2.4De rechtbank overweegt dat de ontzegging van de toegang tot de gebouwen en het verlenen van buitengewoon verlof ordemaatregelen zijn waarvan toepassing onderworpen is aan een terughoudende rechterlijke toetsing. Aan de ontzegging van de toegang tot de gebouwen en tot het verlenen van buitengewoon verlof heeft de korpschef ten grondslag gelegd dat eiseres zich niet heeft gehouden aan de dienstopdracht van 27 november 2012.
De rechtbank overweegt hierover dat uit het dossier blijkt dat de verhouding tussen eiseres en de korpsleiding al enige tijd onder druk stond. Aanleiding hiervoor is, eenvoudig gezegd, dat eiseres de ambitie heeft om zich door te ontwikkelen naar een strategisch niveau (de zogenaamde Strategische Leergang Leidinggevenden (SLL) en dat de korpsleiding haar niet aanmerkt als potentiële kandidaat.
De wijze van communiceren door eiseres hierover, is de korpschef niet welgevallig en dit heeft onder meer geleid tot de brieven van 29 april 2011 en 27 november 2012. Bij brief van 29 april 2011 is eiseres door haar korpschef het volgende medegedeeld:
“
Zoals ik u eerder in mijn brief van 7 september 2010 schreef, draag ik nogmaals op te stoppen met het sturen van e-mails met suggestieve en insinuerende teksten over de integriteit van mijn korpsleiding, de divisieleiding van SO en de districtsleiding van Tilburg. Door de woordkeuze, de toon en de frequentie van deze e-mails dreigt langzamerhand een situatie te ontstaan, waarin de werkverhoudingen onherstelbaar verstoord raken. Ik moet u er helaas op wijzen, dat als u deze manier van communiceren voortzet, een ongevraagd ontslag niet zal kunnen uitblijven.
Ik vraag u om mijn eerder genomen beslissingen omtrent uw loopbaan te respecteren en vanuit een professionele beroepshouding uw werk bij de divisie Sturingsondersteuning te hervatten. Bij een dergelijke professionele houding hoort het kunnen accepteren van beslissingen zonder deze steeds opnieuw ter discussie te willen stellen.”
Bij brief van 27 november 2012 heeft haar teamchef namens de korpsbeheerder aan eiseres medegedeeld dat zij zich niet heeft gehouden aan de dienstopdracht van 29 april 2011. Verder staat in die brief het volgende vermeld:
“
Voor alle duidelijkheid wil ik nog benadrukken dat de u hierbij geboden kans de laatste zal zijn. Gelet immers op de omvang van het dossier – de afgelopen jaren heeft u vele mails gestuurd, terwijl er bovendien nog sprake is van een grote hoeveelheid niet geregistreerde SMS-berichten – en het hierin door u geëtaleerde gedrag, zal bij een eerstvolgende keer waarin sprake is van doorgaand gedrag onmiddellijk tot ontslag worden overgegaan. Ik draag u derhalve andermaal op de door de korpsleiding genomen beslissing om u niet toe te laten tot het strategische niveau te respecteren. Dit betekent concreet onder meer het volgende:
• u stopt met het sturen van mails of SMS-berichten aan uw leidinggevenden of de korpsleiding; slechts berichten die noodzakelijk zijn voor de goede uitoefening van uw functie en los staan van uw ongenoegen over uw doorgroei zijn toegestaan;
• u stuurt geen mails of SMS-berichten over toelating tot het strategische niveau of een ontwikkeling in die richting;
• u stuurt geen mails of SMS-berichten die door toon, woordkeuze of misplaatste vergelijkingen de werkverhoudingen onder druk zetten;
• u onthoudt zich van het uiten van uw ongenoegen over uw loopbaan en alles wat daarmee samenhangt op social media en aan derden.”
Nadat eiseres bij e-mail van 21 januari 2013 haar conceptbeoordeling heeft ontvangen, heeft eiseres diezelfde dag een e-mail aan het collega’s van het team Noodhulp Bergen op Zoom gestuurd. Hierin staat het volgende vermeld:
“
Beste collega’s,
Bijgaand treffen jullie als bijlage mijn beoordelingsverslag die ik vandaag per mail gekregen heb van de districtsleiding van Bergen op Zoom. De beoordeling betreft mijn functioneren als teamchef op team Noodhulp met als eindoordeel een onvoldoende.
Ik maak mijn beoordeling transparant en mogen jullie kennis nemen van de inhoud hiervan, omdat ik mijzelf hierin niet herken en dit bij jullie wens te checken.
Ik kan er natuurlijk naast zitten en wil graag jullie zienswijze weten, voordat ik hierover in gesprek ga met de leiding.
