Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp) en bepaling aanvangsmoment
23 januari 2025
De rechtbank laat schuldenares toe tot de wsnp, met een aanvang op 23 januari 2025 en een looptijd van 18 maanden. Belangrijke informatie ontbrak voor een eerder aanvangsmoment.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) en verlenging van de looptijd
23 januari 2025
De rechtbank laat de schuldenares toe tot de WSNP en verlengt de looptijd tot 1 december 2025, vanwege onvoldoende inspanning tijdens het minnelijk traject.
Toepassing van de schuldsanering na hoger beroep met vaststelling van het aanvangsmoment
23 januari 2025
De rechtbank heeft de schuldenaar toegelaten tot de schuldsanering en het aanvangsmoment vastgesteld op 21 november 2024, met een looptijd van 18 maanden.
Omzetting van faillissement in schuldsaneringsregeling met vaststelling van aanvangsmoment termijn
14 januari 2025
De rechtbank heeft het faillissement van de schuldenaar omgezet in een schuldsaneringsregeling en het aanvangsmoment van de termijn vastgesteld op 20 augustus 2024.
Verzoek tot verlenging van de afkoelingsperiode in de besloten akkoordprocedure van twee besloten vennootschappen
23 december 2024
De rechtbank heeft het verzoek tot verlenging van de afkoelingsperiode in de akkoordprocedure van twee besloten vennootschappen toegewezen tot 7 februari 2025.
Afwijzing verzoek tot opheffing van bewind wegens onvoldoende zelfredzaamheid
15 november 2024
De Rechtbank Noord-Holland heeft het verzoek tot opheffing van het bewind afgewezen, omdat verzoeker niet in staat is haar financiële belangen zelf te behartigen.
Verzoek tot onderbewindstelling van betrokkene wegens geestelijke of lichamelijke toestand
13 november 2024
Kantonrechter benoemt professionele bewindvoerder voor betrokkene wegens geestelijke of lichamelijke toestand; verzoekers niet geschikt door verstoorde verhoudingen.
Voorlopige voorziening opschorting van derdenbeslag in het kader van een dwangakkoord en wettelijke schuldsanering
7 november 2024
De rechtbank schorst het beslag van de schuldeiser op het gespaarde bedrag van de schuldenares, in afwachting van een beslissing over haar verzoek om een dwangakkoord en toelating tot de WSNP.
Toewijzing WSNP en afwijzing verzoek tot verkorting van de looptijd
29 oktober 2024
De rechtbank laat de schuldenares toe tot de WSNP, maar wijst het verzoek om de looptijd met 11 maanden te verkorten af. De schuldenares heeft niet voldaan aan de sollicitatieplicht tijdens het minnelijk traject.
Verlenging van de afkoelingsperiode in het kader van de WHOA
3 september 2024
De rechtbank heeft het verzoek tot verlenging van de afkoelingsperiode ex artikel 376 lid 5 Fw van [bedrijf 1] toegewezen, van 2 september 2024 tot 2 januari 2025, ter bevordering van de totstandkoming van een akkoord met schuldeisers.
Omzetten van bewind en mentorschap in curatele wegens risico op maatschappelijke teloorgang
27 augustus 2024
De kantonrechter heeft het bewind en mentorschap van betrokkene omgezet in ondercuratelestelling wegens risico op maatschappelijke teloorgang bij vertrek naar het buitenland.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp) ondanks geen minnelijk traject
25 juli 2024
De rechtbank laat de schuldenaar toe tot de wsnp, ondanks dat er geen minnelijk traject is gevolgd, omdat er omstandigheden zijn die dit rechtvaardigen.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling ondanks niet te goeder trouw ontstane schulden
25 juli 2024
De rechtbank laat de schuldenaar toe tot de wsnp, ondanks niet te goeder trouw ontstane schulden, vanwege een stabiele situatie en saneringsgezindheid.
Afwijzing homologatie van een liquidatieakkoord in het kader van de WHOA
16 juli 2024
De rechtbank heeft het verzoek tot homologatie van het liquidatieakkoord van Endurance Solar Solutions B.V. afgewezen, omdat niet is aangetoond dat alle stemgerechtigde schuldeisers correct zijn geïnformeerd over het akkoord.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp) met verlenging van de looptijd
4 juni 2024
De rechtbank laat de schuldenares toe tot de wsnp met een looptijd van 36 maanden, maar verlengt deze met 18 maanden vanwege onvoldoende inspanning om schulden af te lossen.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp) en verzoek tot verkorting van de looptijd
4 juni 2024
De rechtbank laat de schuldenaar toe tot de wsnp en wijst het verzoek om verkorting van de looptijd gedeeltelijk toe, met een looptijd van zes maanden.
Afwijzing verzoek om dwangakkoord in het kader van een minnelijke schuldregeling
4 juni 2024
De rechtbank wijst het verzoek van de schuldenares om een dwangakkoord op te leggen aan de weigerende schuldeiser af, omdat deze de grootste vordering heeft en het aanbod niet het maximaal haalbare lijkt.
Beroep tegen administratieve sanctie wegens niet afgeven rijbewijs
3 juni 2024
De kantonrechter heeft het beroep van betrokkene gedeeltelijk gegrond verklaard en de boete wegens niet afgeven rijbewijs gematigd tot nihil, rekening houdend met bijzondere omstandigheden.
Afwijzing verzoeken tot afkondigen afkoelingsperiode en opheffing van beslagen in het kader van de WHOA
17 april 2024
De rechtbank heeft de verzoeken van [verzoekster] tot afkondigen van een afkoelingsperiode en opheffing van beslagen afgewezen wegens onvoldoende financiële onderbouwing en het ontbreken van een levensvatbare onderneming.
Afwijzing verzoek tot instelling van bewind en mentorschap voor ouders met gezondheidsproblemen
26 maart 2024
De kantonrechter wijst het verzoek tot instelling van bewind en mentorschap voor ouders af, omdat de vader in staat is om zijn belangen en die van zijn echtgenote te behartigen.
Homologatie van een akkoord in een openbare procedure met betrekking tot de herstructurering van McDermott International Holdings B.V.
21 maart 2024
De rechtbank heeft op 21 maart 2024 het homologatieverzoek van McDermott International Holdings B.V. toegewezen, waarbij de looptijd van kredietfaciliteiten wordt verlengd en Reficar een aandelenbelang krijgt.
Homologatie van een groepsakkoord in het kader van de Faillissementswet met betrekking tot Lealand Finance Company B.V.
21 maart 2024
De rechtbank heeft op 21 maart 2024 het homologatieverzoek van Lealand Finance Company B.V. toegewezen, waarmee een groepsakkoord in het kader van de Faillissementswet is goedgekeurd.
Afwijzing verzoek tot onderbewindstelling en mentorschap op basis van levenstestament
29 februari 2024
De Rechtbank Noord-Holland wijst het verzoek tot onderbewindstelling en mentorschap af, omdat de betrokkene zelf in haar bescherming heeft voorzien via een levenstestament.
Aansprakelijkheid van de bewindvoerder voor schade door tekortkomingen in de uitvoering van het bewind
19 februari 2024
De kantonrechter oordeelt dat de voormalig bewindvoerder tekort is geschoten in haar zorgplicht, en stelt de materiële schade vast op € 1.250,-, te vergoeden aan de betrokkene.
Beschikking op aspectenverzoek in openbare WHOA-procedure met betrekking tot de reorganisatiewaarde van McDermott International Holdings B.V. en Lealand Finance Company B.V.
12 februari 2024
De rechtbank heeft op 12 februari 2024 uitspraak gedaan over de behandeling van LC-faciliteiten en de reorganisatiewaarde in de WHOA-procedure van McDermott en Lealand. LC-faciliteiten worden als operationele kosten behandeld, en bifurcatie is aan de orde.
Faillietverklaring van Siccama Bouwgroep B.V. door Rechtbank Noord-Holland
16 januari 2024
De rechtbank Noord-Holland verklaart Siccama Bouwgroep B.V. in staat van faillissement op 16 januari 2024, na een verzoek van BMN Bouwmaterialen B.V. en zonder verschijning van de schuldenares.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp) van een schuldenares zonder minnelijk aanbod aan schuldeisers
19 december 2023
De rechtbank laat de schuldenares toe tot de wsnp, ondanks het ontbreken van een minnelijk aanbod aan schuldeisers, vanwege onvoldoende aflossingsmogelijkheden.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp) ondanks niet-goed trouw ontstaan schuld
19 december 2023
De rechtbank laat de schuldenaar toe tot de wsnp ondanks een schadevergoedingsmaatregel van € 2.557,64, vanwege een stabiele situatie en goede begeleiding.
Afwijzing verzoek tot verkorting van de termijn van de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp)
16 november 2023
De rechtbank laat schuldenares toe tot de wsnp, maar wijst het verzoek om de looptijd met negen maanden te verkorten af wegens onvoldoende onderbouwing.
Afwijzing verzoek tot instelling van bewind en mentorschap op basis van levenstestament
9 november 2023
De kantonrechter heeft het verzoek tot instelling van bewind en mentorschap afgewezen, omdat het levenstestament van betrokkene voldoende waarborgen biedt voor haar belangen.
Afwijzing verzoek tot opheffing van het mentorschap en benoeming opvolgend mentor
9 november 2023
De kantonrechter heeft het verzoek tot opheffing van het mentorschap afgewezen en een opvolgend mentor benoemd, gezien de aanhoudende kwetsbaarheid van de betrokkene.
Rechtbank Amsterdam wijst verzoek tot aanwijzing herstructureringsdeskundige toe, ondanks vergevorderd akkoordtraject. Mr. M.A. Broeders wordt aangesteld als herstructureringsdeskundige.
