Uitspraak
RECHTBANK Zeeland-West-Brabant
1.[eiser 1] ,
2.
[eiser 2],
1.De procedure
2.De feiten
3.Het geschil
4.De beoordeling
“(achter) terrein” is het gehele perceel bedoeld, dus inclusief het parkeerterrein dat grenst aan het perceel van [eisers] Nu daar geen toegangscontrolesysteem is gerealiseerd, is het (achter)terrein nog altijd zonder belemmering toegankelijk voor onbevoegden. Partijen zijn overeengekomen dat onbevoegden geen toegang
“kunnen”verkrijgen tot het (achter)terrein. Dit betekent dat het perceel fysiek dient te worden afgesloten om onbevoegden de toegang onmogelijk te maken. Dat is niet gebeurd. Er zijn diverse manieren om een toegangscontrolesysteem in te richten. Partijen hebben de wijze van toegangscontrole bij het sluiten van de vaststellingsovereenkomst voor nadere invulling open gelaten.
Uitsluitend bezoekers en medewerkers [zorgvilla]”, zodat duidelijk is dat het privéterrein betreft en onbevoegden daar niets te zoeken hebben.
“(achter)terrein”geldt dat partijen daar in de vaststellingsovereenkomst zelf geen nadere omschrijving van hebben gegeven. Wel is er voorafgaand aan het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst over gesproken. De rechtbank verwijst naar de e-mailwisseling tussen [eiser 1] en [naam] , weergegeven in de feiten onder 2.9 en 2.10. [eiser 1] benoemt in zijn e-mail expliciet de toegang tot de parkeerplaatsen. Ook noemt hij de [straat] , de straat die aan de voorkant van het perceel van [gedaagde] ligt. De parkeerplaatsen zijn vanaf de [straat] bereikbaar. Hieruit volgt naar het oordeel van de rechtbank dat [eiser 1] met de afspraak (ook) de toegang voor onbevoegden tot het parkeerterrein voor ogen had. Door vervolgens instemmend te reageren, heeft [naam] geaccepteerd dat de afspraak eveneens ziet op het parkeerterrein, en niet slechts op het deel van het terrein dat in gebruik is als tuin. Op de zitting heeft [naam] toegelicht dat de tekst van de vaststellingsovereenkomst is opgesteld door [B.V. 2] . [B.V. 2] heeft dus de bewoording
“(achter)terrein”gekozen. Gelet op de voorafgaande e-mailwisseling mochten [eisers] ervan uitgaan dat met
“(achter)terrein”ook het parkeerterrein wordt bedoeld. De gekozen bewoording duidt ook niet evident op een andere uitleg, zodat [eisers] ook niet hoefden te twijfelen aan die uitleg. De rechtbank is dan ook van oordeel dat het begrip
“(achter)terrein”in de bepaling zo moet worden uitgelegd dat daarmee wordt gedoeld op het gehele perceel, inclusief het parkeerterrein.
I. primair en subsidiair een specifieke invulling van de gemaakte afspraken te vorderen onder de noemer van nakoming van de afspraak in de vaststellingsovereenkomst, vorderen [eisers] méér dan overeengekomen is. [gedaagde] voert dat terecht aan.
I. subsidiair gevorderde camerasysteem, zodat dit deel van de vordering zal worden toegewezen. [eisers] hebben niet nader omschreven wat zij onder een ‘actieve monitoring’ verstaan, zodat om die reden dit deel van de vordering niet zal worden toegewezen.
‘Uitsluitend bezoekers en medewerkers [zorgvilla] ’gehandhaafd blijft. [gedaagde] zou daar nog een bord met de mededeling “verboden voor onbevoegden, camerabewaking” aan toe kunnen voegen.