ECLI:NL:RBSHE:2000:AF0186

Rechtbank 's-Hertogenbosch

Datum uitspraak
14 maart 2000
Publicatiedatum
4 april 2013
Zaaknummer
99/346 R
Instantie
Rechtbank 's-Hertogenbosch
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Insolventierecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voortzetting van de schuldsanering met betrekking tot steunfraude en vaststelling van het saneringsplan

In deze zaak heeft de Rechtbank 's-Hertogenbosch op 14 maart 2000 uitspraak gedaan in het kader van een schuldsanering. De rechtbank heeft kennisgenomen van het proces-verbaal van de verificatievergadering die op 29 februari 2000 heeft plaatsgevonden, evenals van een ontwerp van een saneringsplan. De saniet, X., en de bewindvoerder zijn ter zitting gehoord. De gemeente Schijndel, als schuldeiser, heeft tijdens de verificatievergadering en de zitting aangegeven dat er een aanzienlijke schuld bestaat wegens steunfraude en heeft geen bezwaar gemaakt tegen de voortzetting van de regeling, mits de looptijd op vijf jaar wordt vastgesteld.

De rechtbank heeft overwogen dat de steunfraude, die dateert uit de periode 1991-1995, geen reden vormt om de schuldsaneringsregeling te beëindigen. Er zijn geen andere gronden voor beëindiging aangetoond. De rechtbank heeft besloten de toepassing van de schuldsanering voort te zetten en het saneringsplan vast te stellen. De looptijd van de schuldsanering is vastgesteld op vijf jaar, te rekenen vanaf de uitspraak, tot 1 november 2004.

De rechtbank heeft ook de verwervingskosten van de saniet vastgesteld op een bedrag van 275 gulden per maand, rekening houdend met de kosten van het reizen naar werk en de maandelijkse lasten van de auto. De rechtbank heeft bepaald dat alle inkomsten boven het vrij te laten inkomen ten goede komen aan de boedel, en dat de auto van de saniet voorlopig niet zal worden geliquideerd. De uitspraak is gedaan door M.P. de Valk, lid van de eerste enkelvoudige kamer, en is openbaar uitgesproken in aanwezigheid van griffier C.M. Sweep.

Uitspraak

Arrondissementsrechtbank te 's-Hertogenbosch
Bij vonnis van deze kamer van 1 november 1999 is de definitieve schuldsanering uitgesproken ten aanzien van:
X.,
geboren op ...
wonende te P.
De rechtbank heeft kennisgenomen van het proces-verbaal van de op 29 februari 2000 gehouden verificatievergadering, alsmede van een ontwerp van een saneringsplan.
De saniet en de bewindvoerder zijn ter terechtzitting van 14 maart 2000 gehoord. De rechter-commissaris heeft bij die gelegenheid schriftelijk verslag uitgebracht.
Namens één van de schuldeisers, de gemeente Schijndel, is bij de verificatievergadering en ter zitting naar voren gebracht dat er een omvangrijke schuld terzake steunfraude bestaat. Zij hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen voortzetting van de regeling mits de looptijd wordt bepaald op 5 jaar. Gelet op het feit dat de steunfraude dateert uit de periode 1991-1995 en mede gelet op het standpunt terzake van de gemeente Schijndel ziet de rechtbank geen reden om de schuldsaneringsregeling vanwege het bestaan van die fraudeschuld te beëindigen. Evenmin is gebleken dat zich één van de andere gronden voor beëindiging van de toepassing van de schuldsaneringsregeling voordoet.
Derhalve dient de toepassing van de schuldsanering te worden voortgezet.
In zijn verslag heeft de rechter-commissaris -kort gezegd- geadviseerd om, gezien de aard en de omvang van de vordering van Gemeente Schijndel, de looptijd van het saneringsplan vast te stellen op 5 jaar, de auto van saniet vooralsnog niet te liquideren alsmede een bepaald bedrag aan verwervingskosten en de onkostenvergoeding voor het verblijf in het buitenland vrij te laten. De rechtbank kan zich met dit advies verenigen.
Ter terechtzitting is namens de Gemeente Schijndel bezwaar aangetekend tegen een hogere vergoeding aan verwervingskosten dan 4% van het netto inkomen. De rechtbank is van oordeel dat, nu de verwervingskosten van saniet aanzienlijk meer bedragen dan 4% van het netto-inkomen, alsook gelet op de langere looptijd van de schuldsaneringsregeling, de verwervingskosten op een hoger bedrag dienen te worden vastgesteld. De verwervingskosten hangen samen met het feit dat saniet per auto naar zijn werk dient te reizen. Rekeninghoudend met de maandelijkse vaste lasten van de auto, alsook de benzinekosten, acht de rechtbank een bedrag van fl. 275,-- per maand voor verwervingskosten redelijk.
Beslissing
De rechtbank:
bepaalt dat de toepassing van de schuldsaneringsregeling wordt voortgezet;
stelt het saneringsplan in dé gezamenlijke schuldsaneringsregelingen van voormelde saniet en zijn echtgenote Y als volgt vast:
De termijn gedurende welke de toepassing van de schuldsaneringsregeling van kracht zal zijn wordt gesteld op 5 jaar te rekenen vanaf de dag van de uitspraak tot toepassing van de schuldsaneringsregeling, derhalve tot 1 november 2004.
Sanieten zullen zich inspannen een inkomen te verwerven van minimaal fl. 4.700,- netto per maand.
Zolang sanieten inkomsten uit arbeid ontvangen wordt het vrij te laten inkomen van sanieten vastgesteld op 100% van de toepasselijke bijstandsnorm, (thans de norm voor een echtpaar van fl. 2.055,60 per maand), te verhogen met:
een bedrag terzake extra woonkosten (thans bedragende fl. 336,--) hetgeen berekend wordt door op de kale huur de huursubsidie/woonkostentoeslag en de woonnorm conform de Huursubsidiewet in mindering te brengen, een en ander tot de in de Huursubsidiewet genoemde maxima en onder de voorwaarde dat saniet zich naar genoegen van de bewindvoerder voldoende inzet om deze woonkosten zo laag mogelijk te houden door gebruik te maken van de mogelijkheden tot het verkrijgen van huursubsidie/woonkostentoeslag danwel het vinden van een andere, goedkopere, woning;
een bedrag van fl. 275,-- per maand terzake verwervingskosten.
Alle inkomsten boven het vrij te laten inkomen komen ten gunste van de boedelrekening.
Het jaarlijks uit te keren vakantiegeld komt na aftrek van 100% van de bijstandnorm ten gunste van de boedel.
Een eventueel door de werkgever van X. uit te betalen reiskostenvergoeding komt geheel ten gunste van de boedel.
De onkostenvergoeding die X. van zijn werkgever ontvangt voor het verblijf in het buitenland zal buiten de boedel worden gelaten.
De auto van sanieten zal vooralsnog niet worden geliquideerd.
Gedaan door M.P. de Valk, lid van de eerste enkelvoudige kamer, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 14 maart 2000 tegenwoordigheid van C.M. Sweep, griffier.