De rechtbank heeft kennisgenomen van het proces-verbaal van de op 29 februari 2000 gehouden verificatievergadering, alsmede van een ontwerp van het saneringsplan.
De saniet en de bewindvoerder zijn ter terechtzitting van X. gehoord. Tevens is gehoord de heer Ten Haaf van de belastingdienst, één van de crediteuren van de saniet. De rechter-commissaris heeft schriftelijk verslag uitgebracht.
De rechter-commissaris heeft geadviseerd de schuldsaneringsregeling niet voort te zetten omdat saniet. Onder meer niet op de verificatievergadering is verschenen, geen ontwerp van een saneringsplan heeft gedeponeerd en bij brief had laten weten niet mee te willen werken aan het inlopen van de achterstallige betalingen aan de boedel.
Gelet op de door saniet ter zitting gegeven verklaring, acht de rechtbank aannemelijk dat het niet verschijnen op de verificatievergadering berustte op een misverstand.
Ten aanzien van het ontwerp-saneringsplan heeft saniet verklaard dat hij tijdig een door hem ondertekend exemplaar van het ontwerp saneringsplan heeft toegezonden aan de bewindvoerder. Saniet heeft de verzending ook telefonisch gemeld bij de bewindvoerder. Laatstgenoemde heeft dit bevestigd, doch zij heeft nimmer het ontwerp-saneringsplan ontvangen. Zij heeft saniet hierop niet gewezen, aangezien zij ervan uitging dat saniet op de verificatievergadering alsnog het ontwerp-saneringsplan (waarvan reeds een niet-ondertekend exemplaar aan de rechtbank was toegezonden) kon tekenen.
Gelet op het voorgaande zal de rechtbank terzake het uitblijven van het (door saniet ondertekend) ontwerp saneringsplan saniet het voordeel van de twijfel gunnen en hieraan geen verdere consequenties verbinden.
Saniet heeft voorts verklaard bereid te zijn om het saneringsplan na te komen en zijn achterstanden in te lopen door middel van betalingen uit het vrij te laten deel van zijn vakantiegeld. Hij vindt echter dat niet verwacht mag worden dat hij ook de kinderbijslag inlevert. Tot slot heeft hij verklaard dat alle nieuwe schulden zijn betaald, behalve de schuld aan KPN omdat hij het met de hoogte van dat bedrag (ca. f 1. 900,00) niet eens is en om een specificatie heeft gevraagd.
De bewindvoerder en de verschenen schuldeiser hebben laten weten geen bezwaar te hebben tegen voortzetting van de regeling mits saniet het saneringsplan stipt zal nakomen en de achterstanden zal inlopen.
Op grond van het bovenstaande is de rechtbank van oordeel dat saniet nog een laatste kans dient te worden gegeven om de schuldsaneringsregeling tot een goed einde te brengen. De rechtbank gaat er hierbij wel van uit dat door saniet de tijdens de schuldsanering ontstane schulden (m.u.v. de vordering van de KPN) inmiddels zijn betaald. Derhalve dient de schuldsaneringsregeling te worden voortgezet. Om er zeker van te zijn dat de achterstanden zoveel mogelijk worden ingelopen zal de rechtbank in het saneringsplan opnemen dat het vakantiegeld geheel in de boedel valt.
Beslissing
De rechtbank:
bepaalt dat de toepassing van de schuldsaneringsregeling wordt voortgezet;
stelt het saneringsplan als volgt vast:
De termijn van de wettelijk schuldsanering wordt bepaald op 3 jaar te rekenen vanaf de dag van de uitspraak tot toepassing van de schuldsaneringsregeling, derhalve tot 28 juni 2002.
Saniet zal zich inspannen een inkomen te verwerven van minimaal fl. 2.200,-- netto per maand. Op dit moment bestaat zijn inkomen uit loon uit arbeid.
Alle inkomsten boven het vrij te laten inkomen komen ten gunste van de boedelrekening.
Zolang saniet inkomsten uit arbeid verwerft wordt het vrij te laten inkomen vastgesteld op 50% van 100% van de toepasselijke ABW-norm (thans zijnde de- norm voor een echtpaar van fl. 2.055,-) vermeerderd met.
50% van een bedrag inzake de woonlasten (thans bedragende fl. 430,78 per maand) dat berekend wordt door op de kale huur de huursubsidie/woonkostentoeslag en de woonnorm conform de Huursubsidiewet in mindering te brengen een en ander tot de maxima als bedoeld in de Huursubsidiewet en onder de voorwaarde dat saniet zich naar genoegen van de bewindvoerder inspant om deze kosten zo laag mogelijk te laten zijn door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden tot het verkrijgen van huursubsidie/woonkostentoeslag danwel het vinden van een andere, goedkopere, woning;
Het jaarlijks uit te keren vakantiegeld komt geheel ten gunste van de boedel, dit ter aflossing van de huidige achterstand in de boedelbijdragen.
Saniet zal de schuld aan de KPN, die tijdens de schuldsaneringsregeling is ontstaan, zo snel mogelijk uit het vrij te laten inkomen aflossen en voorts geen nieuwe schulden laten ontstaan.
Gedaan door mr. M. P. de Valk, lid van de eerste enkelvoudige kamer, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 14 maart 2000 in tegenwoordigheid van C.M. Sweep, griffier.