Overwegingen
1. Eiser werkt bij de Belastingdienst . Hij werkte eerst bij de Belastingdienst/MKB (midden- en kleinbedrijf) in Breda. Hij werkt vanaf 1 november 2016 bij de Belastingdienst/ Douane Roosendaal in Breda.
Waar gaat het in deze zaak over?
2. Partijen verschillen van mening over de vraag of eiser bij de overgang naar de Douane recht heeft op een mobiliteitstoeslag.
3. De staatssecretaris maakt onderscheid tussen een functionele en een geografische mobiliteitstoeslag. De rechtbank zal eerst beoordelen of eiser recht heeft op een functionele mobiliteitstoeslag.
Wanneer heeft eiser recht op een functionele mobiliteitstoeslag?
4. De ambtenaar aan wie een andere functie wordt opgedragen, heeft recht op een eenmalige mobiliteitstoeslag van 50% van zijn salaris. Er moet dan wel sprake zijn van een dienstbelang. Als de nieuwe functie deel uit maakt van een loopbaanregeling, dan bestaat er geen recht op de eenmalige mobiliteitstoeslag.
Maakt de nieuwe functie deel uit van een loopbaanregeling?
5. De Belastingdienst kent individuele functies en groepsfuncties. De groepsfuncties zijn veruit in de meerderheid. Een groepsfunctie bestrijkt - voor zover hier van belang - een aantal salarisschalen en omvat een reeks van uiteenlopende werkzaamheden die per groepsfunctie in algemene bewoordingen zijn getypeerd. Welke van deze werkzaamheden aan de ambtenaar worden opgedragen, wordt van geval tot geval bepaald. Binnen de groepsfunctie kunnen de werkzaamheden van de ambtenaar worden gewijzigd en kan de ambtenaar een ontwikkeling in salariëring doormaken. Gelet daarop zijn de groepsfuncties bij de Belastingdienst als een loopbaanregeling te beschouwen.
6. Eiser is bij zijn overgang van de MKB naar de Douane in dezelfde groepsfunctie gebleven (groepsfunctie F). De nieuwe functie maakt daarom deel uit van een loopbaanregeling. Het maakt daarbij niet uit dat eiser van het ene organisatieonderdeel ( MKB , oftewel ‘blauw’) naar het andere organisatieonderdeel ( Douane , oftewel ‘groen’) is gegaan. Eiser komt dus in principe niet in aanmerking voor een functionele mobiliteitstoeslag.
7. Omdat groepsfuncties als een loopbaanregeling zijn te beschouwen en om die reden het merendeel van de functies bij de Belastingdienst bij voorbaat van een mobiliteitstoeslag zou zijn uitgesloten, is er voor belastingambtenaren een eigen beleid ontwikkeld.
Uitgangspunt van dit beleid is dat normale functieontwikkelingen, zoals het wijzigen van het samenstel van opgedragen werkzaamheden binnen een groepsfunctie, niet tot toekenning van een mobiliteitstoeslag leiden. Dit is anders indien de wijziging niet als onderdeel van de normale loopbaanontwikkeling kan worden aangemerkt. Hiervan kan onder meer sprake zijn in situaties waarbij een verplichting wordt opgelegd om voor het verrichten van de desbetreffende werkzaamheden een specifieke, substantiële opleidingsmodule te volgen.
Daarnaast moet er sprake zijn van een andere functie waarbij het belang van de dienst is gelegen in het opdragen van juist die andere functie of van geografische mobiliteit.
Heeft eiser een specifieke, substantiële opleidingsmodule gevolgd?
8. Partijen verschillen van mening over de vraag of eiser een specifieke, substantiële opleidingsmodule heeft gevolgd. Eiser vindt van wel en de staatssecretaris vindt van niet. Volgens de staatssecretaris wordt op dit moment alleen de opleiding tot EDP-auditor als specifieke, substantiële opleidingsmodule aangemerkt. Deze opleiding duurt 78 weken, waarbij men 2 tot 3 contactdagen per week heeft.
9. Eiser heeft voor zijn overgang naar de Douane een ‘verkorte F-opleiding Blauw naar Groen’ gevolgd. Deze duurde in totaal 5 maanden. Volgens de staatssecretaris ging het daarbij om 48 bijeenkomsten en 4 praktijkdagen. Dit zou betekenen dat eiser gemiddeld 2 dagen per week bezig was met de opleiding. Tijdens de zitting heeft eiser echter verteld dat de overige dagen bedoeld waren voor zelfstudie. De staatssecretaris heeft dit niet betwist, zodat de rechtbank van dit gegeven zal uitgaan.
Het gaat hier dus om een opleidingsmodule van 5 dagen per week (contactdagen en zelfstudie), gedurende 5 maanden. Dat is een ruime opleidingsverplichting. De rechtbank vindt dat er in dat geval sprake is van een specifieke, substantiële opleidingsmodule. Eiser krijgt op dit punt dus gelijk.
Is er sprake van een dienstbelang bij het opdragen van juist die Douane -functie?
10. Tussen partijen is niet in geschil dat er sprake is van een dienstbelang bij het opdragen van juist die functie bij de Douane . Dit punt staat daarom niet in de weg aan het toekennen van een mobiliteitstoeslag.
Wat is de uitkomst van deze zaak?
11. De rechtbank is van oordeel dat eiser op grond van het begunstigende beleid voor belastingambtenaren in aanmerking komt voor een eenmalige (functionele) mobiliteitstoeslag. Het is daarom niet meer nodig om te beoordelen of eiser in aanmerking komt voor een geografische mobiliteitstoeslag.
12. Het beroep is gegrond en de rechtbank vernietigt het bestreden besluit. Omdat de rechtbank vindt dat eiser in aanmerking komt voor een functionele mobiliteitstoeslag, zal de rechtbank zelf in de zaak voorzien. Het besluit van 25 augustus 2017 zal worden herroepen en de rechtbank zal de staatssecretaris opdragen om aan eiser een eenmalige mobiliteitstoeslag te verstrekken.
13. Omdat de rechtbank het beroep gegrond verklaart, moet de staatssecretaris aan eiser het door hem betaalde griffierecht vergoeden.
14. De rechtbank veroordeelt de staatssecretaris in de door eiser gemaakte proceskosten. De proceskosten worden berekend volgens het Besluit proceskosten bestuursrecht. De staatssecretaris wordt veroordeeld om de kosten van rechtsbijstand te vergoeden. Deze kosten stelt de rechtbank vast op € 2.048,- (1 punt voor het indienen van het bezwaarschrift, 1 punt voor de telefonische hoorzitting, 1 punt voor het indienen van het beroepschrift, 1 punt voor het verschijnen op de zitting, met een waarde per punt van € 512,- en een wegingsfactor 1).