Totstandkoming van het besluit
1. Op 21 januari 2020 is door verweerder een omgevingsvergunning verleend voor de tijdelijke opslag van vrijgekomen grond en materialen op de groenstrook gelegen tussen de rijksweg A15 en de [straatnaam] sectienummer [nummer X] , in Hardinxveld-Giessendam. Naar aanleiding hiervan heeft eiser op 22 juni 2021 eiser het volgende Wob-verzoek ingediend en verzocht tot openbaarmaking van:
“1. Alle documenten waaruit blijkt dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam of enig ander (bevoegd) gezag de mate en aard van de vervuiling van de gronden waarop voornoemde omgevingsvergunning betrekking heeft, zowel voorafgaand, als tijdens, als na de looptijd van die vergunning heeft laten onderzoeken.
2. Inclusief de resultaten van die onderzoeken.
3. Inclusief de documenten waaruit blijkt welke handelingen zijn verricht of maatregelen zijn getroffen naar aanleiding van die resultaten.
4. Inclusief de documenten waaruit de mate en aard van de vervuiling van de krachtens omgevingsvergunning aldaar opgeslagen gronden blijkt.”
2. In het primaire besluit heeft verweerder toegelicht de volgende documenten te hebben geïnventariseerd:
- aanvraag Omgevingsvergunning;
- afgegeven Omgevingsvergunning;
- evaluatie tijdelijk uitplaatsen;
- partijkeuringen diversen;
Verweerder heeft deze stukken als bijlage bij het primaire besluit gevoegd en daarmee de documenten aan eiser verstrekt.
3. Eiser heeft bezwaar gemaakt tegen het primaire besluit. Hij heeft gesteld dat het besluit niet zorgvuldig tot stand is gekomen en dat in ieder geval nog de volgende documenten ontbreken:
“1. De aanvraag omgevingsvergunning en afgegeven omgevingsvergunning ontbreken bij de verstrekte documenten. Reeds daarom is niet aan het WOB-verzoek voldaan.
2. Documenten waaruit blijkt wanneer de opslag is begonnen;
3. Documenten waaruit blijkt welke maatregelen zijn genomen om eventuele risico's
op milieuverontreiniging en risico's voor de volksgezondheid te voorkomen.
4. Documenten waaruit blijkt dat is onderzocht wat voor gevolgen deze opslag voor
de grond heeft gehad en of er sprake is van bodemverontreiniging.
5. Documenten waaruit blijkt van welke locaties de opgeslagen grond afkomstig is.
6. Documenten waaruit blijkt welke maatregelen zijn genomen om te voldoen aan
voorschrift la van de voormelde omgevingsvergunning. Met andere woorden:
documenten waaruit blijkt dat een eventuele bodemverontreiniging is onderzocht
en gesaneerd, zowel voor als na de vergunde project werkzaamheden.
7. In het jaar 2017 heeft een vooronderzoek op de locaties vanwaar de grond afgevoerd moest worden plaatsgevonden, zo blijkt uit de twee verstrekte bodemonderzoeken. Deze onderzoeken uit 2017 zijn niet verstrekt.
8. Sinds 2018 is er een regionale handreiking van kracht (ivm uitstoot van Chemour).
In 2019 is er een landelijk handelingskader PFAS gekomen. Uit de ontvangen
documenten blijkt niet hoe hier tijdens de vergunning en eerder tijdens
het gebruik van de groenstrook mee om is gegaan.
9. Tijdens de mediation heeft de betrokken ambtenaar aangegeven dat de gemeente
veel documenten (waaronder foto's) in het bezit heeft waaruit blijkt wat op
voornoemde percelen opgeslagen heeft gelegen in de jaren voordat de vergunning
was verleend.
10. E-mails en overige correspondentie aangaande de verzochte onderwerpen.”
4. Bij het bestreden besluit heeft verweerder, naar aanleiding van eisers bezwaar, nog enkele documenten openbaar gemaakt. Daarnaast heeft verweerder toegelicht dat niet alle gevraagde documenten kunnen worden verstrekt, nu deze niet (meer) aanwezig zijn. Documenten waaruit blijkt dat is onderzocht wat de gevolgen zijn van de opslag van de grond, of sprake is van bodemverontreiniging, en of mogelijke bodemverontreiniging is gesaneerd, ontbreken. Verweerder heeft verder aangegeven dat (documenten over) de regionale handreiking (vanwege de uitstoot van Chemours) en het landelijk handelingskader PFAS niet aanwezig zijn. Ook zijn geen documenten en/of foto’s gevonden waaruit zou blijken wat op de betreffende percelen opgeslagen heeft gelegen in de jaren voordat de vergunning was verleend. E-mails en overige correspondentie over de verzochte onderwerpen zijn evenmin gevonden.