Uitspraak
mr. A.R.J. Croiset van Uchelenen
mr. T.M. Sweerts, beiden kantoorhoudende te Amsterdam,
mr. J.L. van der Schrieck,
mr. M.E. Gaafen
mr. H.J.R. [D], allen kantoorhoudende te Amsterdam,
[A],
[B],
[C],
mr. A.F.J.A. Leijtenen
mr. E.C.H.J. Lokin, beiden kantoorhoudende te Amsterdam,
mr. E.M. Soerjatinen
mr. J.L.M. Wonders, beiden kantoorhoudende te Amsterdam,
mr. S. Perrrick, kantoorhoudende te Amsterdam,
mr. F.G.K. Overkleeft,
53 DE ONDERNEMINGSRAAD HOOFDKANTOOR INTERGAMMA B.V.,
DE ONDERNEMINGSRAAD INTERGAMMA BOUWMARKTEN B.V.
mr. M. Holtzer.
INTERGAMMA HOLDING B.V.,
INTERGAMMA COOPERATIEF U.A.,
1.Het verloop van het geding
- verzoeksters sub 1 tot en met 8 gezamenlijk als BG;
- verweerster als Intergamma;
- belanghebbende sub 1 als [A] ;
- belanghebbende sub 2 als [B] ;
- belanghebbende sub 3 als [C] ;
- belanghebbende sub 4 tot en met 12 als [J] c.s.;
- belanghebbende sub 13 tot en met 50 als de franchisenemers A;
- belanghebbende sub 51 als CRH;
- belanghebbende sub 52 als VNG;
- belanghebbenden sub 53 en 54 als de ondernemingsraden;
- belanghebbende sub 55 als IG Holding;
- belanghebbende sub 56 als IG Coöp;
- belanghebbende sub 57 als IG Continuïteit.
2.De feiten
closingvan Project Guinness op 13 juli 2018 waren alle franchisenemers tevens aandeelhouders van Intergamma. Sindsdien zijn alleen de franchisenemers die niet aan Project Guinness hebben deelgenomen (ook wel aangeduid als de NDFN) aandeelhouders gebleven. De NDFN zijn BG en [J] c.s. BG houdt 3,4% van de aandelen van Intergamma en [J] c.s houden gezamenlijk 15,3%. De overige 81,3% van de aandelen in Intergamma wordt gehouden door IG Holding.
2. Jaarlijks zal door de directie, onder goedkeuring van de raad van commissarissen worden vastgesteld welk gedeelte van de winst blijkende uit de goedgekeurde winst- en verliesrekening zal worden gereserveerd.
franchise fee(artikel 15) en bevat voorts onder meer de volgende bepalingen:
gentlemen’s agreementgesloten, onder meer inhoudende dat de raad van commissarissen geen (statutair vereiste) goedkeuring zal verlenen aan een overdracht van aandelen als een gegadigde een (direct of indirect) belang in Intergamma zal verkrijgen van 30% of meer.
Zoals besproken in de in november 1996 gehouden Regionale Franchisekringen stelt de Directie voor te besluiten tot een tussentijdse uitkering van een contant dividend, als onderdeel van de afspraken gemaakt over de financiële verhouding tussen Intergamma, haar franchisenemers en haar aandeelhouders.
et betrekking tot het gewenste rendement van Intergamma is als beleid geformuleerd dat in relatie tot afnemers (de franchisenemers) wordt gestreefd naar een jaarlijks rendement op het eigen vermogen van 12% na belastingen, waarvan in principe twee derde als contant dividend zal worden uitgekeerd. Het eventueel extra gerealiseerde resultaat zal via een aanvulling op de van leveranciers ontvangen inkoopbonus naar rato van de omzet aan de franchisenemers worden uitgekeerd.”
