ECLI:NL:CRVB:2005:AT8825

Centrale Raad van Beroep

Datum uitspraak
21 juni 2005
Publicatiedatum
4 april 2013
Zaaknummer
04/1440 NIOAW
Instantie
Centrale Raad van Beroep
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Herziening en terugvordering van betaalde IOAW-uitkering in verband met inkomsten uit Anw-uitkering

In deze zaak gaat het om de herziening en terugvordering van een IOAW-uitkering aan appellant, die sinds 1991 een uitkering ontving op basis van de Algemene Weduwen- en Wezenwet (AWW) en de Algemene nabestaandenwet (Anw). De Centrale Raad van Beroep behandelt het hoger beroep van appellant tegen een uitspraak van de rechtbank Alkmaar, die op 3 februari 2004 een eerder besluit van het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Heiloo had vernietigd, maar de rechtsgevolgen in stand hield. Appellant had bezwaar gemaakt tegen een besluit van 24 april 2002, waarin zijn recht op IOAW-uitkering over bepaalde periodes was herzien en een bedrag van € 22.392,96 van hem was teruggevorderd.

De Raad stelt vast dat appellant, gezien de hoogte van zijn Anw-uitkering, ten tijde van de herziening niet in aanmerking kwam voor de IOAW-uitkering. Appellant betoogt dat hij niet in strijd heeft gehandeld met de inlichtingenverplichting, omdat hij meende dat zijn Anw-uitkering geen invloed had op zijn recht op IOAW. Hij beroept zich op een gesprek met een medewerker van de gemeente, Ebbe, die hem zou hebben verzekerd dat de Anw-uitkering niet relevant was. De Raad oordeelt echter dat appellant zijn inlichtingenverplichting heeft geschonden door geen melding te maken van zijn Anw-uitkering op de door hem ingediende formulieren.

De Raad concludeert dat er geen dringende redenen zijn om van de intrekking van de IOAW-uitkering af te zien en bevestigt de beslissing van de rechtbank. De Raad ziet geen aanleiding voor een veroordeling in de proceskosten. De uitspraak wordt openbaar uitgesproken op 21 juni 2005, waarbij de betrokken rechters en de griffier aanwezig zijn.

