7.3.2.Rapportages en verklaringen van deskundigen op de terechtzitting
De Raad voor de Kinderbeschermingheeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 24 augustus 2022. Dit rapport houdt het volgende in.
De verdachte verblijft sinds enige tijd op een kleinschalige woonvoorziening van het Nidos.
Sinds de verdachte geschorst uit voorarrest is, laat hij een positieve ontwikkeling zien. Hij is niet meer met ‘buiten’ bezig en neemt afstand van jongeren die hij van vroeger kent. Hij richt zich op de groep, de groepsleiding en zichzelf. Hij kijkt uit naar de start van school en is gemotiveerd voor de dagbesteding die gezocht wordt.
De verdachte lijkt erg onder de indruk te zijn van het vastzitten. Hij wil dit niet meer en wil zich positief inzetten. De verdachte krijgt hulp en staat hier voor open. Hij is niet langer sociaal wenselijk, maar stelt zich echt open op en is bereid te werken aan zichzelf. De verdachte lijkt wat gehad te hebben aan de voorlopige hechtenis en geeft zijn leven nu positief vorm. Een stevige stok achter de deur kan hem helpen deze positieve lijn vast te houden. Dit kan geboden worden door middel van een voorwaardelijk deel jeugddetentie. Gezien de aanstaande start van school en mogelijk ook een andere vorm van dagbesteding, acht de Raad het niet wenselijk dat de verdachte opnieuw vast komt te zitten. Een onvoorwaardelijk deel gelijk aan het voorarrest heeft dan ook de voorkeur.
Een verplicht contact met de jeugdreclasseerder is noodzakelijk. De verdachte stelt zich begeleidbaar op naar de groepsleiding, naar de voogd en laat zich helpen door onder andere de huisarts. Naast deze inzet, heeft de verdachte meer begeleiding nodig. De jeugdreclasseerder gaat hulp bij I-Psy organiseren en gaat hem hierin begeleiden. Tevens is het noodzakelijk dat de verdachte een dagbesteding krijgt en behoudt en dat hij zich hiervoor inzet. Daarnaast betreft het een dusdanig ernstig delict, dat een uitgebreide delictbespreking noodzakelijk is en extra begeleiding kan helpen met het voorkomen van herhaling. Dit maakt dat de inzet van een jeugdreclasseerder noodzakelijk.
De Raad adviseert de rechtbank om, bij bewezenverkaring van de feiten aan de verdachte een deels voorwaardelijke jeugddetentie op te leggen,
onder de algemene voorwaarde dat hij:
- zich voor het einde van die proeftijd niet zal schuldig maken aan een strafbaar feit;
en onder de bijzondere voorwaarden dat hij:
- zich zal inspannen een zinvolle dagbesteding te hebben en te behouden, in de vorm van
school en eventueel (vrijwilligers)werk;
- zijn medewerking zal verlenen aan de intake en behandeling door I-Psy (of een
soortgelijke instelling) zolang dit noodzakelijk wordt geacht door de jeugdreclasseerder;
waarbij aan de gecertificeerde instelling te weten Samen Veilig te Flevoland opdracht wordt gegeven toezicht te houden op de naleving van de voorwaarden en de verdachte ten behoeve daarvan te begeleiden. De verdachte is daarbij van rechtswege verplicht zijn medewerking te verlenen aan het vaststellen van zijn identiteit en aan reclasseringstoezicht, de medewerking aan huisbezoeken daaronder begrepen.
De gecertificeerde instelling Samen Veilig Midden-Nederland, (hierna: te noemen SAVE) heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 2 september 2022. Dit rapport houdt het volgende in.
De verdachte lijkt in het moment te leven, niet veel over zaken na te denken. Zijn gewetensontwikkeling lijkt (redelijk) adequaat, hij voelt schaamte en voelt zich schuldig
tegenover de maatschappij die hem goed heeft opgevangen. Hij toont zich empathisch. Uit de gesprekken met de verdachte blijkt dat hij soms last heeft van sombere gevoelens, en in bovengemiddelde mate last van angst. Hij kent een angstige aanleg waarbij hij vooral negatieve gevoelens lijkt af te weren.
In Almere houdt de verdachte zich netjes aan de regels en stelt hij zich open op. Hij zoekt het contact met zijn leeftijdgenoten buiten het PON (Perspectief Opvang Nidos). Hij wil heel erg graag naar school. Hij is daarvoor aangemeld.