Beroep tegen administratieve sanctie voor doorrijden bij rood verkeerslicht
4 oktober 2023
De kantonrechter verklaart het beroep ongegrond wegens het negeren van een rood verkeerslicht. De boete is terecht opgelegd en er zijn geen redenen om deze te matigen.
Beroep tegen administratieve sanctie wegens doorrijden bij rood verkeerslicht
4 oktober 2023
Kantonrechter verklaart beroep ongegrond tegen boete voor doorrijden bij rood verkeerslicht. Betrokkene voerde aan dat zij geschrokken was, maar dit werd niet geloofd. Boete blijft staan.
Niet-ontvankelijk verklaring van beroep wegens te late indiening in bestuursrechtelijke verkeersboetezaak
4 oktober 2023
De kantonrechter verklaart het beroep van betrokkene niet-ontvankelijk wegens te late indiening en stelt de zekerheid op nihil, met een te betalen bedrag van € 105,00.
Beroep tegen opgelegde administratieve sanctie wegens verkeersgedrag bij een defect verkeerslicht
4 oktober 2023
Kantonrechter verklaart beroep gegrond tegen boete voor doorrijden bij defect verkeerslicht; beslissing van officier van justitie vernietigd en terugbetaling van zekerheidstelling gelast.
Beroep tegen administratieve sanctie wegens doorrijden bij rood verkeerslicht
4 oktober 2023
Kantonrechter verklaart beroep gegrond tegen boete voor doorrijden bij rood verkeerslicht; beslissing OvJ vernietigd en zekerheidstelling terugbetaald.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van de officier van justitie inzake verkeersboete voor doorrijden bij rood verkeerslicht
4 oktober 2023
De rechtbank verklaart het beroep van General Lease ongegrond, omdat het te laat is ingediend tegen de niet-ontvankelijk verklaring van de officier van justitie voor een verkeersboete.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van de officier van justitie inzake verkeersboete voor te hard rijden
1 september 2023
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond omdat betrokkene het beroep te laat heeft ingesteld tegen de niet-ontvankelijk verklaring van de officier van justitie.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp) ondanks niet te goeder trouw ontstane schulden
24 augustus 2023
De rechtbank laat de schuldenares toe tot de wsnp ondanks niet te goeder trouw ontstane schulden, waaronder een schuld aan de belastingdienst van bijna € 70.000.
Afkondiging van een afkoelingsperiode ex artikel 376 Fw voor een besloten akkoordprocedure
12 juni 2023
De rechtbank heeft op 12 juni 2023 een afkoelingsperiode van vier maanden afgekondigd voor [A] B.V. op verzoek van de onderneming, die in financiële problemen verkeert, om een akkoord met schuldeisers te kunnen bereiken.
Verzet tegen de tenuitvoerlegging van een dwangbevel in bestuursrechtelijke context
3 mei 2023
Verzet tegen dwangbevel niet-ontvankelijk verklaard wegens termijnoverschrijding; betrokkene heeft onvoldoende onderbouwd waarom verzet niet tijdig was.
Niet-ontvankelijkheid van beroep tegen administratieve sanctie voor doorrijden bij rood verkeerslicht
3 mei 2023
De kantonrechter verklaart het beroep niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding bij het indienen van beroep tegen een boete voor doorrijden bij rood verkeerslicht.
Niet-ontvankelijkheid beroep tegen administratieve sanctie wegens snelheidsovertreding
3 mei 2023
De kantonrechter verklaart het beroep van General Lease tegen een administratieve sanctie wegens snelheidsovertreding niet-ontvankelijk vanwege termijnoverschrijding.
Afkondiging afkoelingsperiode voor onderneming in financiële problemen
21 april 2023
De rechtbank heeft een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd voor [verzoekster] B.V. om haar financiële situatie te herstructureren en een akkoord voor te bereiden.
Hoger beroep ex artikel 67 Faillissementswet tegen machtiging rechter-commissaris tot procederen
4 april 2023
De rechtbank verklaart appellanten niet-ontvankelijk in hun beroep tegen de machtiging van de rechter-commissaris om te procederen, op basis van artikel 67 Fw.
De Rechtbank Rotterdam heeft op 31 maart 2023 het salaris van de observator in een WHOA-zaak vastgesteld op € 98.500,- exclusief btw, op verzoek van de observator en met instemming van de verzoekster.
Homologatie van een groepsakkoord in het kader van de WHOA
9 maart 2023
De rechtbank homologeert het groepsakkoord van een vennootschap, ondanks tegenstemmen van Rabobank, en oordeelt dat de belangen van de schuldeisers zijn gewaarborgd.
Homologatieverzoek in de besloten akkoordprocedure onder de Faillissementswet
15 februari 2023
De Rechtbank Rotterdam heeft op 15 februari 2023 een beschikking gegeven over een homologatieverzoek in de besloten akkoordprocedure, met een zitting gepland op 23 februari 2023.
Beroep tegen administratieve sanctie wegens verkeersgedraging bij uitrit
13 februari 2023
De kantonrechter verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de boete voor het oprijden van de weg vanuit een uitrit zonder voorrang te verlenen aan ander verkeer.
Beroep tegen administratieve sanctie voor (snor)fietser die rijbaan gebruikte zonder verplicht fietspad
13 februari 2023
Kantonrechter verklaart beroep gedeeltelijk gegrond tegen boete voor (snor)fietser die rijbaan gebruikte zonder verplicht fietspad; proceskostenvergoeding van € 1.284,75 toegekend.
Verlenging afkoelingsperiode in WHOA-procedure voor besloten vennootschappen
9 februari 2023
De Rechtbank Rotterdam heeft op 9 februari 2023 de afkoelingsperiodes voor twee besloten vennootschappen verlengd tot 19 april 2023 in het kader van de WHOA-procedure.
Vaststelling van het budget voor de observator in een WHOA-zaak
2 februari 2023
De rechtbank Rotterdam heeft op 2 februari 2023 het budget voor de observator in een WHOA-zaak vastgesteld op € 98.500,-- exclusief BTW, na goedkeuring van de begroting door de verzoekster.
Verzoek tot uitspraak over aspecten van een akkoord in faillissementsprocedures
1 februari 2023
Rechtbank Amsterdam oordeelt over verzoek tot uitspraak in faillissementsprocedures, inclusief toelating UWV tot stemming en pandrecht op TVL-subsidie.
Afkondiging en opheffing van afkoelingsperiode in WHOA-zaak met betrekking tot financiële herstructurering
31 januari 2023
De Rechtbank Rotterdam heeft op 31 januari 2023 een afkoelingsperiode afgekondigd in het kader van de WHOA voor een vennootschap in financiële moeilijkheden, met bepalingen over de rechten van schuldeisers.
Beslissing tot aanstelling van een observator in een WHOA-zaak
18 januari 2023
De Rechtbank Rotterdam heeft op 18 januari 2023 een observator aangesteld in een WHOA-zaak, na verzoek van Coöperatieve Rabobank U.A. De rechtbank oordeelde dat het belang van de schuldeisers voorop staat en dat de continuïteit van de onderneming essentieel is.
Opening van een territoriale insolventieprocedure tegen Prometeon Tyre Group S.r.l. op basis van de Insolventieverordening
17 januari 2023
De rechtbank verklaart Prometeon Tyre Group S.r.l. in staat van faillissement en opent een territoriale insolventieprocedure op basis van de Insolventieverordening.
Tijdelijke voorziening afkoelingsperiode in WHOA-zaak
3 januari 2023
Rechtbank Rotterdam verleent tijdelijke afkoelingsperiode op verzoek van een besloten vennootschap in het kader van de WHOA, om herstructurering van schulden mogelijk te maken.
Homologatie van een WHOA-akkoord in het kader van een besloten akkoordprocedure buiten faillissement
20 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek tot homologatie van een WHOA-akkoord van [verzoeker] B.V. toegewezen, waarbij schuldeisers finale kwijting verlenen voor een deel van hun vorderingen.
Verlenging afkoelingsperiode en aspectenverzoeken in WHOA-procedure
15 december 2022
Rechtbank Rotterdam verlengt de afkoelingsperiode in een WHOA-procedure tot 19 januari 2023 en wijst aspectenverzoeken af met betrekking tot rangwisseling van pandrechten.
Vaststelling van het budget voor de observator in een WHOA-zaak
12 december 2022
De rechtbank Rotterdam heeft op 12 december 2022 het budget voor de observator in een WHOA-zaak vastgesteld op € 10.028,93, na beoordeling van de begroting en zienswijzen van de verzoekster.
Afwijzing verzoek tot afkondigen van een afkoelingsperiode in het kader van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)
7 november 2022
De rechtbank heeft het verzoek van [verzoekster] tot afkondiging van een afkoelingsperiode afgewezen, omdat er geen zicht was op een akkoord en verzoekster niet in de WHOA-toestand verkeerde.
Opheffing van de afkoelingsperiode in een Whoa-zaak met betrekking tot Borealis Interactive Group B.V.
25 oktober 2022
De rechtbank heft de afkoelingsperiode ex artikel 376 Fw op in de zaak van Borealis Interactive Group B.V. wegens onvoldoende vooruitgang en onzekerheid over de financiële situatie.
Afkondiging van een afkoelingsperiode in het kader van de WHOA
27 september 2022
De Rechtbank Rotterdam heeft op 27 september 2022 een afkoelingsperiode afgekondigd voor verzoekster in het kader van de WHOA, tot en met 19 november 2022, om de onderneming te kunnen herstructureren en een akkoord aan schuldeisers aan te bieden.
Afkondiging van een afkoelingsperiode in het kader van een onderhands akkoord volgens de Faillissementswet
15 september 2022
De Rechtbank Rotterdam heeft op 15 september 2022 een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd voor een besloten vennootschap in het kader van een onderhands akkoord, ter bescherming van de belangen van schuldeisers.