Deze punten zijn nooit eerder aan mij kenbaar gemaakt of besproken. Ik heb het afgelopen jaar van iedereen alleen maar te horen gekregen, dat ik prima functioneerde als teamchef en had ik hierdoor de indruk dat iedereen tevreden was.
Ik ben dan ook benieuwd of jullie je kunnen vinden met de inhoud van deze beoordeling, daar jullie in mijn ogen als de beste een oordeel kunnen geven over mijn functioneren als teamchef van team noodhulp.
Ik heb een onvoldoende gekregen op competenties zoals leidinggeven, communicatief vaardig, organisatiebewust, overwicht, etc.
Hoe zouden jullie mij beoordeeld hebben op deze competenties en mijn totale functioneren als jullie teamchef?
Mocht je mij herkennen in deze beoordeling, dan hoef je niet te reageren.
Mocht je mij daarentegen niet in deze beoordeling herkennen, gelieve binnen een week te reageren richting [naam persoon] met CC naar mij en jouw zienswijze cq oordeel over mijn functioneren als teamchef van noodhulp kenbaar te maken.
Je mag hiervoor het bijgevoegd beoordelingsformulier gebruiken (leegmaken en zelf opnieuw invullen) of een mail maken met vermelding van jouw zienswijze en oordeel. Onderbouw zover het lukt met concrete voorbeelden waarom je iets vindt.
Ik ga binnenkort hierover in gesprek met de leiding en wil graag jullie zienswijze hierin meenemen.”
Bij e-mail van 23 januari 2013 heeft eiseres aan haar collega’s als aanvulling op de e-mail 21 januari 2013 medegedeeld dat:
“ je uiteraard niet hoeft te reageren als je dit niet wenst. Ik kan me voorstellen dat je na afweging van bepaalde zaken, oogpunt van eigen belang, je loyaliteitgevoel, ons huidig systeemdenken etc. niet wenst te reageren op mijn mail in een onzekere tijd als deze.
Dit wil ik als aanvulling toevoegen, omdat ik weet dat geen reactie nog niet wil zeggen dat je het eens bent met deze gang van zaken enof de inhoud van deze beoordeling. Daar spelen uiteraard een hoop andere factoren en belangen mee om wel of niet te reageren.
Met dank voor jullie aandacht.”
De rechtbank overweegt dat eiseres haar collega’s van het Team Noodhulp hiermee betrekt in haar geschil over haar beoordeling. Door de toonzetting en inhoud van de e-mail van
21 januari 2013 kunnen collega’s in een loyaliteitsconflict worden gebracht en kunnen de verhoudingen binnen het team verstoord raken. De stelling van eiseres dat om 360° feedback wordt gevraagd kan de rechtbank niet volgen, nu eiseres uitdrukkelijk stelling neemt tegen deze beoordeling. Van een open vraag is derhalve geen sprake. Juist doordat eiseres aangeeft dat zij het niet eens is met de beoordeling, worden haar collega’s, hoe zij ook reageren, onderdeel van haar conflict over de beoordeling. Immers, als zij niet reageren, zijn zij het door de schrijfwijze van eiseres automatisch eens met de conceptbeoordeling en als zij wel reageren zijn zij het automatisch oneens. Dit terwijl er ook andere redenen kunnen zijn om niet te reageren, hetgeen eiseres blijkens de e-mail van 23 januari 2013 ook heeft onderkend. Maar ook de in die e-mail – waarschijnlijk goedbedoelde – redenen waarom collega’s wellicht niet wensen/hoeven te reageren kunnen als suggestief worden aangemerkt. Door de directe en onomwonden wijze van contact zoeken met haar collega’s over haar conceptbeoordeling is de rechtbank met de korpschef van oordeel dat eiseres zich niet gehouden heeft aan het genoemde bij de derde bullet in de brief van 27 november 2012. De rechtbank kan de korpschef ook volgen in diens conclusie dat gezien de voorgeschiedenis de werkverhouding tussen eiseres en haar leidinggevenden nog meer onder druk is komen te staan, alsmede dat het vertrouwen bij de eenheidsleiding in haar functioneren is komen te ontvallen. Hierdoor heeft de korpsleiding aanleiding gezien om het ontslag van eiseres aan te kondigen. In die situatie acht de rechtbank het niet onredelijk dat eiseres de toegang tot de gebouwen is ontzegd. Dat haar tevens buitengewoon verlof is verleend acht de rechtbank evenmin onredelijk. Van belang acht de rechtbank hierbij dat het buitengewoon verlof met behoud van bezoldiging betreft. De rechtbank acht deze maatregel niet onevenredig bezwarend. De korpschef heeft in redelijkheid gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid tot het treffen van deze ordemaatregelen. De beroepsgronden van eiseres op dit onderdeel slagen niet.