Uitspraak

04/1440 NIOAW
U I T S P R A A K
in het geding tussen:
[appellant], wonende te [woonplaats], appellant,
en
het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Heiloo, gedaagde.
I. ONTSTAAN EN LOOP VAN HET GEDING
Namens appellant heeft mr. K.U.J. Hopman, advocaat te Alkmaar, hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Alkmaar van 3 februari 2004, reg.nr. NIOAW 02/1146.
Gedaagde heeft een verweerschrift ingediend.
Het geding is behandeld ter zitting van 31 mei 2005, waar voor appellant is verschenen mr. Hopman, en waar gedaagde zich heeft laten vertegenwoordigen door E.J.M.M. Meijer, werkzaam bij de gemeente Heiloo.
II. MOTIVERING
De Raad gaat uit van de volgende in dit geding van belang zijnde feiten en omstandigheden.
Appellant ontving sinds 1991 een uitkering achtereenvolgens ingevolge de Algemene Weduwen- en Wezenwet (AWW) en de Algemene nabestaandenwet (Anw).
Bij besluiten van 9 juli 1998 en 10 november 2000 heeft gedaagde appellant, met ingang van 2 augustus 1998 respectievelijk 4 oktober 2000, een uitkering ingevolge de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Ioaw) toegekend.
Naar aanleiding van het vermoeden van fraude heeft de sociale recherche van de gemeente Alkmaar onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid van de aan appellant verstrekte Ioaw-uitkering. De bevindingen van dit onderzoek zijn neergelegd in een rapport van 9 april 2002.
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek van de sociale recherche heeft gedaagde bij besluit van 24 april 2002 het recht van appellant op een uitkering ingevolge de Ioaw over de periode van 2 augustus 1998 tot en met 30 juni 2000 en de periode van 4 oktober 2000 tot en met 15 december 2000 herzien (lees: ingetrokken) en een bedrag van € 22.392,96 van hem teruggevorderd.
Bij besluit van 3 september 2002 heeft gedaagde het bezwaar tegen het besluit van 24 april 2002 ongegrond verklaard.
Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank, met bepalingen omtrent griffierecht en proceskosten, het beroep tegen het besluit van 3 september 2002 gegrond verklaard, dit besluit vernietigd en bepaald dat de rechtsgevolgen van het besluit in stand blijven.
Appellant heeft zich in hoger beroep tegen deze uitspraak gekeerd.
Hij heeft daarbij aangevoerd dat hij verontschuldigbaar in de veronderstelling verkeerde dat zijn Anw-uitkering niet van invloed was op zijn recht op een uitkering op grond van de Ioaw, zodat hij ook geen aanleiding heeft gezien deze uitkering op te geven op de maandelijkse inkomstenformulieren. Appellant heeft gesteld dat hij het aanvraagformulier voor de Ioaw-uitkering samen met A. Ebbe (hierna: Ebbe), werkzaam bij de afdeling welzijn van de gemeente Heiloo heeft ingevuld, waarbij Ebbe zou hebben aangegeven dat de Anw-uitkering niet ter zake deed. Appellant acht op grond hiervan de intrekking en terugvordering in strijd met het vertrouwens- en rechtszekerheidsbeginsel.
De Raad komt tot de volgende beoordeling.
Tussen partijen is niet in geschil dat appellant, gelet op de hoogte van de door hem ontvangen Anw-uitkering, ten tijde in geding niet voor een uitkering op grond van de Ioaw in aanmerking kwam.
Appellant stelt zich in wezen op het standpunt dat het feit dat hij op zijn inkomstenformulieren geen opgave heeft gedaan van zijn Anw-uitkering niet in strijd is met de ingevolge artikel 13, eerste lid, van de Ioaw op hem rustende inlichtingenverplichting. Appellant beroept zich daartoe op het vertrouwen dat hij mocht ontlenen aan het gesprek met Ebbe ten tijde van zijn aanvraag van de Ioaw-uitkering.
Niet staat vast wat precies tussen appellant en Ebbe is besproken tijdens het invullen van het aanvraagformulier. Uit het rapport van de sociale recherche blijkt dat Ebbe is gehoord en dat deze heeft verklaard dat hij zich niet méér kan herinneren van het gesprek met appellant dan dat appellant heel precies was. Uit de door appellant in zijn bezwaarschrift van 24 mei 2002 opgenomen weergave van het gesprek met Ebbe blijkt slechts dat de Anw-uitkering discussiepunt is geweest. In ieder geval blijkt ook uit de lezing van appellant niet dat er sprake is geweest van ondubbelzinnige en ongeclausuleerde toezeggingen.
Wat er zij van het verhandelde tussen appellant en Ebbe, de Raad is van oordeel dat appellant hoe dan ook de op hem ingevolge artikel 13, eerste lid, van de Ioaw rustende inlichtingenverplichting heeft geschonden door van de ontvangst van de Anw-uitkering geen opgave te doen op de door hem maandelijks bij gedaagde in te leveren formulieren. Gedaagde heeft appellant maandelijks aanvankelijk een inkomstenformulier en vervolgens een rechtmatigheidsonderzoeksformulier toegezonden. Deze formulieren zijn bedoeld om gedaagde een actueel beeld te geven van de voor de Ioaw-uitkering mogelijkerwijs van belang zijnde feiten en omstandigheden.
Gelet op de redactie van de terzake van inkomsten gestelde vraag op beide formulieren is onmiskenbaar dat opgave moet worden gedaan van alle genoten inkomsten. Dat appellant één maal, bij zijn tweede aanvraag van 6 oktober 2000, melding heeft gemaakt van zijn Anw-uitkering doet daaraan niet af.
Nu voorts niet is gebleken van dringende redenen op grond waarvan van intrekking zou kunnen worden afgezien, is gedaagde daartoe terecht overgegaan. De Raad ziet, anders dan de rechtbank en gelet op het rechtmatigheids- onderzoekformulier over oktober 2000, de grondslag voor de intrekking over de gehele periode in geding in het bepaalde in artikel 17, derde lid, aanhef en onder a, van de Ioaw.
Uit het voorgaande volgt dat tevens is voldaan aan de voorwaarden voor terugvordering als bedoeld in artikel 25, eerste lid, van de Ioaw. De Raad is niet gebleken van dringende redenen als bedoeld in artikel 25, vierde lid, van de Ioaw, zodat aan gedaagde niet de bevoegdheid toekomt om geheel of gedeeltelijk van terugvordering af te zien.
Gelet op het hiervoor gegeven dwingendrechtelijke kader komt de Raad, anders dan de rechtbank, niet toe aan de vraag of appellant redelijkerwijs heeft kunnen begrijpen dat hij teveel uitkering ontving.
Het hoger beroep kan derhalve niet slagen, zodat de aangevallen uitspraak voor bevestiging in aanmerking komt.
De Raad ziet ten slotte geen aanleiding voor een veroordeling in de proceskosten.
III. BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep,
Recht doende:
Bevestigt de aangevallen uitspraak voorzover aangevochten.
Aldus gewezen door mr. R.H.M. Roelofs als voorzitter en mr. H.J. de Mooij en mr. J.J.A. Kooijman als leden, in tegenwoordigheid van S.W.H. Peeters als griffier, en uitgesproken in het openbaar op 21 juni 2005.
(get) R.H.M. Roelofs.
(get) S.W.H. Peeters.