Afkoelingsperiode ex artikel 376 Fw in de zaak van Borealis Interactive Group B.V.
12 september 2022
De rechtbank heeft een afkoelingsperiode van tien weken afgekondigd voor Borealis Interactive Group B.V. om een akkoord voor te bereiden, gezien de noodzaak tot herstructurering van de schulden.
Tijdelijke voorziening afkoelingsperiode in WHOA-zaak
5 september 2022
Rechtbank Rotterdam verleent een tijdelijke afkoelingsperiode in een WHOA-zaak op verzoek van een besloten vennootschap, ter bescherming van haar belangen tegen een aanstaand faillissementsverzoek.
Benoeming van een observator in een faillissementsprocedure
31 maart 2022
De Rechtbank Limburg heeft op 31 maart 2022 een verzoek tot benoeming van een observator toegewezen in een faillissementsprocedure, waarbij verzoekster in financiële problemen verkeert en een schuldenlast van € 700.000,00 heeft.
Toekenning afkoelingsperiode en benoeming observator in het kader van de WHOA
15 februari 2022
De rechtbank heeft een afkoelingsperiode toegekend aan twee besloten vennootschappen in het kader van de WHOA, en een observator aangesteld om toezicht te houden op de herstructurering.
Verplichting curator tot verwijdering van containers met vervuild zand na faillissement
19 januari 2022
De rechtbank oordeelt dat de curator verplicht was om containers met vervuild zand te verwijderen, en kent de vorderingen van de eisers toe als boedelvordering.
Inzage in persoonsgegevens op grond van de AVG door de Belastingdienst
18 juni 2021
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de Belastingdienst onvoldoende gemotiveerd heeft dat inzage in persoonsgegevens niet mogelijk is, en verklaart het beroep gegrond.
Wob-verzoek inzake de Koepelgevangenis Haarlem en de openbaarmaking van documenten
17 juni 2021
De rechtbank vernietigt het bestreden besluit inzake een Wob-verzoek over de Koepelgevangenis Haarlem en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen binnen zes weken.
Omgevingsvergunning voor uitbreiding van speeltuin in Alkmaar
1 juni 2021
Rechtbank Noord-Holland vernietigt omgevingsvergunning voor uitbreiding speeltuin 't Span in Alkmaar wegens strijd met goede ruimtelijke ordening en onvoldoende bescherming van omwonenden.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de sluiting van het bedrijfspand een ernstig gevaar voor de openbare orde oplevert door criminele activiteiten.
Voorlopige voorziening inzake intrekking exploitatievergunning en gedoogbeschikking coffeeshop onder de Wet BIBOB
19 februari 2021
De voorzieningenrechter schorst de intrekking van de exploitatievergunning en gedoogbeschikking van Coffeeshop [naam 1] tot zes weken na de beslissing op bezwaar, vanwege spoedeisend belang.
Voorlopige voorziening omgevingsvergunning in strijd met bestemmingsplan voor woondoeleinden
11 februari 2021
De voorzieningenrechter schorst de buitenbehandelingstelling van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor woondoeleinden, gezien het spoedeisend belang van verzoekster.
Weigering van drank- en horecavergunning en exploitatievergunning voor horecabedrijf op basis van slecht levensgedrag
3 februari 2021
De rechtbank heeft de weigering van drank- en horecavergunning en exploitatievergunning aan eiser bevestigd, gebaseerd op slecht levensgedrag. De dwangsom voor niet tijdig beslissen werd gecorrigeerd.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake invordering dwangsom door gemeente Zandvoort
28 januari 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af wegens gebrek aan spoedeisend belang bij de invordering van een dwangsom door de gemeente Zandvoort.
Voorlopige voorziening bij aanvraag urgentieverklaring op sociale/medische gronden met psychische problematiek
20 januari 2021
De voorzieningenrechter schorst het besluit van de gemeente Heerhugowaard en wijst de voorlopige voorziening toe, waardoor verzoekster als urgent woningzoekende wordt behandeld.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening om omgevingsvergunning voor stretchdoek-overkapping bij Oude Slot in Heemskerk
15 januari 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisend belang is bij de omgevingsvergunning voor een stretchdoek-overkapping bij het Oude Slot in Heemskerk.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in verband met urgentieverklaring bij huurbescherming
15 januari 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoeker zijn verhuurder had moeten aanspreken en zich op huurbescherming had moeten beroepen.
Schorsing van de geldigheid van een rijbewijs op basis van vermoedelijke geestelijke ongeschiktheid door gebruik van THC
18 december 2020
De voorzieningenrechter schorst de geldigheid van het rijbewijs van verzoeker, omdat het vermoeden van geestelijke ongeschiktheid niet voldoende is onderbouwd met aanvullende gegevens.
Weigering omgevingsvergunning voor verbouwing bestaande schuur in strijd met bestemmingsplan
16 december 2020
De voorzieningenrechter vernietigt de weigering van de omgevingsvergunning voor de verbouwing van een schuur, oordelend dat het gebruik in overeenstemming is met het bestemmingsplan.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af wegens ontbreken spoedeisend belang in de zaak over sluiting tuinhuis wegens overtreding Opiumwet.
Verzet tegen uitspraak over verblijfsvergunning asiel en opschorting beslistermijn door staatssecretaris
20 november 2020
De rechtbank verklaart het verzet van [opposant] ongegrond, bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de staatssecretaris niet in staat was om tijdig te beslissen door coronamaatregelen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake sluiting woning op grond van artikel 13b Opiumwet
12 november 2020
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake de sluiting van de woning van verzoekster op grond van artikel 13b Opiumwet, gezien de aangetroffen drugs en contant geld.
Beoordeling van de vestiging van een kebabzaak in strijd met het bestemmingsplan en het beroep op overgangsrecht
12 november 2020
De voorzieningenrechter oordeelt dat de vestiging van een kebabzaak in strijd is met het bestemmingsplan en het beroep op overgangsrecht niet slaagt. Het verzoek om voorlopige voorziening wordt afgewezen.
Beslistermijn in asielprocedure en verzet tegen termijnstelling
10 november 2020
De rechtbank Den Haag verklaart het verzet van een Syrische asielaanvrager ongegrond, bevestigt de beslistermijn van 8+8 weken en oordeelt dat er geen aanleiding is voor proceskostenveroordeling.
Voorlopige voorziening omgevingsvergunning voor aanbouw aan woning in Heiloo
29 oktober 2020
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af met betrekking tot de omgevingsvergunning voor een aanbouw in Heiloo, omdat er geen zwaarwegend belang is voor een bouwstop.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van verzoek om registratie in de Wet BIG
22 september 2020
De rechtbank verklaart het verzet van [opposant] ongegrond, omdat zijn verzoek om registratie in de Wet BIG niet als aanvraag werd beschouwd. De eerdere uitspraak blijft in stand.
Herbeoordeling van de beslistermijn voor de omgevingsvergunning na verstrekking van aanvullende informatie
22 september 2020
Zuidhof Projecten B.V. verzet zich tegen niet-ontvankelijk verklaring van haar beroep inzake omgevingsvergunning. De rechtbank oordeelt dat de beslistermijn niet is herstart na indienen archeologisch rapport. Verzet ongegrond verklaard.
Verzet tegen niet-tijdig nemen van besluit door het CBR en beoordeling van de rechtsgeldigheid van verlengde beslistermijnen
22 september 2020
De rechtbank verklaart het verzet van [geopposeerde] gegrond en het beroep niet-ontvankelijk, omdat de beslistermijn van het CBR nog niet was verlopen.
Verzet tegen niet in behandeling nemen van asielaanvragen en voorlopige voorziening in het kader van Dublinverordening
8 september 2020
De rechtbank verklaart het verzet van opposanten tegen de niet in behandeling name van hun asielaanvragen ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af.
Ongegrond verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroep wegens niet tijdig betalen griffierecht
2 september 2020
De rechtbank verklaart het verzet van [opposant] ongegrond, omdat hij het griffierecht niet tijdig heeft betaald, wat leidt tot niet-ontvankelijkheid van zijn beroep.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroep inzake bijstandsuitkering tijdens coronamaatregelen
2 september 2020
De rechtbank verklaart het verzet gegrond tegen de niet-ontvankelijk verklaring van het beroep inzake bijstandsuitkering, vanwege postproblemen tijdens de coronamaatregelen.
Niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen opgelegde OV-boetes en termijnoverschrijding
20 augustus 2020
Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat het bezwaar tegen OV-boetes niet-ontvankelijk is door termijnoverschrijding zonder verschoonbare redenen.
Einduitspraak inzake omgevingsvergunning voor zelfstandige horeca na herstel van gebreken
3 juli 2020
Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Verweerder moet griffierecht van € 174,- vergoeden.
Bestuurlijke boete opgelegd wegens overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet na arbeidsongeval met letsel
10 april 2020
Rechtbank Noord-Holland vernietigt boete van € 37.500,- wegens overtreding Arbeidsomstandighedenwet en stelt deze vast op € 15.000,- na arbeidsongeval met letsel.
Weigering verklaring van geen bezwaar op basis van Wet luchtvaart en Luchthavenindelingsbesluit Schiphol
2 april 2020
Rechtbank Noord-Holland vernietigt de afwijzing van de vvgb door de minister van Infrastructuur en Waterstaat en verleent deze alsnog, met veroordeling van de minister in proceskosten.
Vernietiging van besluiten inzake Wob-verzoeken door de rechtbank Noord-Holland
13 maart 2020
De rechtbank Noord-Holland heeft de beroepen van eisers gegrond verklaard en de bestreden besluiten vernietigd, met de opdracht aan verweerder om binnen 12 weken een nieuw besluit te nemen op de bezwaarschriften.
Voorlopige voorziening omgevingsvergunning en bestemmingsplanafwijking in Zandvoort
27 februari 2020
De Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in een zaak over een omgevingsvergunning in Zandvoort.
Toewijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake sluiting sportcomplex aan de Twiskeweg 8 in Oostzaan
24 januari 2020
De voorzieningenrechter schorst de sluiting van het sportcomplex in Oostzaan, oordelend dat de burgemeester niet in redelijkheid tot sluiting heeft kunnen besluiten vanwege onvoldoende bewijs van gevaar voor de openbare orde.
Bevel tot sluiting van het terrein en pand van Companeros Motorcycleclub in Heiloo
21 november 2019
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de zaak van Companeros Motorcycleclub, waarbij de burgemeester het terrein en pand in Heiloo heeft bevolen te sluiten vanwege openbare orde.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
De rechtbank Noord-Holland heeft op 3 september 2019 een natuurvergunning vernietigd die was verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), omdat deze niet voldeed aan de eisen van de Habitatrichtlijn.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
De rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, oordeelt dat deze in strijd zijn met de Wet Natuurbescherming en verplicht de provincie tot heroverweging.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
De rechtbank vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, oordeelt dat deze in strijd zijn met de Wnb en de Habitatrichtlijn, en verplicht de provincie tot herbeoordeling.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof door de Rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
De Rechtbank Noord-Holland heeft op 3 september 2019 natuurvergunningen vernietigd die waren verleend op basis van het PAS, omdat deze niet voldeden aan de Habitatrichtlijn. De provincie moet nieuwe besluiten nemen op de aanvragen.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
De rechtbank vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, omdat deze niet voldoen aan de Habitatrichtlijn. De provincie moet nieuwe besluiten nemen.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof door de Rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt vergunning voor veehouderij op basis van PAS, oordeelt dat deze in strijd is met de Wet Natuurbescherming en de Habitatrichtlijn.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
De rechtbank vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, oordeelt dat deze niet voldoen aan de Habitatrichtlijn en verplicht de provincie Noord-Holland tot het nemen van nieuwe besluiten.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof door de Rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
De rechtbank vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, oordeelt dat deze niet voldoen aan de Habitatrichtlijn en verplicht verweerder tot heroverweging.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
De rechtbank Noord-Holland vernietigt op 3 september 2019 een natuurvergunning verleend op basis van het PAS, omdat deze niet voldoet aan de Habitatrichtlijn. Verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
De rechtbank vernietigt de natuurvergunning voor een veehouderij, verleend op basis van het PAS, omdat deze niet voldoet aan de Habitatrichtlijn. Verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van PAS, oordeelt dat vergunning niet kon worden verleend volgens de Habitatrichtlijn.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
De rechtbank Noord-Holland heeft op 3 september 2019 een natuurvergunning vernietigd die was verleend op basis van het PAS, omdat deze in strijd was met de Habitatrichtlijn.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, oordeelt dat vergunning niet kon worden verleend en veroordeelt verweerder in proceskosten.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, oordeelt dat deze in strijd zijn met de Wet Natuurbescherming en de Habitatrichtlijn.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
De rechtbank vernietigt de natuurvergunning voor een veehouderij, verleend op basis van het PAS, omdat deze in strijd is met de Habitatrichtlijn. Verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
De rechtbank Noord-Holland heeft op 3 september 2019 een natuurvergunning vernietigd die was verleend op basis van het PAS, omdat deze niet voldeed aan de Habitatrichtlijn. Verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van PAS, oordeelt dat vergunning niet kon worden verleend en veroordeelt verweerder in proceskosten.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
3 september 2019
De rechtbank vernietigt de natuurvergunning voor een veehouderij, verleend op basis van het PAS, omdat deze niet voldoet aan de Habitatrichtlijn. Verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, oordeelt dat deze niet voldoen aan de Habitatrichtlijn en verplicht verweerder tot heroverweging.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt op 3 september 2019 een natuurvergunning voor een veehouderij, verleend op basis van het PAS, omdat deze niet voldoet aan de Habitatrichtlijn. Verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
De Rechtbank Noord-Holland vernietigt op 3 september 2019 een natuurvergunning verleend op basis van het PAS, omdat deze in strijd is met de Habitatrichtlijn. Verweerder moet een nieuw besluit nemen en wordt veroordeeld in proceskosten.
Vernietiging natuurvergunning op basis van Programma Aanpak Stikstof
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunning op basis van PAS, o.a. wegens strijd met de Habitatrichtlijn. Verweerder moet nieuw besluit nemen en proceskosten vergoeden.
Vernietiging van natuurvergunningen verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van PAS, oordeelt dat vergunning niet kon worden verleend en veroordeelt verweerder in proceskosten.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof door de Rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, oordeelt dat deze in strijd zijn met de wet en verplicht verweerder nieuwe besluiten te nemen.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Rechtbank Noord-Holland
3 september 2019
Rechtbank Noord-Holland vernietigt natuurvergunningen verleend op basis van het PAS, oordeelt dat deze in strijd zijn met de Wet Natuurbescherming en de Habitatrichtlijn.
Voorlopige voorziening bijstandsverlening voor kinderen van verzoekster met onduidelijke nationaliteit
1 juli 2019
De voorzieningenrechter heeft bijstand toegewezen voor de kinderen van verzoekster, die in een onzekere financiële situatie verkeert, en heeft verweerder veroordeeld in de proceskosten.
Tussenuitspraak over de afwijzing van een aanvraag voor een maatwerkvoorziening voor opleidingskosten van een assistentiehond op basis van de Wmo 2015
18 april 2019
Tussenuitspraak over afwijzing aanvraag Wmo-voorziening voor assistentiehond; rechtbank oordeelt dat onderzoek gemeente onvoldoende is en biedt gelegenheid tot herstel.
Zorgplicht arbeidsmarktperspectief en ontneming van rechten op basis van de Wet educatie en beroepsonderwijs
20 maart 2019
De rechtbank oordeelt dat het ROC Horizon College niet voldoet aan de zorgplicht arbeidsmarktperspectief voor twee opleidingen, waardoor de minister terecht rechten heeft ontnomen.
Bestuursrechtelijke procedure inzake ontheffing voor kap van bomen ten behoeve van sportaccommodatie
21 februari 2019
De rechtbank heeft de ontheffing voor de kap van 146 bomen ten behoeve van de verplaatsing van hockeyvereniging Z.H.C. de Kraaien gedeeltelijk vernietigd, maar de rechtsgevolgen in stand gehouden. Eisers zijn niet als belanghebbenden aangemerkt.
Beroep tegen besluit om aanvraag om omgevingsvergunning voor strandpaviljoen en strandhuisjes buiten behandeling te stellen
7 januari 2019
De rechtbank verklaart het beroep gegrond en vernietigt het besluit van verweerder om de aanvraag om omgevingsvergunning buiten behandeling te stellen.
Afwijzing verzoek tot heropening clubhuis Hells Angels Haarlem na sluiting op basis van openbare orde
9 juli 2018
Rechtbank Noord-Holland wijst het verzoek van Hells Angels Haarlem om heropening van hun clubhuis af, omdat de openbare orde ten minste twee jaar hersteld moet worden na sluiting op basis van criminele activiteiten.
Bouwstop en last onder dwangsom voor mantelzorgwoning zonder omgevingsvergunning
3 juli 2018
De voorzieningenrechter heeft de bouwstop voor een mantelzorgwoning bevestigd, omdat verzoeker zonder omgevingsvergunning bouwactiviteiten had verricht. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beoordeling van een herinrichtingsbesluit en de ontvankelijkheid van bezwaar in het bestuursrecht
22 maart 2018
De voorzieningenrechter verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat het herinrichtingsplan geen besluit is in de zin van de Awb.
Verlening van een omgevingsvergunning voor de activiteit aanleggen in Haarlem
8 februari 2018
De voorzieningenrechter heeft het beroep ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen in de zaak over de verlening van een omgevingsvergunning voor de Dreef te Haarlem.
Bestuurlijke boete wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
8 februari 2018
Rechtbank Noord-Holland oordeelt over bestuurlijke boete van € 10.250,00 aan Kalluno Schoonmaak B.V. wegens overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen. Boete voor overtreding van artikel 15 wordt gematigd tot € 1.500,00, boete voor artikel 2 blijft € 8.000,00.
Wob-verzoek inzake illegale grondannexaties en de representativiteit van steekproefdossiers
22 januari 2018
Rechtbank Noord-Holland vernietigt besluit college Haarlem inzake Wob-verzoek over illegale grondannexaties; steekproef van 4 dossiers niet representatief.
Weigering openbaarmaking documenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur in bestuursrechtelijke procedure
15 januari 2018
De rechtbank oordeelt dat de weigering van openbaarmaking van documenten op grond van de Wob terecht is, omdat deze documenten persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. Het beroep is ongegrond verklaard.
Besluit van de minister van Volksgezondheid tot erkenning van Medisch Centrum als expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen
12 januari 2018
De rechtbank verklaart het beroep van Stichting NET-groep tegen de erkenning van het MUMC als expertisecentrum niet-ontvankelijk, omdat er geen procesbelang meer is.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van een aanvraag om omgevingsvergunningen
12 oktober 2017
Eiser stelde dat het college niet tijdig besliste op zijn aanvraag om omgevingsvergunningen. De rechtbank oordeelde dat de aanvraag niet duidelijk was en verklaarde het verzet gegrond, maar het beroep niet-ontvankelijk.
Bestuursrechtelijke procedure omgevingsvergunning voor vestiging bierbrouwerij met bezwaar tegen kap van boom en reclame
6 oktober 2017
Rechtbank Noord-Holland verklaart beroep ongegrond tegen omgevingsvergunning voor vestiging bierbrouwerij, met afwijzing van bezwaren over kap van boom en reclame.
