4.3Naar het oordeel van de rechtbank is het onderzoek door de verzekeringsartsen voldoende zorgvuldig geweest. Zij waren op de hoogte van de klachten van eiseres, waaronder haar cognitieve klachten en klachten aan de rug. De verzekeringsartsen hebben naar die klachten onderzoek verricht. De primaire arts heeft eiseres gezien op het spreekuur, haar lichamelijk en psychisch onderzocht en dossieronderzoek verricht. De verzekeringsarts b&b heeft eiseres tweemaal gezien op een hoorzitting, haar lichamelijk onderzocht en haar dossier bestudeerd. Daarmee is het medisch onderzoek zorgvuldig verricht.
Eiseres heeft gesteld dat haar beperkingen niet juist zijn vastgesteld en dat een verdergaande urenbeperking gesteld had moeten worden. Verder stelt zij dat een nieuw NPO verricht had moeten worden.
In beroep heeft eiseres de resultaten van een nieuw NPO van 13 december 2023, verricht door [psycholoog] , die zij eigener beweging heeft laten verrichten, overgelegd.
Door de psycholoog wordt geconcludeerd dat de resultaten van het NPO uit 2012 worden teruggezien, maar in mindere mate. Er wordt een laaggemiddeld werkgeheugen gezien, bij wel gemiddelde andere geheugenprocessen. Verder een net wat tragere informatieverwerking bij een zeer intensieve auditieve concentratietaak. Verdere concentratietaken worden wel op gemiddeld niveau gemaakt, waarbij eiseres compenseert door haar gezichtsveld en geluiden af te sluiten. Eiseres heeft, zoals zij aangeeft, geleerd te compenseren door het PRET-principe. Verder worden volgens de psycholoog depressieve kenmerken aangegeven, waar deels de cognitieve/belastbaarheidsproblemen deze score beïnvloeden.
[verzekeringsarts b&b 2] heeft in reactie op dit NPO gesteld dat hieruit geen ernstige cognitieve beperkingen blijken. [verzekeringsarts b&b 2] ziet daarom geen reden om meer of verdergaande beperkingen in de FML, waarin al forse beperkingen op Persoonlijk functioneren zijn gesteld, aan te nemen.
De rechtbank acht deze reactie afdoende. Uit dit nieuwe NPO kan de rechtbank niet afleiden dat de verzekeringsartsen een onjuist beeld hadden van de klachten en beperkingen van eiseres en dat eiseres meer beperkt is dan door de verzekeringsartsen is aangenomen. De rechtbank ziet dan ook geen reden om het medisch onderzoek vanwege het achterwege laten van een nieuw NPO onzorgvuldig te achten. De rechtbank betrekt hierbij dat de verzekeringsarts b&b in een eerdere rapportage van 16 januari 2023 afdoende heeft gemotiveerd dat er op dat moment geen argumenten waren om een NPO te laten verrichten.
Ter zitting heeft eiseres gesteld dat haar algehele functioneren veel trager is. Het duurt veel langer om informatie te verwerken. Daarnaast missen er in de FML lichamelijke beperkingen, zoals aan de handen en voeten.
De rechtbank stelt vast dat eiseres in de FML al beperkt is op hoog handelingstempo (beoordelingspunt 1.8.5). Niet is gebleken van een
aanmerkelijkvertraagd handelingstempo in het dagelijks functioneren, hetgeen [verzekeringsarts b&b 1] ook heeft geconstateerd in zijn rapportage van 22 juli 2022. Een beperking op handelingstempo in het dagelijks leven (beoordelingspunt 1.7) of een andere beperking dan op beoordelingspunt 1.8.5. acht de rechtbank daarom niet aan de orde.
Met betrekking tot de geclaimde beperkingen aan handen en voeten overweegt de rechtbank dat door de primaire arts bij lichamelijk onderzoek geen bewegingsbeperkingen in handen of voeten zijn vastgesteld. Wel is door hem verminderde kracht in beide handen geconstateerd. Uit de medische informatie in het dossier kunnen evenmin verdergaande beperkingen ten aanzien van handen of voeten worden afgeleid. Overigens zijn in de FML onder meer beperkingen gesteld op localisatiebeperkingen, hand- en vingergebruik, werken met toetsenbord en/of muis, tastzin, trappenlopen, lopen en staan. De rechtbank gaat ervan uit dat daarmee ook handen en voeten worden ontlast en ziet geen reden voor de conclusie dat voor wat betreft de handen en voeten verdergaande beperkingen gesteld hadden moeten worden.
Ten aanzien van de urenbeperking heeft de verzekeringsarts b&b, onder verwijzing naar de standaard Duurbelastbaarheid in Arbeid, gesteld dat er geen reden is voor een verdergaande urenbeperking, omdat er geen sprake is van onderliggend medisch substraat dat maakt dat er een dusdanig energieverlies is dat eiseres ook in passend licht fysiek/energetisch belastende arbeid geen normale werkweek kan functioneren. Daarnaast is er vanwege verminderde beschikbaarheid of preventief volgens de verzekeringsarts b&b geen reden voor een urenbeperking.
Naar het oordeel van de rechtbank heeft de verzekeringsarts b&b hiermee afdoende gemotiveerd dat een urenbeperking niet aan de orde is. Bevestiging dat een urenbeperking op energetische gronden niet aan de orde is, kan voorts worden gevonden in het dagverhaal – zoals opgenomen in de rapportage van de primaire arts – waaruit niet blijkt van een grote recuperatiebehoefte.
Dat in de verslaglegging niet is opgenomen dat eiseres niet met tien vingers kan typen en niet beschikt over talenkennis, betekent naar het oordeel van de rechtbank niet dat het medisch onderzoek onzorgvuldig is geweest of de medische verslagen onjuist. Het niet met tien vingers kunnen typen en geen talenkennis hebben, zijn geen zelfstandige beoordelingspunten in de FML. Deze punten zijn wel door de arbeidsdeskundigen betrokken bij de beoordeling van de geduide functies.
Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat er geen reden is om te concluderen dat de verzekeringsartsen geen goed beeld hadden van de klachten en beperkingen van eiseres en dat zij haar belastbaarheid niet juist hebben ingeschat. De rechtbank gaat dan ook uit van de juistheid van die belastbaarheid, vastgelegd in de FML van 22 juli 2022.
Zijn de aan de schatting ten grondslag gelegde functies geschikt?