ECLI:NL:CRVB:2008:BC8677
Centrale Raad van Beroep
- Hoger beroep
- Ch. van Voorst
- H.G. Rottier
- B. Barentsen
- Rechtspraak.nl
Intrekking van WAO-uitkering en de arbeidskundige component
In deze zaak gaat het om het hoger beroep van appellant tegen de intrekking van zijn WAO-uitkering door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv). De intrekking vond plaats op 22 april 2005, waarbij het Uwv stelde dat de mate van arbeidsongeschiktheid van appellant per 23 juni 2005 minder dan 15% was. Appellant heeft bezwaar gemaakt tegen deze beslissing, maar het Uwv verklaarde dit bezwaar ongegrond in een besluit van 4 november 2005. Appellant heeft vervolgens hoger beroep ingesteld, waarbij hij zich liet vertegenwoordigen door mr. A.E.G. de Jong. Betrokkene, de persoon wiens uitkering was ingetrokken, werd bijgestaan door mr. P.J. van der Meulen.
Tijdens de zitting op 13 februari 2008 heeft appellant aangevoerd dat de aanpassingen aan het Claimbeoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) voldoende onderbouwing bieden voor de beoordeling van de arbeidsongeschiktheid. Hij verwees naar rapporten van bezwaararbeidsdeskundigen die de geschiktheid van de functie van productiemedewerker textiel voor betrokkene onderbouwden. De Raad heeft vastgesteld dat de medische grondslag van de intrekking niet ter beoordeling stond, omdat betrokkene geen hoger beroep had ingesteld. De Raad oordeelde dat de arbeidskundige component van de beoordeling niet als een zelfstandig deelbesluit kan worden aangemerkt.
De Centrale Raad van Beroep heeft uiteindelijk de aangevallen uitspraak van de rechtbank vernietigd, maar de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit in stand gelaten. Dit betekent dat de intrekking van de WAO-uitkering niet wordt teruggedraaid, maar dat de rechtbank wel had moeten oordelen over de arbeidskundige grondslag. De Raad heeft appellant veroordeeld in de proceskosten van betrokkene, die in totaal € 966,- bedragen, en heeft bepaald dat het Uwv het griffierecht van € 37,- aan betrokkene moet vergoeden. De uitspraak is gedaan op 26 maart 2008.