Beroep van bewoners tegen schadevergoeding door wijziging bestemmingsplan Schiphol-West
8 augustus 2017
De rechtbank vernietigt de besluiten van het Schadeschap over schadevergoeding voor bewoners van Hoofddorp-Noord door hinder van grondgeluid van de Polderbaan en draagt het Schadeschap op nieuwe besluiten te nemen.
Schadevergoeding voor hinder door grondgeluid als gevolg van de Polderbaan op Schiphol
8 augustus 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het Schadeschap onvoldoende onderbouwde of er schadevergoeding voor grondgeluid van de Polderbaan moet worden toegekend. Beroep gegrond verklaard, schadevergoeding van € 500,00 toegekend voor overschrijding redelijke termijn.
Aanvullende schadevergoeding in verband met wijziging bestemmingplan Schiphol-West en omgeving
8 augustus 2017
De rechtbank oordeelt dat het Schadeschap opnieuw moet beslissen op aanvragen van eiseressen om aanvullende schadevergoeding, omdat eerdere besluiten onterecht waren ingetrokken.
Schadevergoeding voor hinder door grondgeluid van de Polderbaan op Schiphol
8 augustus 2017
De rechtbank vernietigt de besluiten van het Schadeschap over schadevergoeding voor hinder door grondgeluid van de Polderbaan, oordeelt dat onvoldoende is onderbouwd of er sprake is van waardevermindering van de woning, en veroordeelt het Schadeschap tot betaling van een dwangsom en schadevergoeding.
Openbaarmaking van brongegevens en resultaten van LBP Sight in het kader van schadevergoeding door bewoners van Hoofddorp-Noord
8 augustus 2017
Eiseres verzocht om openbaarmaking van gegevens van LBP Sight. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat de gegevens niet bij het bestuursorgaan berusten en er geen verplichting is om deze te vergaren.
Aanvullende schadevergoeding voor bewoners van Hoofddorp-Noord in verband met de Polderbaan
8 augustus 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het Schadeschap ten onrechte aanvullende schadevergoeding heeft geweigerd aan bewoners van Hoofddorp-Noord in verband met de Polderbaan. De rechtbank vernietigt de besluiten en draagt het Schadeschap op opnieuw te beslissen.
Schadevergoeding voor hinder door grondgeluid van de Polderbaan Schiphol
8 augustus 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het Schadeschap onvoldoende onderbouwde schadevergoeding voor hinder door grondgeluid van de Polderbaan. Beroep gegrond, besluiten vernietigd.
Weigering omgevingsvergunning voor parkeerservicebedrijf in strijd met bestemmingsplan
14 maart 2017
De rechtbank verklaart het beroep van Segesta Exploitatie BV tegen de weigering van een omgevingsvergunning voor een parkeerservicebedrijf ongegrond, omdat het gebruik niet binnen de bestemmingsplanvoorschriften valt.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een basisschool en kinderdagverblijf in Zaandijk
22 februari 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de omgevingsvergunning voor de bouw van een basisschool en kinderdagverblijf in Zaandijk rechtmatig is verleend, ondanks bezwaren van eisers.
Voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning en verkeersbesluit voor herinrichting stationsgebied Den Helder
8 februari 2017
De voorzieningenrechter wijst de verzoeken om voorlopige voorziening af inzake omgevingsvergunning en verkeersbesluit voor herinrichting stationsgebied Den Helder.
Beoordeling van planschade als gevolg van toename van verkeersbewegingen en geluidsbelasting in stedelijk gebied
17 november 2016
De rechtbank oordeelt dat de planschade als gevolg van toegenomen verkeersbewegingen en geluidsbelasting beperkt is, en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Omgevingsvergunning voor het bouwen van tijdelijke woningen en cultureel-maatschappelijke ruimtes in Haarlem
15 november 2016
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in de zaak over een omgevingsvergunning voor 160 tijdelijke woningen in Haarlem.
Misbruik van recht in Wob-verzoeken door repeatplayers
1 augustus 2016
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers niet-ontvankelijk wegens misbruik van recht in Wob-verzoeken, waarbij eisers niet aannemelijk maken dat er geen sprake is van misbruik.
Boete opgelegd aan Stichting Dunamare Onderwijsgroep wegens overtreding van het Arbeidsomstandighedenbesluit na arbeidsongeval met ladder
24 juni 2016
Rechtbank Noord-Holland bevestigt boete van € 36.000 aan Stichting Dunamare Onderwijsgroep wegens overtreding van het Arbobesluit na arbeidsongeval met ladder.
Bestuurlijke boete opgelegd aan werkgever wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
22 juni 2016
Rechtbank Noord-Holland verlaagde de boete van € 6.000,00 naar € 4.000,00 voor eiser wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen, na vaststelling van de feiten en omstandigheden.
Ontheffing voor afschot van ganzen op basis van de Flora- en faunawet
17 juni 2016
De rechtbank oordeelt dat de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging als belanghebbende kan worden aangemerkt en vernietigt de besluiten van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland inzake ontheffingen voor afschot van ganzen.
Verzoek om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur met betrekking tot een Wahv-kwestie
19 mei 2016
Eiser verzocht om documenten op basis van de Wob met betrekking tot een Wahv-kwestie. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond en oordeelde dat het verzoek terecht als Wob-verzoek was aangemerkt.
Afwijzing verzoek om openbaarmaking documenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur
19 mei 2016
Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep ongegrond in een zaak over afwijzing van een Wob-verzoek om openbaarmaking van documenten door de gemeente Haarlem.
Bevoegdheid van de rechtbank in bestuursrechtelijke zaak tegen PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland
29 april 2016
Rechtbank Noord-Holland verklaart zich onbevoegd in zaak tegen PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, omdat PWN niet als bestuursorgaan kan worden aangemerkt.
Onbevoegdheid van de Rechtbank Noord-Holland in de zaak tegen N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland
29 april 2016
De rechtbank verklaart zich onbevoegd in de zaak tegen N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, omdat PWN niet als bestuursorgaan kan worden aangemerkt.
Beoordeling van de ontheffing voor het gebruik van het geweer in het kader van de Flora- en faunawet met betrekking tot populatiebeheer van ganzen
29 april 2016
De rechtbank vernietigt de ontheffing voor het gebruik van het geweer buiten de wettelijk vastgestelde tijden in het kader van de Flora- en faunawet, en oordeelt dat de Faunabescherming in haar beroep gegrond is.
Besluit tot niet-ontvankelijkheid van bezwaar in bestuursrechtelijke procedure inzake Wob-verzoek
15 april 2016
De rechtbank verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit en verklaart het bezwaar van eiser niet-ontvankelijk. Verweerder moet het griffierecht vergoeden.
Ontheffing voor het doden van meeuwenjongen en het verontrusten van vogels op het terrein van Tata Steel IJmuiden
11 april 2016
Rechtbank Noord-Holland vernietigt ontheffing voor doden van meeuwenjongen door Tata Steel, omdat cervicale dislocatie niet wettelijk is toegestaan. Eisers krijgen griffierecht en proceskosten vergoed.
Rechtbank Noord-Holland verklaart beroep ongegrond wegens misbruik van recht bij Wob-verzoek. Eiseres was niet gericht op informatie, maar op incasseren van dwangsom. Geen privacyschending vastgesteld.
Afwijzing verzoek om handhaving met betrekking tot gebruik perceel in strijd met bestemmingsplan
14 maart 2016
De rechtbank heeft het beroep van eisers ongegrond verklaard en de afwijzing van hun verzoek om handhaving bevestigd, omdat het gebruik van het perceel in overeenstemming is met het bestemmingsplan.
Niet-ontvankelijkheid beroep tegen omgevingsvergunning voor bouw van chalets op Duynpark Callantsoog
11 maart 2016
De rechtbank verklaart het beroep van Vereniging Sandepark niet-ontvankelijk wegens gebrek aan belanghebbendheid bij de omgevingsvergunning voor 33 chalets op Duynpark Callantsoog.
Beroep tegen verlaging van WW-uitkering wegens onvoldoende sollicitatieactiviteiten en recidive
4 maart 2016
De rechtbank vernietigt de verlaging van de WW-uitkering van eiser met 37,50% en herstelt deze naar 25% voor vier maanden, wegens onvoldoende sollicitatieactiviteiten.
Schorsing exploitatievergunning voor horecagelegenheid na overtredingen
25 februari 2016
De rechtbank heeft het beroep van eiseres ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, na schorsing van de exploitatievergunning voor Café [naam cafe] wegens overtredingen.
Beoordeling van de redelijkheid van de termijn voor subsidieverlaging in het bestuursrecht
25 februari 2016
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Heiloo een redelijke termijn in acht heeft genomen bij de gedeeltelijke weigering van de subsidieaanvraag van de Stichting Muziek- en Dansschool Heiloo. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Bevoegdheid van gedeputeerde staten inzake eigendomsoverdracht schoolgebouwen onder de Wet op het primair onderwijs
25 februari 2016
De rechtbank verklaart het beroep van de stichting ALLURE ongegrond inzake de eigendomsoverdracht van een gedeelte van de school 'De Kelderswerf' te Obdam, onder verwijzing naar artikel 110 van de Wet op het primair onderwijs.
Subsidieaanvraag voor peuteropvang en voorschoolse educatie door Stichting Kinderopvang Den Helder
25 februari 2016
Rechtbank Noord-Holland oordeelt in subsidiegeschil tussen Stichting Kinderopvang Den Helder en gemeente Den Helder, verleent subsidie van € 784.956,38 en vernietigt eerder besluit.
Beroep tegen invordering van dwangsom en afwijzing handhavingsverzoek restaurant in strijd met bestemmingsplan
10 februari 2016
Rechtbank verklaart beroep tegen invordering dwangsom niet-ontvankelijk, maar gegrond tegen afwijzing handhavingsverzoek restaurant in strijd met bestemmingsplan.
