Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1.De procedure
- de tussenvonnissen van 19 juli 2021, 15 juli 2022, 16 december 2022 en 7 april 2023 en de processtukken die daarin zijn genoemd;
- de mail van de deskundige van 20 juli 2023;
- de mail namens [eiser] van 24 juli 2023;
- de mail namens Matrans van 31 juli 2023;
- de mail van de griffier van 1 augustus 2023;
- de mail van de deskundige van 6 december 2023;
- de mail namens [eiser] van 7 december 2023;
- de mail van de griffier van 22 december 2023;
- het deskundigenrapport van 29 februari 2024, met de daarbij gevoegde eindfactuur van 1 maart 2024;
- de conclusie na deskundigenrapport van [eiser] ;
- de conclusie na deskundigenrapport van Matrans.
2.De beoordeling
fysieke belasting bleek een significante factor te zijn in het ontstaan van chronische nek-en rugpijn maar niet de enige. Uit een recente multivariabele analyse blijkt dat sociaaleconomische status, beroepsomstandigheden, psychologische en leefstijlkenmerken zoals een lage opleiding, alleen wonen, werkeloosheid, roken, alcoholgebruik, overgewicht, psychiatrische klachten etc. eveneens factoren zijn die bijdragen tot het krijgen van chronische pijn in de nek, schouders, en rug. (…) Door deze nog steeds niet goed begrepen complexe mengeling van biologische en psychosociale factoren blijft de kennis over de oorzaak en gerichte behandeling van deze chronische nekpijnklachten onbevredigend met alle invaliderende gevolgen van dien zoals ook bij [eiser] het geval is.”
een symptoom, geen diagnose, zonder aantoonbare weefselschade. Naast een trauma kunnen degeneratie, infecties, systeemziektes zoals diabetes, overgewicht, genetische factoren en mechanische overbelasting zoals bij een fysiek zwaar beroep aspecifieke rugklachten veroorzaken. Daarnaast kunnen ook psychosociale factoren een rol kunnen spelen waardoor het in de dagelijkse praktijk een uitdaging blijft om de oorzaak van aspecifieke rugklachten vast te stellen.”
door een trauma, infecties, ziektes als diabetes, overgewicht en genetische factoren”. Daarbij is bovendien volgens de deskundige onduidelijk waarom de een met degeneratieve rugafwijkingen wel rugklachten en de ander geen rugklachten krijgt.
geschat wordt dat 37% van de lage rugklachten te maken heeft met arbeid-gerelateerde risicofactoren. Dit risico wordt hoger geschat bij mannen die vaker zware lichamelijke arbeid verrichten zoals bij betrokkene. In sommige studies vond men bewijs dat deze activiteiten leiden tot het ontstaan van lage rugklachten. In 2011 concludeerden anderen dat deze relatie niet te vinden was wat een stevig debat uitlokte.” Hij sluit af met de volgende conclusie: “
Het bewijs voor de relatie zwaar lichamelijk arbeid, degeneratieve afwijkingen en chronische rugklachten blijft conflicterend.”
Het werk vraagt redelijk zware lichamelijke arbeid. Er wordt veel in gebukte houding gewerkt en het tempo kan hoog zijn. Het vastmaken of losmaken van sjormaterialen, zoals kettingen, touwen, staaldraad en het spannen ervan is vaak zwaar werk, waarbij veel met gedraaide rug in belaste toestand wordt gewerkt.” In het tussenvonnis van 16 december 2022 heeft de kantonrechter bovendien van een groot aantal werkzaamheden al vastgesteld dat ze fysiek belastende aspecten in zich hadden.
De inspecteurs hebben de aangetroffen situaties in de overslag van stukgoed als verontrustend slecht gekwalificeerd.”
Het stukgoed sjorren wordt door een kleine groep (3 - 4) vaste medewerkers uitgevoerd. De medewerkers zijn ervaren en hebben vaak van een wat hogere leeftijd. Het is specialistisch werk, dat zeer afwisselend is. De medewerkers vinden het werk niet zwaar. Tijdens de werkplekinventarisatie is het niet mogelijk geweest om het stukgoed sjorren te bekijken. Door de afwisseling van de werkzaamheden lijkt er een gunstig effect op de fysieke belasting. Om deze reden is dit onderzoek verder niet gericht op stukgoed sjorren.” Ook in een later rapport van 2012 is dit niet uitgezocht. Fysergo schrijft daarin wat zij heeft onderzocht: “
Alleen het sjorren van zeecontainers, ook wel breedbulk genoemd en dus niet overige sjortaken zoals het sjorren van stukgoed.”
MMS merkt op dat de oorzaak van de klachten van [eiser] zeer wel primair natuurlijke veroudering kan zijn, waarbij het zwaar lichamelijk werk een extra factor kan zijn die bij verergering van de klachten een rol speelt. (…) Zwaar werk is in het algemeen een risicofactor voor het ontstaan van rugklachten. De werkzaamheden kunnen de nek- en rugklachten van [eiser] hebben verergerd, dat is nooit uit te sluiten maar niet bewezen. De enkele blootstelling aan risico’s voor de gezondheid, in de zin van nek- en rugbelastende werkzaamheden, en de aannemelijkheid dat de rugklachten door die blootstelling kunnen zijn veroorzaakt, is echter onvoldoende om een causaal verband tussen de schade en de uitoefening van de werkzaamheden aan te nemen. Het is niet aan te tonen of de klachten van [eiser] al of niet zouden zijn ontstaan indien hij ander, minder nek- en rugbelastend werk zou hebben gedaan. Naar de mening van MMS is het niet bewijsbaar dat de klachten van [eiser] uitsluitend het gevolg zijn van fysieke belasting in de voor MMS verrichte werkzaamheden. Dat neemt niet weg dat iemand met een “slechte rug en nek” die zwaar lichamelijk werk (en vrijwillig overwerk) verricht waarschijnlijk eerder uitvalt dan iemand met een “slechte rug en nek” en minder zwaar werk.”
dat 37% van de lage rugklachten te maken heeft met arbeid-gerelateerde risicofactoren. Dit risico wordt hoger geschat bij mannen die vaker zware lichamelijke arbeid verrichten, zoals bij betrokkene.” De deskundige komt onder andere door deze bevindingen tot het oordeel dat er ‘mogelijk waarschijnlijk’ een verband is. De kantonrechter concludeert op basis daarvan dat de kans dat de gezondheidsklachten door het werk zijn veroorzaakt niet zeer klein is.
Uit angst om pijn te krijgen in de nek en onderrug vermijdt hij het lopen op ongelijk terrein, hardlopen, het asymmetrische dragen van voorwerpen en activiteiten zoals tillen, duwen, trekken of manoeuvreren van bijvoorbeeld een zwaar winkelwagentje of het dragen van een hondenriem. Ook spelen met zijn kinderen, staan op een keukentrap of beklimmen van een ladder ervaart hij als beperkt mogelijk.”