2.7De deskundige heeft de vragen als volgt beantwoord.
wat de vloer in de gang betreft
Er is sprake van schade aan de vloer. Die bestaat eruit dat de troffelvloer één rechtlijnige scheur vertoont. Deze scheur loopt loodrecht op de scheidingswand met de keuken en heeft een geschatte lengte van 0,8 meter. Verder klinkt de vloer in de gang op diverse plaatsen hol bij het bekloppen en is bij nader onderzoek vastgesteld dat de troffelvloer ter plaatse van de scheur los ligt van de ondergrond.
Het gebrek aan de vloer in de gang bestaat in de kern uit het ontbreken van hechting tussen de troffelvloer en de onderliggende laag, dat wil zeggen: de door [eiser01] aangebrachte egalisatielaag.
De scheur in de troffelvloer loopt loodrecht op de richting van de vloerverwarmings-leidingen. Om die reden acht ik een relatie met een (al dan niet te hoog aangebrachte) vloerverwarmingsleiding uitgesloten. In dat geval was het namelijk te verwachten dat de scheur in dezelfde richting zou lopen als de vloerverwarmingsleiding.
Verder is de egalisatielaag ter plaatse van de scheur in de troffelvloer niet gescheurd en ook niet losgebroken van de ondergrond. Evenmin zijn hier vloerverwarmingsleidingen zichtbaar die boven de egalisatielaag uitsteken. De scheur in de troffelvloer houdt dus geen verband met een gebrek in de ondergrond. Een troffelvloer is van zichzelf niet in staat om lengteveranderingen in de ondergrond op te nemen, maar volgt normaal gesproken vormveranderingen (zoals uitzetting of scheuren) in de ondergrond. In dit geval ligt de troffelvloer over een relatief groot deel los van de ondergrond en kan daardoor de lengteverandering van de vloer niet opvangen, waardoor de troffelvloer is gescheurd.
Niet geconstateerd is dat de wijze van het aanbrengen van de vloerverwarmingsleidingen en ook niet het gebruikte materiaal voor de egalisatielaag of de verwerking ervan geleid hebben tot schade of een gebrek. Ook de onthechting en scheurvorming van de troffelvloer zijn niet te herleiden tot de door [eiser01] uitgevoerde werkzaamheden maar tot de uitvoering van de (door derden aangebrachte) troffelvloer.
wat de vloer in de woonkamer betreft
Ten aanzien van de vloer in de woonkamer is geen schade vastgesteld.
wat de vloer op de verdieping betreft
Op de verdieping vertoont de troffelvloerafwerking diverse scheuren. Deze scheuren lopen schuin weg vanuit de deuropeningen. Deze scheuren zijn te herleiden tot het aanbrengen van een dekvloer die naadloos is doorgelegd tussen de verschillende ruimten in combinatie met vloerverwarming. Het gaat hier om geringe scheuren die niet te voorkomen zijn wanneer een vloer voorzien is van vloerverwarming en de dekvloer naadloos doorgelegd wordt naar de verschillende ruimtes. Daarbij komt dat deze scheuren in de dekvloer niet afdoen aan de functionaliteit van de vloer. Door deze omstandigheden zijn de scheuren in de afwerkvloer op de verdieping niet als gebrek aan te merken, maar als een onvermijdelijk risico bij de gekozen constructieopbouw en vloerafwerking.
wat het tegelwerk in de doucheruimte betreft
Het tegelwerk vertoont diverse gebreken.
Het belangrijkste gebrek is de opbouw van de wandafwerking ter plaatse van de douchehoek en dan met name in het onderste gedeelte waar voorheen een bad aanwezig was. Kennelijk onder inwerking van vocht is de ondergrond achter het tegelwerk uitgezet waardoor het tegelwerk bol staat en tot enkele centimeters naar buiten is gedrukt. Er bestaat geen duidelijk beeld over de toegepaste materialen noch over de verwerking ervan. Wel is zeker dat de eerste laag op het metselwerk vrijwel geen samenhang heeft en tevens sterk in volume is toegenomen. Vanwege het ontbreken van meer gedetailleerde gegevens is het onbekend of dit gebrek ontstaan is door het gebruik van ongeschikte materialen, dan wel door een onjuiste verwerking van die materialen, dan wel door een ongeschikte combinatie van materialen (deels op basis van cement en deels op basis van gips) dan wel ten gevolge van een lekkende wateraansluiting. Wel is duidelijk dat dit gebrek samenhangt met de door [eiser01] uitgevoerde werkzaamheden aan de ondergrond, leidingwerk, tegelwerk en voegwerk.
wat de dilataties betreft
In de inwendige hoeken van het tegelwerk is het tegelwerk van de verschillende wandvlakken niet vrijgehouden, maar is het voegwerk doorgezet tot in de hoek. Dit is ook in de douchecabine zo uitgevoerd. De tegels raken elkaar niet. Er is op deze aansluiting geen kitvoeg aanwezig. Er is geen scheurvorming geconstateerd op deze aansluiting.