De verdachte is de Nederlandse taal onvoldoende machtig en heeft (nog) geen zicht op een vaste verblijfsvergunning. Er is maar een kleine kans op een verblijfsvergunning. Dit maakt dat zijn perspectief in Nederland om zich goed te kunnen ontwikkelen klein is en de kans op het opbouwen van beschermde factoren gering is. Door de ernstige problematiek van de verdachte en door de taalbarrière wordt het vinden van een passende behandeling en dagbesteding een grote uitdaging. In combinatie met zijn beïnvloedbaarheid kan de verdachte makkelijk prooi zijn voor jongeren die geen goede bedoeling met hem hebben.
Indien de rechtbank overgaat tot strafoplegging, dan adviseert SAVE aan de verdachte een deels voorwaardelijke jeugddetentie op te leggen, met als bijzondere voorwaarden dat de verdachte:
- zich houdt aan de aanwijzingen de gecertificeerde instelling te weten SAVE Midden-
Nederland te Almere in het kader van de uitvoering van de jeugdreclasseringsmaatregel
Toezicht & Begeleiding;
- meewerkt aan het verblijf bij- en de begeleiding vanuit PON;
- meewerkt aan het vinden en behouden van een passende dagbesteding;
- indien jeugdreclassering het nodig acht, mee gaat werken aan een behandeltraject gericht
op trauma.
De begeleiding vanuit SAVE kan de verdachte blijven herinneren en doen beseffen dat er consequenties worden verbonden aan 'fout' gedrag.
De verdachte is 8 maanden in Nederland, hiervoor zou hij in Spanje op straat hebben geleefd. Zijn familie woont nog in Marokko. Hij heeft (nog) geen zicht op een vaste verblijfsvergunning. De eerste maanden van zijn verblijf in het AZC waren gekenmerkt door veel problemen en incidenten. De verdachte gebruikte in die periode drugs. Zijn delict gedrag lijkt voort te komen uit beïnvloedbaarheid. Na de overplaatsing in Almere is de verdachte tot rust gekomen. Zijn voogd en de begeleiders van het PON zijn goed te spreken over zijn huidige gedrag en houding. De verdachte beseft nu goed dat politiecontact nadelig is voor zijn ontwikkeling en asielaanvraag. Een onvoorwaardelijke jeugddetentie zou schadelijk zijn voor hem. De verdachte heeft suïcidale gedachten geuit.
Ter terechtzitting heeft [naam 3] , werkzaam als jeugdbeschermer bij SAVE het rapport toegelicht. Hij heeft verklaard dat de verdachte in een zeer ongezond opvoedingsklimaat is opgegroeid. Hij is op zijn tiende van huis gegaan. Hij is door zijn jonge leeftijd zeer kwetsbaar en daardoor beïnvloedbaar. In Europa was hij op zoek naar aandacht en daarmee een makkelijke prooi voor jongeren die geen goede bedoelingen met hem hadden. De verdachte heeft weinig opleiding gehad. Nu hij in Almere is heeft hij de nodige structuur gekregen waarop hij goed reageert. De verdachte is bereid om er alles aan te doen om een betere toekomst op te bouwen. Hij wil niet meer doen wat hij heeft gedaan en schaamt zich voor de dingen die hij heeft gedaan terwijl Nederland hem goed behandelt.
De verdachte heeft veel nare dingen meegemaakt. Hij heeft moeten overleven op straat in Marokko en Spanje. Dat was niet makkelijk. De verdachte staat inmiddels ingeschreven voor I-Psy, maar er is een wachtlijst. Ter overbrugging gaat hij nu naar een psycholoog. Er wordt nog gezocht naar een psycholoog die Marokkaans spreekt om de behandeling te vergemakkelijken. De verdachte heeft in Nederland geen familie. Er is vanuit de jeugdbescherming geen contact met de ouders geweest.
[naam 4], de jeugdbeschermer en voogd van de verdachte bij Nidos heeft ter terechtzitting verklaard dat men bezig is met het vinden van een school en opleiding voor de verdachte. Er wordt gekeken welke opleiding het beste bij de verdachte past. Gedacht wordt dat een combinatie van theorie en praktijk en dat het de verwachting is dat dit het beste bij de verdachte zal aansluiten. De verdachte is al enige tijd geleden begonnen met behandeling dooreen kinderpsycholoog. Hij is aangemeld bij I-Psy en hij zal te zijner tijd voor zijn traumabehandeling hiernaartoe overgaan.