2.8. Tot de stukken behoort een ‘Dienstverleningsdocument/Dienstenwijzer’ (gedagtekend 24 juli 2009). Hierin is – voor zover van belang – het volgende opgenomen:
“In dit document stellen wij ons aan u voor, informeren we u over onze werkwijze en hoe wij worden beloond. Hierdoor weet u waar u aan toe bent als u besluit van onze dienstverlening gebruik te maken.
Wat zijn onze diensten?
(...)(Belanghebbende) selecteert beleggingsfondsen met een uitmuntende verhouding tussen rendement en risico en informeert potentiële beleggers hierover. Indien beleggers dat wensen geven wij hun naam en adresgegevens door aan de beheerder van het betreffende beleggingsfonds.
De informatievoorziening aan potentiële beleggers vindt plaats via nieuwsbrieven, de website […] en via persoonlijke gesprekken. In verstrekte informatie wordt aandacht besteed aan onder andere:
? kenmerken van de door (...)(belanghebbende) geselecteerde fondsen, inclusief rendement, kosten en opzegcondities;
? mogelijkheden om beleggingsrisico’s te beperken;
? het belang en kenmerken van gemiddeld rendement, spreiding en andere kenmerken van risico’s;
? mogelijkheid om het prospectus van de fondsen te raadplegen via de website van (...)(belanghebbende).
Bovengenoemde informatievoorziening gebeurt zodanig dat de potentiële belegger zelf in staat is te bepalen welke beleggingsfondsen voor hem/haar passend zijn.
(…)
Registratie AFM
Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer […]
Onafhankelijke relatie met financiële instellingen
Ons kantoor heeft geen enkele verplichting om financiële producten bij één of meerdere financiële instellingen onder te brengen. Ook heeft geen enkele financiële instelling, zoals bank of verzekeringsmaatschappij, een eigendomsbelang of zeggenschap in onze onderneming. Wij zijn dus een geheel onafhankelijk kantoor en kiezen aanbieders en beleggingsfondsen enkel en alleen op basis van de resultaten en kwaliteit van deze fondsen en de dienstverlening.
Keuze van aanbieders
De markt kent vele aanbieders van beleggingsfondsen. Vaak hebben deze aanbieders vele
beleggingsfondsen. Wij maken een selectie van de instanties waar wij zaken mee doen en kiezen de beste fondsen uit hun aanbod.
Deze selectie maken wij op basis van een groot aantal factoren. Op de eerste plaats of de AFM aan de aanbiedende instantie een vergunning heeft gegeven om in Nederland actief te mogen zijn. Verder kijken wij naar de soliditeit, de historie en de reputatie van de aanbiedende instantie. En of uw geld veilig is gestald. Er dient altijd een scheiding te zijn tussen het bewaken van uw geld door een onafhankelijke bewaarder en het beheren van de fondsen. Dit voorkomt oneerlijke praktijken.
Qua resultaten van de fondsen dient er een voldoende lange handelshistorie te zijn opgebouwd. Bovendien moeten de resultaten een excellente verhouding te zien geven tussen risico en rendement.
Hoe worden wij beloond?
Om onze diensten te kunnen verlenen maken wij bedrijfskosten. Denk aan salarissen, kosten
huisvesting, automatisering, marketing etc.
Voor onze diensten aan klanten en het doorgeven van namen ontvangen wij een vergoeding van de fondsbeheerder die onderdeel vormt van de standaardkosten die door de fondsbeheerder op belegd vermogen in rekening wordt gebracht.
Voor onze dienstverlening betaalt u dus niets extra en drukt derhalve ook niet op de rendementen die u maakt. Alle rendementen die wij in onze informatie laten zien, zijn daarom netto resultaten. De hoogte van de provisie die wij van de fondsbeheerder ontvangen verschilt per aanbieder en fonds en varieert tussen 0,2 en 1% op jaarbasis. Daarnaast ontvangen wij een eenmalige provisie die varieert tussen 0,5 en 2%. Ontvangen wij van de fondsbeheerder alleen een eenmalige provisie, dan varieert die tussen de 4 en 5%.”