Uitspraak
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 10 juli 2023 in de zaak tussen
[belanghebbende], uit [plaats 1], belanghebbende,
de inspecteur van de belastingdienst, de inspecteur.
Inleiding
Beoordeling door de rechtbank
Feiten
‘Wat is het doel van deze rit?’als antwoord vermeld
: ‘onderweg met vrienden’. Bij
‘Verklaring bestuurder / bijzonderheden’staat het volgende vermeld:
- Hij de eigenaar is van voornoemde personenauto;
- Hij als enige rijdt in deze personenauto;
- Hij sinds 3.5 jaar woont op adres in [plaats 1];
- Hij een zorgverzekering heeft in Nederland bij (…);
- Ten, naam gestelde [X] zijn vader is, welke permanent verblijft op zijn adres in [plaats 3] Roemenie;
- Ten naam gestelde [X] nog nooit in Nederland is geweest;(…)”
Motivering
- dit kenteken heeft nimmer op naam van belanghebbende gestaan; belanghebbende is hierover nooit motorrijtuigenbelasting verschuldigd geweest;
- dit kenteken stond als laatste vanaf 25 mei 2017 geregistreerd in de bedrijfsvoorraad van een autohandelaar;
- dit kenteken stond vanaf 10 oktober 2017 geregistreerd als export, waarna er nog 14 dagen mag worden gereden met gebruik van het Nederlandse kenteken;
- de exportregistratie is geschiedt op naam van [belanghebbende] met het adres van [naam].
- Ongedateerde foto's van de beschadigde auto op het [straatnaam 2] in [plaats 1] (volgens het bezwaarschrift van belanghebbende): deze foto’s wijzen er eerder op dat belanghebbende juist wel de beschikkingsmacht had over de auto dan dat belanghebbende die beschikkingsmacht niet had. Bovendien staan in het controleformulier (zie 4.2 en 4.3) twee meldingen van de vernielde auto aan het Paletplein van februari 2019. Het lijkt erop dat de foto’s betrekking hebben op die periode en niet op augustus 2021.
- Vignet-documenten Roemenië: twee documenten vallen gezien de data ervan buiten de naheffingsperiode. De overige twee documenten betreffen een vignet voor een week in augustus 2019 en een vignet voor een week in april 2021. De rechtbank acht aannemelijk dat deze vignetten zijn gebruikt voor een bezoek van belanghebbende aan Roemenië en deze bewijzen niet dat belanghebbende gedurende één of meerdere tijdvakken niet de beschikkingsmacht had over de auto.
- Schadeformulier met verzekeringsdocument in het Roemeens: op deze documenten staat de naam van belanghebbende en niet die van zijn vader.
- Koopovereenkomst in het Roemeens van 26 augustus 2018: voor zover belanghebbende heeft willen bewijzen dat zijn vader de eigenaar is, dan is dat niet relevant, aangezien het gaat om wie de beschikkingsmacht heeft over de auto (zie 5.2). Overigens lijkt het erop dat juist de vader als verkoper staat vermeld en belanghebbende als koper.
- Roemeense keuringscertificaten van 7 januari 2020 en 12 april 2021: deze zeggen onvoldoende over de beschikkingsmacht van belanghebbende over de auto. De rechtbank acht aannemelijk dat een auto met een Roemeens kenteken ook in Roemenië moet worden gekeurd.
- Verzekeringsdocumenten van de auto op naam van de vader van belanghebbende: deze documenten vallen deels buiten de naheffingsperiode. De rechtbank acht aannemelijk dat een auto met een Roemeens kenteken zal moeten voldoen aan de Roemeense wettelijke aansprakelijkheidswetgeving inclusief verplichte tenaamstelling van het verzekeringsbewijs op de kentekenhouder. De documenten zeggen dan niets over de feitelijke beschikkingsmacht over de auto.
- Drie niet of nauwelijks leesbare bonnen/betalingsbewijzen: volgens de gemachtigde van belanghebbende zijn dit bonnen van een garagebedrijf in Roemenië en beschikt belanghebbende niet meer over de originele bonnen. Nu deze bonnen niet of nauwelijks leesbaar zijn en niet is vast te stellen waar de bonnen betrekking op hebben, kan op basis van deze bonnen niet worden vastgesteld of belanghebbende wel of niet de beschikkingsmacht had over de auto.