1.2Het begrip “melkvee” is gedefinieerd in artikel 1, eerste lid, aanhef en onderdeel kk, van de Msw en omvat :
3°. jongvee ouder dan 1 jaar, te weten alle runderen van 1 jaar en ouder inclusief overig vleesvee, maar met uitzondering van roodvleesstieren en fokstieren.
In tabel I van bijlage D bij de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (Uitvoeringsregeling) zijn, voor zover hier van belang,de volgende diercategorieën opgenomen:
- melk- en kalf koeien (alle koeien die ten minste éénmaal hebben gekalfd en die voor de melkproductie of de fokkerij worden gehouden; ook koeien die drooggezet zijn alsmede koeien die worden vetgemest en in de mesttijd worden gemolken), met diernummer 100;
- jongvee jonger dan 1 jaar voor de melkveehouderij,
en vrouwelijke opfokkalveren voor de vleesveehouderij tot 1 jaar, met diernummer 101;- jongvee van ouder dan 1 jaar (alle runderen van 1 jaar en ouder inclusief overig vleesvee, maar met uitzondering van roodvleesstieren en fokstieren), met diernummer 102.
- roodvleesstieren van ca. 3 maanden tot de slacht (inclusief ossen en vrouwelijke dieren die op de dezelfde wijze worden gemest), met diernummer 122.
2. Appellante exploiteert een rundveehouderij voor de vleesproductie.
3. Verweerder heeft het fosfaatrecht van appellante in het besluit van 13 januari 2018 vastgesteld op 842 kg. Hij is daarbij uitgegaan van 1 stuk jongvee jonger dan 1 jaar (diercategorie 101) en 38 stuks jongvee ouder dan 1 jaar (diercategorie 102) die op de peildatum van 2 juli 2015 op het bedrijf aanwezig waren. Verweerder heeft geen korting toegepast. Op 19 mei 2018 heeft verweerder de melding in- en uitscharen van appellante toegewezen en het fosfaatrecht van appellante met 340 kg verlaagd. Het fosfaatrecht van appellante is hiermee vastgesteld op 502 kg. In de beslissing op bezwaar van 1 oktober 2018 heeft verweerder het bezwaar van appellante ongegrond verklaard, omdat appellante niet aannemelijk heeft gemaakt dat de dieraantallen niet juist zijn vastgesteld. In het primaire besluit heeft verweerder het besluit van 13 januari 2018 ingetrokken en het fosfaatrecht van appellante vastgesteld op 636 kg. Hij is daarbij uitgegaan van 0 stuks jongvee in diercategorie 101 en 29 stuks jongvee in diercategorie 102. Ook heeft verweerder de melding in- en uitscharen hierin niet meegenomen. In het bestreden besluit heeft verweerder het bezwaar van appellante tegen het primaire besluit ongegrond verklaard, omdat de dieraantallen naar de mening van verweerder juist zijn vastgesteld.
4. Appellante voert aan dat zij ten onrechte voor drie dieren geen fosfaatrechten heeft gekregen. Deze drie dieren moeten worden aangemerkt als melkvee. Appellante verzorgde deze dieren voor een melkveehouder. De dieren zijn geregistreerd in diercategorie 122 omdat zij op dezelfde wijze worden gehouden als het andere (vlees)vee van appellante zelf. De drie dieren waren echter bedoeld voor de melkveehouderij en zijn van een typisch melkvee-ras. Twee van de dieren waren ook al geïnsemineerd en drachtig op het moment dat zij naar appellante zijn gegaan. Na enig moment bleken zij echter niet meer drachtig te zijn en zijn deze twee koeien weer afgevoerd naar de melkveehouder, die ze vervolgens naar de slacht heeft afgevoerd. Het andere dier kon niet drachtig worden, waardoor dit dier ook naar de slacht is afgevoerd. Dit neemt echter niet weg dat het de bedoeling was deze dieren op te laten groeien tot melkkoe. Appellante moet daarom 65,7 kg fosfaatrecht meer krijgen.
5. Verweerder stelt zich op het standpunt dat het fosfaatrecht juist is vastgesteld. Uit het overzicht van appellante volgt dat de drie dieren tot diercategorie 122 (roodvleesvee van ca. 3 maanden tot de slacht (inclusief ossen en vrouwelijke dieren die op dezelfde wijze worden gemest)) behoren. Dit houdt volgens verweerder in dat niet alleen roodvleesstieren, maar ook vrouwelijk jongvee dat op dezelfde wijze wordt gemest, van diercategorie 102 wordt uitgezonderd. Het is aan appellante om aan te tonen dat de betreffende dieren ten onrechte in diercategorie 122 zijn geregistreerd. Daarin is zij niet geslaagd.