gentlemen’s agreementis de zogeheten ‘Commissie Tenzij’ ingesteld die zich moest gaan buigen over de voorwaarden waaronder VNG haar aandelenbelang dat de 30% oversteeg zou kunnen behouden. Onder meer [I] (hierna: [I] ), destijds General Manager Benelux & Spanje bij de Bourrelier Group, later CEO, en van 2003 tot 2012 lid van de raad van commissarissen van Intergamma, was lid van deze commissie. Ook [J] , naamgever en bestuurder van [JJ] , maakte deel uit van de Commissie Tenzij. In dit kader is ook het dividend- en bonusbeleid weer aan de orde gekomen. In de notulen van de eerste vergadering van de Commissie Tenzij op 4 december 2003 is daarover opgenomen:
“In de franchiseovereenkomst zijn geen afspraken vastgelegd omtrent de uitkeringen van het dividend. Op dit moment is een uitkering van 12% op de aandelen gebruikelijk. Voorgesteld wordt het huidige beleid in tact te laten. Een en ander moet nog worden uitgewerkt. De heer [J] merkt op dat het vastleggen van dit beleid één van de moeilijkste opdrachten van deze commissie zal zijn.”Vervolgens is gesproken over een nieuwe tekst van artikel 10 van de franchiseovereenkomst. In de derde vergadering van de Commissie Tenzij op 27 januari 2004 is daarover opgemerkt: “
Indien het voorgestelde nieuwe artikel 10 van de franchiseovereenkomst gaat gelden kan de uitkering van het dividend in het geding komen. Je kunt echter niet zowel bonussen als de dividenduitkering garanderen. Hiermee wordt afgeweken van de in 1996 gemaakte afspraken op grond waarvan al jarenlang een dividend van 8% is uitgekeerd.” Het voorgestelde nieuwe artikel is niet ingevoerd.
mark-upvan 10 november 2004 heeft [I] de volgende tekst voor artikel 8.2 van de aandeelhoudersovereenkomst voorgesteld:
8.2 Het huidige dividendbeleid van Intergamma blijft gehandhaafd. Dit dividendbeleid luidt als volgt: Het uitkeerbare resultaat van Intergamma wordt gedefinieerd als het resultaat gelijk aan het jaarlijks ondernemingsresultaat voor belastingen en voor het uitkeren van een inkoopbonus aan franchisenemer. Het resultaat na belastingen van Intergamma is gemaximeerd op 12 (twaalf) % van het eigen vermogen bij het begin van het boekjaar. Van dit resultaat wordt twee derde uitgekeerd als dividend en wordt één derde deel toegevoegd aan het eigen vermogen. Indien en voor zover het uitkeerbare resultaat uitgaat boven hetgeen benodigd is om te komen tot het genoemde maximum resultaat na belastingen, wordt dit uitgekeerd als inkoopbonus aan de franchisenemers.”
5. Are the franchise fees sufficient to cover the operation costs of Intergamma? If not, are the bonuses partly used for covering the operation costs? If yes, is there a basis for this in the franchise agreement?”
Vendor Due Dilligencerapport van 13 juni 2016 staat:
Bonus Intergamma (…) in December the profit earned at Intergamma is redistributed to the stores as a “bonus” after all costs in IG have been deducted. (…) The IG bonus is net of a 12% dividend (of which 2/3 is paid to IG’s shareholders as preferred dividends and 1/3 is reinvested in the balance sheet as equity).”
data room.
BG ziet niet in hoe dit (groeiende) verschil zich laat verklaren indien in overeenstemming met de franchiseovereenkomst wordt gehandeld. (…) Intergamma mag geen bruto resultaat boeken op de inkoop van assortimentsgoederen. (…) Daarnaast moet de volledige inkoopbonus aan de franchisenemers worden doorgegeven. De grote stijging van het bruto resultaat ten opzichte van de omzet verhoudt zich niet met deze uitgangspunten en BG heeft dan ook gegronde redenen om te denken dat deze onverklaarde inhouding tevens ongerechtvaardigd is.”
