3.1.Tussen partijen staan – voor zover van belang – de volgende feiten in rechte vast:
[eiser] heeft op 29 juli 2020 bij [gedaagde] een BMW 428i cabrio gekocht met [kenteken] (hierna: “de auto”). De auto heeft het bouwjaar 2014 en bij verkoop bedroeg de kilometerstand circa 79.000 kilometer. [eiser] heeft een bedrag betaald ad € 31.000,00;
vanwege klachten binnen drie maanden na aankoop heeft [eiser] BMW dealer Renova in Tilburg (hierna: “Renova”) verzocht om de auto te onderzoeken. Renova heeft in een e-mailbericht van 5 november 2020 het volgende aangegeven:
“Gevonden oorzaak in werkplaats.
Zijschermen L en R achter vol met water, (afvoeren verstopt)
Door het klotsen van het water, is het water in de koffer ruimte terecht gekomen waardoor de koffer ruimte vochtig is en we zien ook schimmelplekken in de bekleding.
Door het water wat in de kofferruimte is gekomen is de audioversterker linksachter in kofferruimte nat geworden en heeft deze intern kortsluiting gemaakt.
Verdere diagnose nodig om de bekabeling te controleren vermoedelijk is de bekabeling helemaal gecorrodeerd.
Het is nu niet mogelijk om het cabrio dak te openen deze reageert niet meer. Verdere diagnose nodig om te achterhalen wat er aan de hand is. Maar vermoedelijk is het overtollige vocht / water in de auto de oorzaak.”;
[eiser] heeft [gedaagde] bij brief van 6 november 2020 in gebreke gesteld en hem verzocht om voor kosteloos herstel zorg te dragen;
in een e-mailbericht van 8 november 2020 bericht [gedaagde] als volgt:
“Zoals ik eerder telefonisch heb aangegeven valt water/vochtschade niet onder de garantie. Tevens heb ik u het telefoonnummer van Multipart Garantie gegeven. Deze partij heeft de garantie aan u verstrekt. Multipart Garantie heeft mij ook aangegeven dat water/vochtschade niet onder de garantie valt. Tevens heeft u ook een garantie overeenkomst ontvangen en ondertekend.”
per brief van 21 december 2020 heeft [eiser] de overeenkomst ontbonden en [gedaagde] verzocht om terugbetaling van het bedrag ad € 31.000,00;
[eiser] heeft Renova per e-mailbericht van 30 december 2020 verzocht om te bevestigen dat de afvoeren verstopt waren en dat dit niet kan zijn gebeurd in de twee maanden dat [eiser] de auto in bezit had. In een e-mailbericht van diezelfde datum heeft Renova gereageerd:
“Het lijkt ons hoogst onwaarschijnlijk dat de verstopping die wij geconstateerd hebben op 5 nov 2020, van de afvoeren van de beide achter schermen zich in 2 maanden voordoen.
Uit onze ervaring met deze type auto’s zien we in de praktijk dat het afvoerputje in een langere tijd langzaam dicht slippen.
Waardoor het water niveau in beide achter schermen stijgt en dan in bochten of met remmen het water over de rand klotst en dan naar de kofferbak overloopt.”
[gedaagde] heeft Revo Automotive per e-mailbericht van 9 maart 2021 gevraagd binnen welke termijn de afvoerleidingen van een BMW 428i cabriolet F33 verstopt kunnen raken, op welke manier het mogelijk is dat er water binnendringt in de auto en hoe kortsluiting in de auto kan ontstaan. In een e-mailbericht van diezelfde datum bericht Revo Automotive aan [gedaagde] :
“Hier zit geen termijn aan vast. Het kan binnen een paar weken zijn maar het kan ook binnen een paar maanden zijn dat afvoerleidingen verstopt kunnen raken. Ik kan helaas niet in de toekomst kijken.
Dit kan een aantal oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld als er bladeren, takken vuil/modder in de afvoerleiding vast komen te zitten. Dit kan vrij snel gaan.
As de auto vlakbij bomen geparkeerd staat kan de afvoer ook snel verstopt raken want hars afval uit bomen kan ook een boosdoener zijn. Dit is bekend bij de BMW dealer.
Het kan ook door de weersomstandigheden zijn zoals bijvoorbeeld ondergrond waarop je rijdt bijvoorbeeld landbouwgebied, hoeveelheid regen, vies water (modder)
Dit kan ook in combinatie zijn gebeurd.
Oorzaak binnendringen van water is waarschijnlijk dat er een raampje open stond of het dak was open of niet goed dicht. Water kan ook binnendringen als je door een grote plas water rijdt. Daar zijn auto’s niet voor gemaakt.
Een andere reden waarom er water binnen gedrongen kan zijn is als de rubbers niet schoon of beschadigd zijn.”
de RDW heeft bij e-mailbericht van 11 oktober 2021 aan [gedaagde] bericht:
“Heeft uw voertuigernstige schadewordt het voertuigafgewezenen dient de ernstige schade dusdanig te worden herstelt dat deze niet meer onder ernstige schade valt.
Ernstige schade:
1. waarvan de dragende carrosseriedelen ernstig zijn vervormd;
2. waarvan de langsbalken van het chassis ernstig zijn vervormd;
3. waarvan één of meer deurstijlen ernstig zijn vervormd;
4. waarvan het dak is verwijderd of de deur- of raamstijlen zijn doorgeknipt;
5. waarvan één of meer wielophangingen ernstig zijn vervormd in combinatie met één van de overige punten;
6. Met ernstige brand- of waterschade, of
7. waarvan het frame ernstig is beschadigd.
Indien het voertuigen ernstige schade heeft en/of (gedeeltelijk) is herstelt zal het voertuig altijd voor eenschadekeuringmoeten worden beoordeeld.
Er wordt wel een kenteken (na betaling BPM) afgegeven echter met een wacht op keuren status. Deze wordt pas verwijderd als na herstel van het voertuig er een schadekeuring met resultaat “goedkeur” is uitgevoerd.”;
i. [gedaagde] heeft Bol Expertise op 18 oktober 2021 gevraagd om te constateren dat de auto tijdens de door Bol Expertise uitgevoerde BPM taxatie van 3 juni 2020 geen (water) lekkages, vochtschade en schimmelschade had en dat de afvoerleidingen ook niet verstopt waren. In een e-mailbericht van 18 oktober 2021 verklaart Bol Expertise het volgende:
“Bij deze kan ik u meedelen dat ten tijde van onze taxatie d.d. 03-06-2020 aan het betreffende voertuig met [VIN nummer] geen visuele tekenen van de door u genoemde schades aanwezig waren, daar wij deze anders hadden vermeld in onze rapportage. (Onze rapportage heeft als doel alle zichtbare beschadigingen / gebreken te beschrijven met een bijbehorende herstelkosten calculatie.)”.