Planschadevergoeding op basis van de Wet ruimtelijke ordening na taxatie door deskundige
3 februari 2016
Rechtbank Noord-Holland oordeelt over planschadevergoeding van € 30.460,00 na taxatie door de StAB, waarbij het bestreden besluit van het college van gedeputeerde staten wordt vernietigd.
Toewijzing exploitatievergunning en gedoogverklaring voor coffeeshop in strijd met bestemmingsplan en overlast
24 december 2015
De rechtbank heeft de beroepen van eisers ongegrond verklaard en de verlening van de exploitatievergunning en gedoogverklaring voor een coffeeshop bevestigd, o.a. omdat er geen strijd is met het bestemmingsplan en geen onevenredige overlast wordt verwacht.
Compensatie van frictiekosten door gemeente aan Stichting Openbare Bibliotheek Zuid-Kennemerland
17 december 2015
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de gemeente niet verplicht is frictiekosten te vergoeden aan de Stichting Openbare Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Het beroep van de stichting is ongegrond verklaard.
Weigering omgevingsvergunning voor het organiseren van bazaars in strijd met bestemmingsplan NDSM-werf Oost
11 december 2015
Rechtbank Amsterdam vernietigt de weigering van de omgevingsvergunning voor bazaars door Neverita Events, o.a. wegens onzorgvuldige besluitvorming en gewijzigde standpunten van de gemeente.
Verzoek om uitstel van vertrek van een Armeense vreemdeling met posttraumatische klachten en de beoordeling van de veilige behandelomgeving in Armenië
26 november 2015
De rechtbank verleent uitstel van vertrek aan een Armeense vreemdeling met posttraumatische klachten, oordeelt dat de BMA-advisering gebreken vertoonde en dat behandeling in Armenië onaanvaardbaar is.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor funderingsherstel
16 november 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake een omgevingsvergunning voor funderingsherstel, omdat er geen weigeringsgronden zijn aangetoond.
Vernietiging van besluit inzake planschade en voorzienbaarheid bij omgevingsvergunning
13 oktober 2015
De rechtbank vernietigt het besluit van het college inzake planschade, oordeelt dat de schade niet voorzienbaar was en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Planschade en voorzienbaarheid bij binnenplanse vrijstelling in omgevingsrechtelijke context
13 oktober 2015
Rechtbank Noord-Holland vernietigt het besluit van de gemeente Wormerland inzake planschade, oordeelt dat de voorzienbaarheid van schade niet correct is beoordeeld en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Planschade en voorzienbaarheid bij binnenplanse vrijstelling in omgevingsrecht
13 oktober 2015
Rechtbank Noord-Holland vernietigt het bestreden besluit over planschade en oordeelt dat de voorzienbaarheid van schade niet correct is beoordeeld. Verweerder moet nieuw besluit nemen.
Tussenuitspraak over weigering verklaring van geen bezwaar in verband met veiligheidsonderzoek
7 juli 2015
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de minister van Binnenlandse Zaken onvoldoende motivering heeft gegeven voor de weigering van een verklaring van geen bezwaar aan eiser, en stelt de minister in de gelegenheid om dit te herstellen.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening sluiting woonwagen na aantreffen hennepkwekerij
11 juni 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, waarbij de sluiting van de woonwagen en schuur na aantreffen van een hennepkwekerij wordt gehandhaafd.
Bestuurlijke boete wegens overtreding van de Arbeidstijdenwet
22 mei 2015
Rechtbank Noord-Holland vernietigt de hoogte van de bestuurlijke boete van € 74.800,00 en stelt deze vast op € 72.300,00 wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Bestuurlijke boete wegens overtreding van de Arbeidstijdenwet
22 mei 2015
Rechtbank Noord-Holland oordeelt over bestuurlijke boete van € 123.200,00 aan [eiseres] B.V. wegens overtredingen van de Arbeidstijdenwet. Boete vastgesteld op € 120.700,-- na overschrijding van de redelijke termijn.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor dakterrashek
28 april 2015
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat er geen aanleiding was om te twijfelen aan de rechtmatigheid van de omgevingsvergunning voor een dakterrashek.
Afwijzing verzoek om tegemoetkoming in planschade wegens wijzigingsbevoegdheid in bestemmingsplan
23 april 2015
De rechtbank heeft de verzoeken om tegemoetkoming in planschade afgewezen, omdat wijzigingsbevoegdheid in bestemmingsplan geen zelfstandige oorzaak van planschade is.
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat de sluiting van de woning wegens een hennepplantage rechtmatig was en geen inbreuk op het woonrecht van verzoeker opleverde.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een garage in strijd met het bestemmingsplan
26 februari 2015
De rechtbank heeft het beroep van eiseres tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van een garage ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen.
Weigering drank- en horecavergunning op basis van zedelijk gedrag en verantwoordelijkheid leidinggevende
24 februari 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat de burgemeester terecht de drank- en horecavergunning heeft geweigerd op basis van zedelijk gedrag van de leidinggevende.
Boete opgelegd aan horecabedrijf wegens overtreding Wet arbeid vreemdelingen
20 februari 2015
Rechtbank Noord-Holland vernietigt boete van € 12.000,- opgelegd aan Home Meal Replacements BV wegens overtreding Wav, oordeelt dat functieomschrijving frituurkok ruim genoeg is.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake strijdig gebruik schoonheidssalon
17 februari 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat het gebruik van de schoonheidssalon strijdig is met het bestemmingsplan en verzoekster onvoldoende spoedeisend belang heeft aangetoond.
Planschadevergoeding en nadeelcompensatie bij wijziging planologisch regime
5 december 2014
Rechtbank Noord-Holland vernietigt de afwijzing van planschadevergoeding en oordeelt dat de gemeente € 500,- moet betalen wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Planschadevergoeding en wijziging looproute door wijziging planologisch regime
5 december 2014
De rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders ten onrechte planschadevergoeding heeft geweigerd aan eisers, exploitanten van een kinderkledingboetiek, en vernietigt het besluit.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat het alcoholslotprogramma niet onrechtmatig is en het algemeen belang van verkeersveiligheid zwaarder weegt.
Toekenning van subsidie voor onderhoud aan rijksmonument en het vertrouwensbeginsel
7 november 2014
De rechtbank heeft het beroep van de Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg ongegrond verklaard, omdat de minister niet verplicht was subsidie te verlenen voor onderhoud aan het rijksmonument, gezien het subsidieplafond en de niet ongeclausuleerde toezeggingen uit het verleden.
Openbaarheid van documenten betreffende wijziging Regeling tarieven Kadaster
24 september 2014
De rechtbank oordeelt dat drie documenten van Webservices B.V. openbaar gemaakt moeten worden, ondanks de weigering van de Raad van Bestuur van Kadaster, omdat ze geen persoonlijke beleidsopvattingen bevatten.
Verzoek om openbaarmaking van stukken inzake onroerende zaakbelasting en uitvoering Wet waardering onroerende zaken
24 september 2014
De rechtbank verklaart het beroep van WOZ Bureau ongegrond inzake verzoek om openbaarmaking van documenten over onroerende zaakbelasting. Verweerder heeft niet over de gevraagde informatie beschikt.
Herziening van definitief vastgestelde huurtoeslag en bevoegdheid van de Belastingdienst
19 september 2014
De rechtbank oordeelt dat de Belastingdienst niet bevoegd was de huurtoeslag te herzien, omdat eiseres niet wist dat deze te hoog was vastgesteld. Het beroep is gegrond en het bestreden besluit wordt vernietigd.
Ongegrondverklaring van verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring wegens te late betaling griffierecht
18 september 2014
De rechtbank verklaart het verzet van opposante ongegrond, omdat zij het griffierecht niet tijdig heeft betaald, ondanks dat zij twee termijnen heeft gekregen.
Beoordeling van een verzoek om bestuurlijk rechtsoordeel inzake tewerkstellingsvergunningen voor Chinese werknemers
10 juli 2014
Eisers hebben beroep ingesteld tegen het niet tijdig nemen van een besluit door het UWV op hun verzoek om vrijstelling van de tewerkstellingsvergunning. De rechtbank oordeelt dat het verzoek niet als besluit kan worden aangemerkt en verklaart zich onbevoegd.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van aanvraag bijstandsuitkering
30 juni 2014
De rechtbank verklaart het verzet van de opposant ongegrond, omdat zijn aanvraag om bijstandsuitkering niet geldig was volgens de Wwb. Er is geen rechtsmiddel open tegen deze uitspraak.
Opschorting van WWB-uitkering wegens niet-melding van op geld waardeerbare werkzaamheden
20 juni 2014
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af. Verzoekster heeft geen melding gemaakt van op geld waardeerbare werkzaamheden, waardoor de opschorting van haar WWB-uitkering rechtmatig is.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake verwijdering van leerling van basisschool
6 juni 2014
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake de verwijdering van een leerling van de basisschool, oordelend dat de school voldoende inspanningen heeft geleverd voor oplossingen.
Weigering schadevergoeding faunaschade aan blijvend grasland door ganzen en smienten
20 mei 2014
De rechtbank heeft het beroep van de eiser ongegrond verklaard, omdat het Faunafonds terecht schadevergoeding voor faunaschade aan blijvend grasland in oktober heeft geweigerd.
Beroep tegen omgevingsvergunning voor bouw van 52 woningen in Havengebied Zaandam
24 april 2014
De voorzieningenrechter verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de zaak over een omgevingsvergunning voor 52 woningen in Zaandam.
Ontslag en recht op WW-uitkering na subjectieve dringende reden
3 april 2014
De voorzieningenrechter oordeelt dat de werkgever niet onverwijld heeft gehandeld bij het ontslag van de verzoeker, waardoor er geen dringende reden was. Het UWV moet een voorschot op de WW-uitkering toekennen.