Voor zover daar onduidelijkheid over bestond: de vraag die BG u stelt en waarvan zij bevestiging wil zien is of de afgelopen jaren nu wel of niet de inkoopbonus zoals die is ontvangen van leveranciers volledig is verdeeld over en doorgestort naar de franchisenemers.”
closingvan Project Guinness plaatsgevonden.
post-closingacties in verband met Project Guinness, waaronder uitkering van superdividend. Bij brief van 13 november 2018 heeft Intergamma op de brief gereageerd en BG uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een bespreking op 22 november 2018 met een aantal andere NDFN over de verhouding tussen hen en Intergamma, na afronding van Project Guinness.
3.De gronden van de beslissing
stakeholdersvan Intergamma onvolledig, onjuist en misleidend geïnformeerd.
governancevan Intergamma dat ertoe strekte dat geen aandeelhouder meer dan 30% van de stemrechten in Intergamma zou vertegenwoordigen. Project Guinness is afgerond zonder dat nieuwe ‘spelregels’ zijn opgesteld. Er zijn geen afspraken gemaakt over de verdeling van kosten van de nieuwe organisatie over de verschillende vennootschappen, de verdeling van de transactiekosten en de controle op transacties tussen de verschillende vennootschappen en over de wijze van omgaan met het tegenstrijdige belang. Dit terwijl bij Intergamma de aandeelhouders-franchisenemers met hun hele onderneming aan Intergamma gebonden zijn. Het op 18 december 2018 gedeelde ontwerpconvenant is nog geen begin van een oplossing en doet bovendien geen recht aan het karakter van de vennootschap waarbij de rollen als franchisenemer en aandeelhouder onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
governancevoor Intergamma en onvoldoende bijdraagt aan verbetering van de verhoudingen tussen de NDFN en de DFN. [J] c.s. steunen de verzoeken van BG, met dien verstande dat zij het verzoek tot het verbieden van dividenduitkeringen beperkt willen zien tot andere dan de gebruikelijke dividenduitkeringen.
closingvan Project Guinness ingespannen om in overleg met de NDFN te treden over een te sluiten convenant. Dat overleg vindt nog steeds plaats. De verwijten dienaangaande zijn prematuur en kennelijk alleen bedoeld om, los van het vermogensrechtelijk geschil over de inkoopbonussen, ook een meer vennootschapsrechtelijke grondslag voor het verzoek te kunnen presenteren.
het eventuele extra operationele resultaat ten gunste/ten laste[komt]
van de aanvulling op de van leveranciers ontvangen inkoopbonussen’. Achtergrond hiervan was dat voorheen het ondernemingsresultaat van Intergamma als dividend - dus naar rato van het aandelen belang - werd uitgekeerd, terwijl er geen evenredigheid bestond tussen het aandeel van de individuele franchisenemers in de totale omzet en hun aandelenbelang. Die situatie werd door franchisenemers met een relatief grote omzet en een relatief klein aandelen belang als onrechtvaardig ervaren. De tekst van het huidige artikel 10 lid 3 is bij gelegenheid van de herziening van de modelfranchiseovereenkomst in 2002 vastgesteld. In dat verband is onder meer aan de orde gekomen dat Intergamma geen volledige doorbetaling van de door haar ontvangen inkoopbonus kan toezeggen omdat uitkering daarvan ook afhankelijk is van het gerealiseerde resultaat (zie 2.13).
Vendor Due Diligencerapport dat PwC in 2016 in opdracht van CRH heeft opgesteld en dat indertijd (onder meer) aan BG is toegezonden (zie 2.20) vermeldt ook dat uitkering van de inkoopbonus pas plaatsvindt na vaststelling van het ‘dividend’ van 12%, waarvan twee derde deel wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders en een derde deel wordt gereserveerd.
Het dividendbeleid van Intergamma houdt in dat van het resultaat na belastingen van Intergamma een gedeelte ter grootte van 12% van het eigen vermogen voor twee derde deel (8%) wordt uitgekeerd als dividend en voor een derde deel (4%) wordt toegevoegd aan het eigen vermogen en dat, voor zover het uitkeerbare resultaat groter is dan 12% van het eigen vermogen, dit meerdere wordt uitgekeerd aan de franchisenemers als inkoopbonus (hierna: de inkoopbonus).”