Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..GEMEENTE DORDRECHT ,
GEMEENTE PAPENDRECHT,
GEMEENTE SLIEDRECHT,
GEMEENTE MOLENLANDEN,
1..CHEMOURS NETHERLANDS B.V.,
DU PONT DE NEMOURS (NEDERLAND) B.V.,
CORTEVA HOLDING NETHERLANDS 2 B.V.,
1..De procedure
- de dagvaardingen van 22 april 2021, met producties G.1 tot en met G.89,
- de akte houdende overlegging productie van de Gemeenten, met productie G.90,
- de conclusie van antwoord, met producties I.1 tot en met IX.8,
- de brief van de rechtbank van 4 februari 2022, met een agenda voor de nog te bepalen mondelinge behandeling,
- de oproepingsbrief van de rechtbank van 10 maart 2022 voor de mondelinge behandeling,
- de akte houdende overlegging producties van de Gemeenten, met producties G.91 tot en met G.93,
- de spreekaantekeningen van mr. Vloemans,
- de spreekaantekeningen van mr. Brans (en mr. K. Winterink),
- het proces-verbaal van de op 20 juli 2022 gehouden mondelinge behandeling, aan het slot waarvan de zaak is verwezen naar de rol van 21 september 2022 voor vonnis,
- de schriftelijke reactie van Chemours c.s. op het proces-verbaal,
- de schriftelijke reactie van de Gemeenten op het proces-verbaal,
- het verzoek vervroeging roldatum met akte houdende wijziging van eis van de Gemeenten,
- de schriftelijke afwijzing van dit verzoek (en weigering van de akte) door de rechtbank,
- het bericht van Chemours c.s. naar aanleiding van de reactie van de Gemeenten op het proces-verbaal.
2..De zaak in het kort
3..De feiten
‘non-performance chemicals’, die is overgedragen aan Du Pont (nieuw), en een divisie
‘performance chemicals’, die is achtergebleven bij Chemours.
4..Het geschil
5..De beoordeling
‘Perfluoroalkylated substances - aquatic environmental assessment’uit 2002. Dit rapport ziet op een in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat verricht onderzoek naar de invloed van PFOA op water en bevat veel verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken en publicaties in de periode 1968-2002.
‘PFOA exposure and health - a review of scientific literature’van het RIVM en het rapport
‘Historisch overzicht van openbare informatie over de gezondheidseffecten, classificatie en normstelling voor PFOA en DMAC toegespitst op blootstelling van werknemers, RIVM Briefrapport 2016-0131’, dat in 2006 bekend was dat PFOA in het bloed van mensen aanwezig is.
‘Uitvoering Bodemsanering Dordrecht Jaarverslag 2019 en programma 2020’schrijft de gemeente Dordrecht:
‘In dit expertisecentrum werken onderzoeksbureaus en overheden samen om de nieuwe problematiek van verontreinigingen met PFAS/PFOA te kunnen aanpakken.’. Deze samenwerking betekent dat de sinds 2012 bij het Expertisecentrum aanwezige kennis kan worden toegerekend aan de Gemeenten en dat eventuele vorderingen uit hoofde van de uitstoot van PFOA in 2017 verjaard zijn, aldus Chemours c.s.
- omdat de Omgevingsdienst volgens haar eigen website een publiekrechtelijk samenwerkingsverband is tussen de colleges van burgemeesters en wethouders van de 10 gemeenten in Zuid-Holland Zuid (waaronder de Gemeenten) en het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland,
- en omdat de Omgevingsdienst in opdracht werkt van de provincie en de 10 gemeenten terwijl de voorzitter en de overige 11 bestuursleden van de Omgevingsdienst door de provincie en de 10 gemeenten worden aangewezen.
‘Perfluoroalkylated substances - aquatic environmental assessment’. Uit de in de conclusie van antwoord opgenomen citaten volgt onder meer dat er ten tijde van het uitkomen van dit rapport in 2002 nog weinig onderzoeken hadden plaatsgevonden naar de risico’s van PFOA, dat er één onderzoek heeft plaatsgevonden naar de aanwezigheid van PFAS in het Nederlandse milieu en dat daaruit bleek dat er PFAS is geconstateerd in de Westerschelde en in het Belgisch kustgebied. Verder is geciteerd:
“(...) The perfluoralky chain of fluorinated chemicals is persistent... Therefore they will be present in the environment. (...)”. Naar het zich laat aanzien, ziet het door Chemours c.s. aangehaalde rapport op een algemeen onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS/PFOA. Uit de in de conclusie van antwoord vermelde citaten blijkt niet dat onderzoek is gedaan naar de eventuele aanwezigheid van PFOA in de bodem en het grondwater dat tot het grondgebied van de Gemeenten behoort en evenmin dat, zoals de Gemeenten ter zitting terecht hebben aangevoerd, specifiek onderzoek is gedaan naar de bodem en het grondwater rondom de inrichting te Dordrecht. Op basis van de door Chemours c.s. vermelde citaten uit het rapport kan dus niet worden geconcludeerd dat de Gemeenten reeds in 2002 bekend waren met eventuele schade die zij als gevolg van de uitstoot van PFOA zouden lijden en met de voor die schade aansprakelijke persoon.
PFOA exposure and health - a review of scientific literature’niet is gebaseerd op onderzoek naar de bodem die en het grondwater dat tot het grondgebied van de Gemeenten behoort.
‘Historisch overzicht van openbare informatie over de gezondheidseffecten, classificatie en normstelling voor PFOA en DMAC toegespitst op blootstelling van werknemers’uit 2016 (productie VIII.1). Onder verwijzing naar bladzijde 29 van dit rapport stellen Chemours c.s. dat het in 2005 gestarte ‘C8 Health Project’ tot een stroom aan epidemiologische studies onder werknemers en omwonenden heeft geleid, maar zij laten na onderbouwd te stellen waarom hieruit, dan wel uit andere passages van dit rapport, blijkt dat de Gemeenten in 2006 bekend waren met eventueel door hen geleden en nog te lijden schade als gevolg van de PFOA-uitstoot.
“Follow the Money zette het onderwerp in Nederland op de politieke agenda. Er kwam binnen OZHZ een task force om te onderzoeken hoe erg het hier in Dordrecht was. Daar bleek dat de PFOA niet alleen in het grondwater zat maar ook uit [de] schoorsteen de lucht in ging. En toen begon het bij mij te knagen. Want PFOA blijft mogelijk niet in de lucht hangen. Dat slaat misschien wel neer op de grond. Maar waar precies? Dat was nog helemaal onduidelijk. Dat kon de directe omgeving zijn, maar ook veel verder weg.”
mogelijkgezondheids- en milieuschade heeft veroorzaakt. Voor het verkrijgen van die vereiste zekerheid was nader onderzoek nodig, te meer nu het artikel geen duidelijkheid verschafte - zoals de Gemeenten ter zitting terecht hebben aangevoerd - over de vraag of PFOA al dan niet was neergeslagen op het grondgebied van (een van) de Gemeenten. Ook de bodemadviseur van de Omgevingsdienst heeft in het interview op de website van de Omgevingsdienst gewezen op die onduidelijkheid.
6..De beslissing
16 november 2022voor conclusie van repliek aan de zijde van de Gemeenten, met inachtneming van hetgeen in 5.30. is overwogen,