Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
[handelsnaam 1],
[handelsnaam 2],
1..De procedure
- de dagvaarding van 28 juli 2022, met bijlagen;
- het verstekvonnis van deze rechtbank van 1 september 2022 met zaaknummer 10044262 \ CV EXPL 22-24607;
- de verzetdagvaarding van 17 oktober 2022 met eis in reconventie (tegeneis);
- de akte overleggen producties van [gedaagde], met bijlagen;
- de brief van 12 mei 2023 van [eiser], met bijlagen;
- de pleitaantekeningen van mr. Jurgens, met een bijlage;
- de akte uitlating na comparitie/wijziging van eis van [eiser], met een bijlage;
- de akte uitlating na comparitie van [gedaagde].
2..De beoordeling in conventie en in reconventie
(9X9) Einparkhilfe plus mit Umgebungsanziege”. In de koopovereenkomst en in de bijlagen daarbij staat niet specifiek benoemd wat hieronder moet worden verstaan. [eiser] heeft wel aan [gedaagde] gevraagd of de auto beschikte over “top view 360 graden”. [naam 2], medewerker van [gedaagde] (‘[naam 2]’), heeft hierop gereageerd met “
Zit er op. Hoort bij het Parkeerhulp plus pakket, optiecode 9X9”.
geen 360 top view beeld” heeft, antwoordt [naam 2] slechts dat “
volgens Audi (…) inderdaad Parkeerhulp Plus [is] welke de 360 graden camera bevat”. [naam 2] heeft dus begrepen dat het om een 360 graden top view camera ging en hij bevestigt nogmaals aan [eiser] dat de auto over die optie zou moeten beschikken. Onder deze omstandigheden kan [gedaagde] in deze zaak niet volhouden dat het haar niet duidelijk was wat [eiser] bedoelde en dat de vraag niet voldoende duidelijk of concreet was.
Op al onze offertes zijn voorwaarden van toepassing”. Welke voorwaarden dit dan precies zijn, wordt niet duidelijk. Als hiermee al de algemene voorwaarden van [gedaagde] worden bedoeld, dan heeft [gedaagde] die algemene voorwaarden niet in het geding gebracht. Zij heeft immers alleen de Algemene voorwaarden BOVAG autobedrijven koop/reparatie & onderhoud in het geding gebracht. Als dat de algemene voorwaarden zijn die [gedaagde] bedoelt, dan heeft zij nog nagelaten om naar een specifieke bepaling van die algemene voorwaarden te verwijzen. Het is namelijk niet aan de kantonrechter om de algemene voorwaarden door te lezen en te bepalen waar [gedaagde] precies een beroep op doet. [gedaagde] verwijst ook naar de disclaimer die op haar website staat. Voor zover al vast zou komen te staan dat die disclaimer van toepassing is op de tussen partijen gesloten koopovereenkomst - nergens blijkt namelijk uit dat [eiser] via de website van [gedaagde] contact heeft gezocht of een offerte heeft opgevraagd - is de kantonrechter van oordeel dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is als [gedaagde] een beroep op de disclaimer zou toekomen (artikel 6:248 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek, ‘BW’). Gelet op de uitdrukkelijke mededeling van [naam 2] mocht [eiser] erop vertrouwen dat de auto over de camera en de instapverlichting zou beschikken en onder die omstandigheden is het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar om achteraf een beroep te doen op een exoneratieclausule.