ECLI:NL:RBSHE:2012:BW8523
Rechtbank 's-Hertogenbosch
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Weigering afgifte Nederlands kentekenbewijs voor samengesteld voertuig na deskundigenonderzoek naar voertuigidentificatie
In deze zaak heeft de Rechtbank 's-Hertogenbosch op 3 februari 2012 uitspraak gedaan in een geschil tussen eiser, een inwoner van Rijkevoort, en de algemeen directeur van de Dienst Wegverkeer, verweerder. Eiser had op 19 februari 2011 een Land Rover gekocht in Duitsland en verzocht op 24 juni 2011 om een Nederlands kentekenbewijs. Verweerder weigerde dit op basis van een deskundigenonderzoek dat had vastgesteld dat het voertuigidentificatienummer (VIN) op het chassis niet door de fabrikant was aangebracht, wat leidde tot de conclusie dat het voertuig niet kon worden geregistreerd.
De rechtbank oordeelde dat verweerder terecht had geconcludeerd dat het VIN niet kon worden vastgesteld, omdat er slijpsporen waren aangetroffen rond het nummer. Eiser had aangevoerd dat het bestreden besluit onvoldoende gemotiveerd was en dat hij een beroep deed op het vertrouwensbeginsel, omdat hem eerder was verteld dat het verkrijgen van een kentekenbewijs geen probleem zou zijn. De rechtbank verwierp dit beroep, omdat er geen concrete toezeggingen waren gedaan door een bevoegde persoon die aan eiser rechtens te honoreren verwachtingen kon geven.
De rechtbank concludeerde dat het voertuig als samengesteld moest worden aangemerkt, omdat de motor en versnellingsbak niet origineel waren. De rechtbank oordeelde dat de deskundige van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) voldoende kennis had en dat zijn bevindingen niet konden worden weerlegd door de door eiser overgelegde documenten. De rechtbank verklaarde het beroep van eiser ongegrond en bevestigde de beslissing van verweerder om geen Nederlands kentekenbewijs af te geven.