Voorlopige voorziening tot sluiting van een bedrijfspand op grond van de Opiumwet
3 april 2014
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de burgemeester bevoegd was tot sluiting van het pand op grond van de Opiumwet.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in sociale zekerheidszaak met betrekking tot gezamenlijke huishouding
27 maart 2014
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoekster in een gezamenlijke huishouding leeft en geen noodsituatie bestaat.
Weigering van vrijstelling voor schoolbezoek vanwege huwelijksjubileum
27 maart 2014
De voorzieningenrechter heeft het beroep van een ouder tegen de weigering van schoolverlof voor een huwelijksjubileum ongegrond verklaard. Slechts één dag verlof is toegestaan volgens de beleidsregels.
Schorsing van rijbewijs na aanrijding en geestelijke en lichamelijke geschiktheid
20 maart 2014
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om schorsing van het rijbewijs afgewezen, omdat de verkeersveiligheid zwaarder woog dan het persoonlijk belang van verzoeker.
Voorlopige voorziening en bodemzaak inzake beëindiging bijstandsuitkering
7 maart 2014
De voorzieningenrechter verklaart het beroep ongegrond, wijst verzoek om voorlopige voorziening af, maar wijst ander verzoek toe en schorst het primaire besluit.
Afwijzing verblijfsvergunning regulier voor voortgezet verblijf en inreisverbod wegens gevaar voor openbare orde
10 februari 2014
Rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning en het inreisverbod van eiser, o.a. wegens onvoldoende rekening houden met zijn positieve gedragsverandering en lange verblijf in Nederland.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake bijstandsuitkering en hoofdverblijf
4 februari 2014
De voorzieningenrechter verklaart het verzoek om voorlopige voorziening inzake bijstandsuitkering niet-ontvankelijk en wijst het tweede verzoek af wegens onvoldoende bewijs van hoofdverblijf.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoekster niet langer in de maatschappelijke opvang kan blijven en niet aannemelijk is dat een langer verblijf de patstelling doorbreekt.
Toekenning bijstandsuitkering op basis van gezamenlijke huishouding en zorgbehoefte
31 januari 2014
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat eiseres recht heeft op bijstandsuitkering, omdat haar broer vanwege zorgbehoefte niet zelfstandig kan wonen. Bestreden besluiten van verweerder zijn vernietigd.
Onherroepelijke tegenwerping van artikel 1(F) Vluchtelingenverdrag en ongewenstverklaring van eiser met Afghaanse nationaliteit
24 januari 2014
Rechtbank Den Haag vernietigt ongewenstverklaring van eiser op basis van onvoldoende motivering van actuele bedreiging voor openbare orde. Verweerder moet nieuw besluit nemen.
Voorlopige voorziening en beroep tegen verlening omgevingsvergunning voor wijziging van monument ten behoeve van parkeerplaatsen in Monnickendam
16 januari 2014
De voorzieningenrechter heeft de omgevingsvergunning voor parkeerplaatsen in Monnickendam bevestigd, waarbij het gebruiksbelang zwaarder weegt dan het monumentenbelang. Het beroep van eisers is ongegrond verklaard.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening tegen intrekking APK-keuringsbevoegdheid
16 januari 2014
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de intrekking van de APK-keuringsbevoegdheid op juiste gronden is gebeurd.
Voorlopige voorziening sluiting bedrijfspand na aantreffen hennepkwekerij
16 januari 2014
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, waarbij de sluiting van een bedrijfspand voor zes maanden na het aantreffen van een hennepkwekerij wordt gehandhaafd.
Toewijzing voorlopige voorziening voor toegang tot maatschappelijke opvang
13 december 2013
De voorzieningenrechter heeft verzoeker toegelaten tot de maatschappelijke opvang, ondanks eerdere overlast, omdat hij thans geen andere opvangmogelijkheden heeft. Verweerder moet het griffierecht en proceskosten vergoeden.
Tussenuitspraak over termijnoverschrijding bij bezwaar tegen eigen bijdrage voor scootmobiel
9 december 2013
Tussenuitspraak over termijnoverschrijding bij bezwaar tegen eigen bijdrage voor scootmobiel; rechtbank oordeelt dat termijnoverschrijding verschoonbaar is door ontbreken rechtsmiddelenclausule.
Planschade en de beoordeling van planologische wijzigingen in de gemeente Haarlemmermeer
2 oktober 2013
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond in de zaak over planschade na de uitbreiding van een cultuurgebouw in Hoofddorp, op basis van advies van SAOZ.
Planschade en de beoordeling van planologische wijzigingen in de gemeente Haarlemmermeer
2 oktober 2013
De rechtbank verklaart het beroep van eisers tegen de afwijzing van hun verzoek om planschade ongegrond, oordelend dat zij niet in een nadeliger situatie zijn komen te verkeren door de bouw van een cultuurgebouw.
Vernietiging van bestreden besluit inzake tegemoetkoming in planschade voor Sheda B.V. en Kackou Holding B.V.
26 juli 2013
Rechtbank Noord-Holland vernietigt het bestreden besluit en kent Sheda B.V. een tegemoetkoming in planschade van € 47.920,- toe, te vermeerderen met wettelijke rente.
Omgevingsvergunning voor seniorenwoningen en strijdigheid met het startdocument
24 juli 2013
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor seniorenwoningen, oordelend dat er geen strijdigheid is met het startdocument en dat de vergunning rechtmatig is verleend.
Verzoek om schadevergoeding en causaliteit bij onrechtmatig besluit
24 juli 2013
V&V Projectontwikkeling B.V. verzocht om schadevergoeding na een onrechtmatig besluit. De rechtbank oordeelde dat er geen causaal verband was tussen het besluit en de schade, en verklaarde het beroep ongegrond.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening en ongegrondverklaring beroep inzake uitkering op basis van de Wet werk en bijstand
9 juli 2013
De voorzieningenrechter verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat eiser het huisbezoek door de gemeente heeft verhinderd.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake uitkering op basis van de Wet werk en bijstand
14 mei 2013
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat verzoeker niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij zijn hoofdverblijf heeft in Haarlem, wat vereist is voor toekenning van een uitkering op basis van de Wwb.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroep inzake belastingbesluit
11 april 2013
De rechtbank verklaart het verzet van opposant ongegrond, omdat hij niet tijdig beroepsgronden heeft ingediend en de rechtbank op goede gronden het beroep niet-ontvankelijk heeft verklaard.
Handhaving van bestemmingsplan en strijdig gebruik van bedrijfspand met appartementen
7 maart 2013
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de zaak van New Style Meubelen Woonboulevard Cruquius B.V. tegen de gemeente Haarlemmermeer, betreffende handhaving van het bestemmingsplan en beëindiging van strijdig gebruik van appartementen in een bedrijfspand.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de korting op bijstandsuitkering wegens niet-nakoming van arbeidsverplichtingen
30 januari 2013
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres ongegrond en bevestigt de korting op haar bijstandsuitkering wegens niet-nakoming van arbeidsverplichtingen.
Vergoeding van ADV-dagen bij arbeidsongeschiktheid en faillissement van werkgever
12 september 2012
De rechtbank oordeelt dat eiser recht heeft op vergoeding van ADV-dagen die vóór zijn arbeidsongeschiktheid zijn opgebouwd, maar niet tijdens ziekte. Het bestreden besluit wordt vernietigd en verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Weigering maatschappelijke opvang voor vreemdelingen in het kader van de Wmo en de toepassing van artikel 8 EVRM
18 juli 2012
De rechtbank weigert de aanvraag van een Oezbeeks gezin voor maatschappelijke opvang, oordelend dat er geen positieve verplichting bestaat om opvang te bieden gezien hun huidige onderdak en financiële ondersteuning.
Intrekking van werkleeraanbod en inkomensvoorziening op basis van de Wet investeren in jongeren
18 juli 2012
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en bevestigt de intrekking van het werkleeraanbod en de inkomensvoorziening op basis van de Wet investeren in jongeren.
Verplichting tot zorgverzekering en de rol van zorgverzekeraars volgens de Zorgverzekeringswet
4 juli 2012
De rechtbank oordeelt dat de verplichting tot zorgverzekering niet afhankelijk is van de melding bij de zorgautoriteit. De boete aan eiser is onterecht opgelegd, omdat de verzekering bij BUPA niet voldoende is onderzocht.
Beëindiging van vervoersvoorzieningen op basis van medisch advies in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning
6 juni 2012
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de beëindiging van de rolstoelbus voor eiseres terecht is, gebaseerd op medisch advies. Beroep AWB 12/1899 niet-ontvankelijk, AWB 12/1900 ongegrond.
Intrekking werkleeraanbod in het kader van de Wet investeren in jongeren (Wij) en overgangsrecht na wijziging van de Wet werk en bijstand (Wwb)
16 mei 2012
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep ongegrond inzake de intrekking van een werkleeraanbod onder de Wet investeren in jongeren, waarbij de nieuwe Wet werk en bijstand van toepassing is.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunningen voor kappen en verplanten van bomen op het Morspoortterrein in Leiden
23 februari 2012
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af inzake omgevingsvergunningen voor het kappen van 17 bomen en verplanten van 22 bomen op het Morspoortterrein in Leiden.
Handhaving van voorschriften uit het Besluit glastuinbouw en de afweging van belangen bij handhaving
27 juli 2011
De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat handhaving van het Besluit glastuinbouw gerechtvaardigd is, er geen zicht op legalisatie is en dat de belangen van handhaving zwaarder wegen dan die van eiser.
Toelating tot maatschappelijke opvang voor illegaal verblijvende moeder en dochter
20 juli 2011
De voorzieningenrechter heeft op 20 juli 2011 bepaald dat de gemeente Den Haag maatschappelijke opvang moet bieden aan een illegaal verblijvende moeder en haar dochter, gezien de belangen van het kind en de omstandigheden van de moeder.
