financieren zich verhoudt tot het uitvoerige betoog van zijn advocaat dat hij niet in staat is de thans vastgestelde kinderalimentatie te voldoen, is de man het antwoord schuldig gebleven. Daarbij wijst het hof erop dat ook indien van een zeer beperkt bedrag aan kinderalimentatie zou worden uitgegaan, het voor het hof - zonder nader toelichting, die ontbreekt - vooralsnog niet duidelijk is hoe de man met het door hem tijdens de mondelinge behandeling genoemde netto inkomen van ongeveer € 2.000,- per maand, en rekening houdend met vaste lasten, de overname van het aandeel van de vrouw in de woning alsmede de aflossing van de huidige hypotheek zal kunnen financieren. De enkele, aan het eind van de mondelinge behandeling gedane mededeling van de man dat hij hulp heeft en eigen vermogen om de woning te kunnen kopen, zal het hof passeren nu hij dit op geen enkele wijze heeft geconcretiseerd en onderbouwd. De primaire vordering van de man zal dan ook worden afgewezen.