ECLI:NL:CRVB:2008:BC7756
Centrale Raad van Beroep
- Hoger beroep
- Ch. van Voorst
- H.G. Rottier
- B. Barentsen
- Rechtspraak.nl
Hoger beroep inzake herziening WAO-uitkering en arbeidskundige beoordeling
In deze zaak gaat het om het hoger beroep van appellante tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 5 april 2006, waarin het beroep tegen een besluit van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv) werd gegrond verklaard. Het Uwv had eerder de WAO-uitkering van appellante, die was vastgesteld op 80 tot 100% arbeidsongeschiktheid, herzien naar 25 tot 35% met ingang van 20 februari 2004. Appellante heeft bezwaar gemaakt tegen deze herziening, maar het Uwv verklaarde dit bezwaar ongegrond. De rechtbank oordeelde dat het Uwv onvoldoende had toegelicht waarom de functiebelasting de functionele mogelijkheden van appellante niet overschreed, en vernietigde het besluit van het Uwv.
In hoger beroep heeft appellante betoogd dat het medisch onderzoek van het Uwv niet zorgvuldig was en dat de medische beperkingen niet correct waren vastgesteld. De Raad voor de Rechtspraak heeft het hoger beroep echter niet-ontvankelijk verklaard, omdat het Uwv na de uitspraak van de rechtbank een nieuw besluit op bezwaar had genomen, waarin het bezwaar van appellante wederom ongegrond werd verklaard. De Raad oordeelde dat het nieuwe besluit geheel in de plaats was getreden van het eerdere bestreden besluit, waardoor appellante geen belang meer had bij een beslissing op het hoger beroep tegen de aangevallen uitspraak.
De Raad heeft verder vastgesteld dat het Uwv van de juiste medische beperkingen is uitgegaan en dat de rapporten van Psychologisch Adviesbureau Lancée B.V. te oud zijn om relevante conclusies te trekken. De arbeidskundige component van de schatting werd voldoende toegelicht in het arbeidskundig rapport van 25 september 2006, en de Raad zag geen aanleiding om een medisch deskundige in te schakelen. De uitspraak werd gedaan op 26 maart 2008, waarbij de Raad de beslissing van de rechtbank bevestigde en het hoger beroep ongegrond verklaarde.