Beroep tegen verlening bouwvergunning voor geluidsmuur te Katwijk
1 juni 2011
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep ongegrond tegen de bouwvergunning voor een geluidsmuur te Katwijk, oordelend dat de vrijstelling terecht is verleend en de muur voldoet aan de welstandseisen.
Schadevergoeding wegens geestelijk letsel door onrechtmatige intrekking van bijstandsuitkering
20 april 2011
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat verweerder aansprakelijk is voor geestelijke schade van eiser door onrechtmatige intrekking van bijstandsuitkering. Schadevergoeding vastgesteld op € 2.500, te vermeerderen met wettelijke rente.
Planschadevergoeding en wijziging planologisch regime in Noordwijkerhout
23 februari 2011
De rechtbank vernietigt het besluit van verweerder over planschadevergoeding en oordeelt dat eisers recht hebben op € 30.000,-- zonder korting. Verweerder moet een nieuw besluit nemen en wordt in proceskosten veroordeeld.
Onrechtmatige sluiting van winkelcentrum Koningswerf te 's-Gravenzande wegens asbestverontreiniging
9 februari 2011
De rechtbank oordeelt dat de sluiting van het winkelcentrum Koningswerf onrechtmatig was, omdat er geen bewijs was van asbestverontreiniging die sluiting rechtvaardigde. De besluiten van de gemeente worden vernietigd en eisers krijgen schadevergoeding.
Weigering bouwvergunning voor bedrijfsgebouw aan de Binckhorstlaan te Den Haag
9 februari 2011
De rechtbank 's-Gravenhage weigert de bouwvergunning voor een bedrijfsgebouw aan de Binckhorstlaan te Den Haag wegens strijdigheid met het bestemmingsplan. De beroepen van eiseressen worden ongegrond verklaard.
Weigering aanwijzing Marinevliegkamp Valkenburg als rijksmonument
9 februari 2011
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart beroep van het Cuypersgenootschap ongegrond inzake weigering aanwijzing Marinevliegkamp Valkenburg als rijksmonument.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor supermarktverbouwing in Delft
17 november 2010
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat de bouwactiviteiten niet vergunningsplichtig zijn en er geen concreet zicht op legalisatie bestaat.
Beoordeling van de aanvraag voor verkorte wachttijd WIA en duurzaamheidscriterium
3 november 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt over de afwijzing van een WIA-aanvraag met verkorte wachttijd. Eiseres stelt dat werknemer volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is, maar rechtbank bevestigt dat verbetering van belastbaarheid niet uitgesloten is.
Wijziging bouwplan en ontvankelijkheid van beroep tegen bouwvergunningen in Maasland
8 september 2010
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers tegen de bouwvergunningen in Maasland niet-ontvankelijk en ongegrond, o.a. omdat de wijzigingen van het bouwplan van ondergeschikte aard zijn.
Onrechtmatige sluiting en schadevergoeding van een pand door de gemeente Den Haag
8 september 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de onrechtmatige sluiting van een pand door de gemeente Den Haag leidt tot schadevergoeding van € 12.808,00 aan de eigenaar.
Toekenning WW-uitkering en fictieve opzegdatum in faillissement
25 augustus 2010
De rechtbank oordeelt dat de fictieve opzegdatum voor WW-uitkering op 28 april 2009 moet worden vastgesteld, ondanks de opzegging door de curator op 11 mei 2009. Beroep ongegrond.
Beroep tegen verleende bouwvergunning voor oprichting van woonblokken in Gouda
1 april 2010
De rechtbank verklaart de beroepen tegen de bouwvergunning voor vier woonblokken in Gouda ongegrond, oordelend dat de vergunning op goede gronden is verleend en de bezwaren van eisers niet opwegen tegen de belangen van de vergunninghoudster.
Herziening en terugvordering van WW-uitkering van zelfstandige door het Uwv
17 maart 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat eiser niet op de hoogte was van de verplichting om ook indirecte uren op te geven, waardoor de herziening van zijn WW-uitkering onterecht was.
Delegatie van bevoegdheid inzake eigen bijdrage maatschappelijke ondersteuning door gemeenteraad aan college van burgemeester en wethouders
24 februari 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de gemeenteraad zijn bevoegdheid tot vaststelling van eigen bijdrage voor maatschappelijke ondersteuning niet kan delegeren aan het college van burgemeester en wethouders. Besluiten van CAK vernietigd.
Beroep tegen bouwvergunningen voor Rabo-Wielaterrein Noordwijkerhout
20 januari 2010
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart de beroepen tegen de bouwvergunningen voor het Rabo-Wielaterrein ongegrond. De vergunningen zijn op goede gronden verleend, ondanks strijdigheid met bestemmingsplannen.
Besluit tot stillegging van bronbemaling op het Neherterrein te Leidschendam
23 december 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de stillegging van bronbemaling door verweerder rechtmatig was, omdat eiseres geen voorzorgsmaatregelen had getroffen om schade aan funderingen te voorkomen. Beroep ongegrond.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor gevelvernieuwing warenhuis in Westland
8 juli 2009
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de weigering van de bouwvergunning voor gevelvernieuwing van een warenhuis in Westland, omdat het bouwplan in strijd is met de bestemmingsplanvoorschriften.
Loondoorbetalingsverplichting WIA en tekortkomingen in re-integratieverplichtingen door werkgever
30 juni 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat werkgever tekortschiet in re-integratieverplichtingen WIA, loonsanctie van meer dan 50 weken vernietigd en proceskosten vergoed.
Afwijzing verzoek om vrijstelling voor herontwikkeling Recreatiepark de Noordwijkse Duinen
25 juni 2009
Rechtbank 's-Gravenhage wijst het beroep ongegrond inzake de afwijzing van het verzoek om vrijstelling voor de herontwikkeling van Recreatiepark de Noordwijkse Duinen, omdat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan.
Beoordeling van de duurzaamheid van arbeidsongeschiktheid in het kader van de WIA
17 juni 2009
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de WIA-aanvraag wegens onvoldoende onderzoek naar de duurzaamheid van de arbeidsongeschiktheid en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Bouwvergunning voor twee woningen in agrarisch gebied en de toepassing van de Ruimte-voor-Ruimteregeling
4 november 2008
De rechtbank bevestigt de bouwvergunning voor twee woningen in agrarisch gebied, onder toepassing van de Ruimte-voor-Ruimteregeling, en verklaart het beroep van eiser ongegrond.
Vernietiging van besluit tot handhaving van weigering planschadevergoeding door onbevoegd genomen besluit
29 oktober 2008
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt besluit tot handhaving van weigering planschadevergoeding, maar laat rechtsgevolgen in stand. Eiseres krijgt griffierecht vergoed.
Toekenning van AWBZ-zorgindicatie voor onderwijsondersteuning en tijdelijk verblijf voor een kind met PDD-NOS, ADHD en ODD
17 oktober 2008
Rechtbank oordeelt dat Zorgkantoor onvoldoende kennis heeft vergaard over de zorgbehoefte van [zoon] en draagt op een nieuw besluit te nemen over AWBZ-zorgindicatie.
Aansprakelijkheid voor belastingschulden na ontbinding van de gemeenschap
21 april 2008
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat [A.] niet aansprakelijk is voor de belastingschulden van [B.] na afstand van de gemeenschap. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en vernietigt de aansprakelijkstelling.
Afwijzing verzoek tot verkorting looptijd schuldsaneringsregeling in het kader van minnelijke trajecten
4 oktober 2007
De rechtbank wijst het verzoek van de schuldenaar tot verkorting van de looptijd van de schuldsaneringsregeling af, omdat sparen in het minnelijke traject geen reden is voor korting op de standaard looptijd van drie jaar.
Verzoek om voorlopig getuigenverhoor inzake de ondergang van KPNQwest en de rol van haar bestuurders en grootaandeelhouders
24 mei 2007
De rechtbank wijst het verzoek om een voorlopig getuigenverhoor af, omdat verzoekers onvoldoende concreet hebben gemaakt welke zorgvuldigheidsnormen zijn geschonden. De proceskosten worden gecompenseerd tussen verzoekers en verweerster Qwest, terwijl verzoekers KPN moeten vergoeden.
Afwijzing verzoek tot eigen faillietverklaring wegens ontbreken van baten en redelijk belang
11 april 2007
De rechtbank 's-Gravenhage wijst het verzoek tot eigen faillietverklaring af, omdat de aangever geen baten heeft en er geen redelijk belang is voor de curator om onderzoek te doen.
Voortzetting van de schuldsanering en voorwaarden voor arbeid in het buitenland
13 november 2001
De rechtbank heeft de schuldsanering voortgezet en de termijn verlengd met zes maanden, met verplichtingen voor de schuldenaar om in Nederland werk te zoeken en financiële informatie te verstrekken.
Schuldenaar in dienst bij familie moet marktconform salaris verdienen
16 oktober 2001
Rechtbank 's-Hertogenbosch oordeelt dat schuldenaar in dienst bij vader marktconform salaris moet verdienen. Schuldsanering wordt voortgezet en saneringsplan goedgekeurd.
Voortzetting schuldsaneringsregeling ondanks niet verschijnen saniet en nieuwe schulden
14 maart 2000
De rechtbank heeft de schuldsaneringsregeling voortgezet ondanks het niet verschijnen van de saniet op de verificatievergadering en het ontstaan van nieuwe schulden, op voorwaarde dat het vakantiegeld ten goede komt aan de boedel.
Voortzetting van de schuldsanering met betrekking tot steunfraude en vaststelling van het saneringsplan
14 maart 2000
De rechtbank heeft de schuldsanering van saniet X. voortgezet en het saneringsplan vastgesteld op 5 jaar, met specifieke voorwaarden voor verwervingskosten en inkomsten.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: