ECLI:NL:GHAMS:2011:BR2910
Gerechtshof Amsterdam
- Hoger beroep
- Rechtspraak.nl
Toestand van overeenkomst en acceptatie bij verkoop van aandelen
In deze zaak, die voor het Gerechtshof Amsterdam werd behandeld, ging het om de vraag of er een overeenkomst tot stand was gekomen tussen de besloten vennootschappen Baarn Beheer B.V. en Begonie B.V. aan de ene kant, en de besloten vennootschap Administratie van Vaste Goederen B.V. (AVVG) aan de andere kant. De zaak is ontstaan uit een geschil over de acceptatie van een aanbod tot de verkoop van aandelen. De appellanten, Baarn Beheer en Begonie, stelden dat er op 30 januari 2007 overeenstemming was bereikt over de koopprijs van € 1.700.000,- en de voorwaarden waaronder de aandelenoverdracht zou plaatsvinden. Echter, tijdens een latere bijeenkomst op 29 maart 2007 bleek dat er wijzigingen waren aangebracht in de overeenkomst, waaronder een wijziging van de naam van de koper en de bijlagen die bij de overeenkomst hoorden. Dit leidde tot onenigheid tussen de partijen, waarbij AVVG stelde dat er geen geldige overeenkomst was omdat de wijzigingen niet correct waren doorgegeven.
Het hof heeft in zijn uitspraak op 28 juni 2011 geoordeeld dat de wijzigingen die door de heer [J] waren aangebracht, niet op de juiste wijze waren gecommuniceerd aan AVVG. Het hof concludeerde dat de wijze van communicatie en de aanpassingen aan de overeenkomst, die niet voorafgaand aan de ondertekening waren besproken, hebben geleid tot een situatie waarin AVVG niet kon instemmen met de gewijzigde voorwaarden. De appellanten werden niet ontvankelijk verklaard in hun appel tegen een eerder vonnis van de rechtbank, en het hof bekrachtigde het vonnis van de rechtbank Amsterdam, waarbij de kosten van het geding aan de zijde van AVVG werden toegewezen.
Deze uitspraak benadrukt het belang van duidelijke communicatie en overeenstemming tussen partijen bij het aangaan van contracten, vooral in situaties waarin wijzigingen worden aangebracht aan de voorwaarden van een overeenkomst. Het hof heeft de verantwoordelijkheid van partijen om wijzigingen tijdig en duidelijk te communiceren, onderstreept, en heeft geoordeeld dat de appellanten in dit geval niet aan deze verplichting hebben voldaan.