Om eventuele scheurwerking van tegelwerk te voorkomen, is het gebruikelijk om het tegelwerk in de hoeken te onderbreken en hier een elastische kitvoeg aan te brengen, zodat eventuele werking van de constructie opgevangen kan worden. Dit is niet strikt noodzakelijk, maar gewenst. Alleen voor doucheruimtes en andere ruimtes met een dergelijke hoge waterbelasting is het wel noodzakelijk om in inwendige hoeken waterdichting te realiseren in de vorm van een kitvoeg.
Het ontbreken van een kitvoeg in de inwendige hoek van de douchecabine is als een gebrek in de uitvoering aan te merken. Indien het kitwerk niet tot de werkzaamheden van [eiser01] zou behoren, zoals [eiser01] stelt, dan had [eiser01] zorg dienen te dragen voor een doorgaande open voeg in de douchecabine die vervolgens gekit had kunnen worden. Er is in de douche geen open voeg aangebracht en er kan daar ook geen open voeg aangebracht worden, daarvoor sluit het tegelwerk van de beide wandvlakken te strak op elkaar aan.
overige aspecten tegelwerk
Niet gebleken is dat [eiser01] beschikt over een KOMO-procescertificaat voor het aanbrengen van tegelwerk, en in de overeenkomst tussen partijen is niet vastgelegd dat de werkzaamheden zullen worden verricht volgens de Nationale Beoordelingsrichtlijn voor het KOMO procescertificaat voor het aanbrengen van tegelwerk. In deze situatie geldt daarom als maatstaf voor de beoordeling dat het werk dient te voldoen aan de eisen van goed en deugdelijk werk.
Het feit dat het profiel op de aansluiting van het mozaïektegelwerk met kozijnen en plint iets uitsteekt voor het tegelwerk is niet als een gebrek aan te merken.
Het feit dat het mozaïektegelwerk op de woningscheidende wand niet tot op plafondhoogte doorloopt, maar enkele centimeters lager eindigt, is wel aan te merken als een gebrek in de uitvoering.
Het feit dat het mozaïektegelwerk aan de rechterzijde van de raamopening in een andere richting loopt dan het overige mozaïektegelwerk, namelijk in verticale banen in plaats van horizontale banen is wel als een gebrek aan te merken.
De geringe afwijkingen in het op maat maken van het visgraat tegelwerk langs de raamopening zijn gezien de maatafwijkingen in de tegels niet als gebrek aan te merken.
Het niet voegen van het groene tegelwerk aan de onderzijde van de raamopening is als gebrek aan te merken.
Herstel dient te bestaan uit het vervangen van het mozaïek tegelwerk van de woningscheidende wand met nummer 2 alsmede het mozaïek tegelwerk van de wand grenzend aan de overloop, alsmede het mozaïek tegelwerk aan de rechterzijde van de raamopening. Daarbij dienen tevens de aangetaste onderlagen tot op de constructieve wand verwijderd te worden. Vervolgens dient er een nieuwe uitvlaklaag aangebracht te worden in een daartoe geschikt materiaal met inachtneming van de verwerkingsvoorschriften. Het tegelwerk dient tot op plafondniveau aangebracht te worden. Verder dient er in de inwendige hoek in de douchecabine een doorgaande verticale voeg aangebracht te worden die wordt afgedicht met een daartoe geëigende siliconenkit. De uitvlaklaag en lijm- en voegmortel dienen bestand te zijn tegen inwerking van vocht.
Bij het herstel dienen ook de plinten met een epoxytroffel afwerking vervangen te worden. Aangezien de plinten doorgesmeerd zijn vanuit de vloer is herstel van alleen de plinten niet uitvoerbaar zonder zichtbare aanzetten. Dit betekent dat de gehele troffelvloer in de badkamer vervangen dient te worden. Daarbij ontstaat een naad of aftekening ter plaatse van de deuropening. Daar is nu ook al een aftekening zichtbaar doordat de badkamervloer voorzien is van een extra verzegeling ten opzichte van de overloop en slaapkamer.
Voor de uitvoering van de herstelwerkzaamheden dienen de douchewanden en de douchekraan en -knop gedemonteerd en nadien opnieuw gemonteerd te worden.
De totale herstelkosten worden geraamd op € 5.100,- inclusief btw.
[bedrijf03], een gecertificeerd bedrijf, heeft een rapportage uitgebracht, die zich in het procesdossier bevindt. In dat rapport worden vijf constateringen gedaan die van doen hebben met aarding. De eerste drie daarvan (
lasdop in groepenkast en losse aardedraad, ontbreken deksel aardstrip en flexpijp door deksel, bedrading dubbel onder aardlekschakelaar en groepen rechtstreeks op aardschakelaar en niet via automaat)zijn aan te merken als een gebrek aan de door [eiser01] uitgevoerde werkzaamheden.
De herstelkosten bedragen ongeveer € 300,- inclusief btw.
de reactie van [eiser01] op het deskundigenrapport